4 minuty čtení

Ranní zprávy 30.12.2020: Budíček pro Intel, neslavný konec další krypto-burzy a 737 MAX opět na americkém nebi

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za uplynulý den.

Dobré ráno! Jaký byl váš investiční rok 2020? Slavíte nadstandardní zhodnocení? Podařilo se vám porazit Wall Street? Dejte nám vědět tady do dotazníku. Nebojte, nezajímají nás konkrétní částky, stačí vybrat, do které skupiny spadáte. ? Jo a je tam možnost i pro neinvestující, tak se ji nebojte zvolit, pokud zatím trhy jen sledujete z povzdáli a studujete. Úspěšný den Vám přeje Tomáš.


? Myšlenka pro dnešní den:
Nic jako "normální" trh nebo ekonomika neexistuje. Obojí je konstantě v nějakém stavu šílenství.

? Chcete pořádnou investiční show? Sledujte nás na Instagramu! ?

 S&P 500 -0.22 % (3,727.04)

 Nasdaq -0.38 % (12850.22)

 PX +0.71 % (1030.62) 

---

 Ropa +0.80 % (48.00 USD) 

 Zlato +0.16 % (1,883.40 USD) 

 Stříbro -0.73 % (26.34 USD) 

SLEDUJTE AUTORA DNE: 

Martin Dráha (53 sledujících)
Burzovní obchodování se zaměřením na akcie, komodity a forex.
Sledovat

Pinduoduo (PDD) +15.57 % (166.19 USD)
Byť se včera akcie BABA odrazily zpět vzhůru, řada investorů nadále očividně silně sází na to, že konkurenční PDD bude z regulačního neštěstí Alibaby mít největší prospěch.

QuantumScape (QS) -12.33 % (101.00 USD)
Z neznámého výrobce baterií se po listopadovém IPO a růstu až o 400 % stala s valuací až 60 mld. $ v jednu chvíli jedna z nejhodnotnějších automobilových akcií. Nyní však očividně přichází uzavírání pozic a výběr zisků, dost možná spojen i s koncem roku.

GRAF DNE

Objem letošních amerických IPO dosáhl téměř dvojnásobku dosavadního historického rekordu. A pro příští rok je na pořadu také slušná řádka firem.

 SLOVA DNE 

"Bez okamžité změny v Intelu se obáváme, že přístup USA ke špičkové domácí nabídce polovodičů bude narušen a může Spojené státy donutit spoléhat se více na geopoliticky nestabilní východní Asii, aby její čipy poháněly vše od počítačů po datová centra, kritickou infrastrukturu a další."

Aktivistický hedgeový fond Third Point včera zaslal Intelu dopis, v němž jeho CEO Daniel Loeb společnost urguje, aby znovu zhodnotila své strategické alternativy včetně toho, zda má smysl držet designování procesorů stále pod jedinou střechou.
 
 ČÍSLO DNE 

500 000 $

Cena bitcoinu na obchodní platformě Livecoin nechala řadu spekulantů v úžasu, když raketově vzrostla až na půl milionu dolarů za kus. Za bizarním růstem ceny stojí prý útok hackerů, kteří měli údajně získat kontrolu nad servery služby. Někteří uživatelé, jež se nyní nemohou dostat ke svým penězům, však Livecoin podezřívají z podvodu a snahy okrást uživatele o jejich kryptoměnová aktiva.

 BLESKOVĚ 

▶ Pražská burza si zatím poslední obchodní týden roku 2020 užívá. Za první dva dny přidala přes 2 % a nachází se nejvýše za posledních 10 měsíců. Tahounem indexu PX je v těchto dnech Komerční banka či ČEZ.

▶ Koncern Fiat Chrysler má v plánu investovat v sousedním Polsku 2 miliardy eur do nového výrobního závodu pro hybridní a elektrická vozidla. První vozy by z továrny, jež vznikne kousek od našich hranic ve Slezsku, měly vyjet v roce 2022.

 Americká Federální letecká zpráva (FAA) tento týden představila nová pravidla pro malé, bezpilotní drony. Ty mimo jiné poprvé umožňují komerčním dronů létat na krátkou vzdálenost i nad lidmi či v noci. Další krok na cestě k donáškám pomocí dronů.

▶ Prodejce oděvů Blažek vyvěšuje bílou vlajku. Firma na sebe podala návrh na insolvenci, neboť má aktuálně na seznamu přes 150 věřitelů, kterým dluží téměř 87 milionů korun. Dle insolvenčního rejstříku rovněž soud žádá o povolení k reorganizaci.

Warren Buffett svého času nazval Bitcoin "jedem na krysy". A nyní nejpopulárnější kryptoměna, jejíž tržní valuace překonala 500 mld. dolarů, pomalu dotahuje i hodnotu Berkshire Hathaway, která je aktuálně necelých 540 mld. dolarů. ?

FOTO DNE

Ve Spojených státech včera k prvnímu komerčnímu letu s pasažéry na palubě po dlouhém 20měsíčním bezpečnostním zákazu vzlétl letoun Boeing 737 MAX

Už je nás 38 360

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.