9 minut čtení

10 nejlepších akcií roku 2020

Akcie zmíněné v tomto seznamu se staly v letošním roce opravdovými šampiony. Pokud někdo začátkem roku odhalil jejich potenciál, jeho investice vzrostla minimálně o 120 %.

Přemýšlel jsem, jak ke článku přistoupit. Abych ze seznamu vyřadil téměř bezvýznamné společnosti, podstatné pro umístění v žebříčku bylo zhodnocení akcií k 28. 12. a jejich minimální tržní kapitalizace ve výši 50 miliard dolarů. Všechny uvedené společnosti jsou rovněž kótované na jedné ze dvou největších amerických akciových burz - #NYSE a #NASDAQ.

10 akcií není dle předpokladů příliš diverzifikovaných – prim hrají technologické akcie. Absolutní vítěz vás asi příliš nepřekvapí, ale budu vás ještě chvíli napínat. Zajímavostí určitě je, že pouze polovina z těchto společností je ziskových, přičemž ocenění těchto společností je dle konvenčních oceňovacích měřítek skutečně extrémní. Investory hledající hodnotu tak tento seznam nemůže potěšit.

10. #PayPal (NASDAQ: $PYPL) – růst o 120 %

Na 10. místě byla trochu tlačenice, když PayPalu se svým letošním ziskem dýchá na záda #NVIDIA a #Spotify.

PayPal je technologickou společností, která umožňuje digitální a mobilní platby. Mezi její produkty patří PayPal, PayPal Credit, Venmo a Braintree. PayPal má celkem 244 milionů aktivních majitelů účtů na více než 200 trzích po celém světě.

Společnost umožňuje spotřebitelům a obchodníkům přijímat platby ve více než 100 měnách, vybírat zůstatky v 56 měnách a držet své zůstatky ve 25 měnách. Trojcifernému růstu odpovídá rovněž vysoké ocenění, které se momentálně rovná 90násobku ročních zisků.

Hodnota akcií #PYPL v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

9. #JD.com (NASDAQ: $JD) – růst o 133 %

JD.com je největším čínským online maloobchodem zaměřeným na koncové zákazníky. Společnost prostřednictvím svých webových stránek a mobilní aplikace nabízí široký výběr produktů. Od elektroniky (mobilní telefony, počítače) přes domácí spotřebiče, automobilové příslušenství až po oděvy a obuv (včetně luxusních kabelek a šperků).

Společnost sídlící v čínském Pekingu se nachází v současné době v procesu odštěpení svých tří vedlejších podniků – JD Health, JD Digits a JD logistics prostřednictvím IPO.

Aktuální cena JD.com odpovídá 82násobku zisků, což dělá z JD.com „nejlevnější“ společnost ze všech podniků uvedených v tomto žebříčku.

Hodnota akcií #JD v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

8. #MercadoLibre (NASDAQ: $MELI) – růst o 184 %

MercadoLibre je opět e-commerce společností, tentokrát z Latinské Ameriky. Společnost byla založena v říjnu 1999 v Buenos Aires. MercadoLibre provozuje online tržiště umožňující online obchod s motorovými vozidly, plavidly, letadly, službami, nemovitostmi a dalšími produkty v Latinské Americe i mimo ni. Služby nabízené společností MercadoLibre zákazníkům zahrnují inzerci, platební řešení, reklamní programy, přepravní služby a další.

Společnost se zatím zaměřuje téměř výhradně na země Latinské Ameriky, přičemž největšími trhy jsou domácí Argentina a Brazílie. Pomalu si však už otevírá i dveře do Spojených států amerických.

Společnost letos zaznamenala famózní růst, přestože zatím není zisková. Akcie MercadoLibre jsou momentálně ohodnocené na 25násobek tržeb.

Hodnota akcií #MELI v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

7. #Shopify (NYSE: $SHOP) – růst o 207 %

Shopify nabízí cloudovou platformu, která zákazníkům usnadňuje správu jejich e-shopů prostřednictvím webů, mobilních zařízení nebo sociálních sítí.

Technologická společnost byla založená v roce 2004 v kanadské Ottawě. Působí hlavně na trzích v USA, Velké Británii, Kanadě a Austrálii. Platforma Shopify nabízí podnikům řadu inteligentních řešení, které tak mohou snadno spravovat svůj inventář, platby, objednávky a další.

Letošní více než 200% růst způsobil, že se akcie aktuálně obchodují za 1551násobek zisků. Společnost tak už je zisková, ale v porovnání s výši ceny akcií je tento zisk zanedbatelný.

Hodnota akcií #SHOP v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

6. #Snap (NYSE: $SNAP) – růst o 221 %

Snap dříve známý jako Snapchat je technologická společnost poskytující sociální síť využívanou především mladými lidmi. Hlavním produktem společnosti je aplikace pro fotoaparát, která poskytuje lidem možnost komunikovat prostřednictvím krátkých obrázků a videí, které po přečtení zmizí.

Je až trochu s podivem, jak se akciím Snap v letošním roce dařilo. V konkurenci dalších sociálních sítí nenabízí nic moc inovativního, přesto se mezi konkurenty stala zdaleka nejúspěšnější akcií v letošním roce. Akcie Snap jsou aktuálně ohodnocené na úrovni 33násobku ročních tržeb, neboť se společnosti nedaří generovat zisk.

Hodnota akcií #SNAP v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

5. #Square (NYSE: $SQ) – růst o 257 %

Square nabízí finanční a marketingové služby. Fintech společnost svým klientům poskytuje nástroje pro přijímání a zpracování plateb, včetně hardwaru i softwaru. Mezi jeho služby patří Square Cash, Square Register, Square Analytics, Square Appointments a Square App Marketplace. Finanční služby společnosti zahrnují Square Capital a Square Payroll.

Společnost byla založená v roce 2009 v San Franciscu a v současné době provozuje svou činnost v pobočkách ve Spojených státech, Kanadě, Japonsku, Austrálii, Irsku a Velké Británii. Square se v roce 2020 stala 5. nejvíce rostoucí společností a aktuálně je ohodnocena 14násobkem tržeb.

Hodnota akcií #SQ v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

4. #Twilio (NYSE: $TWLO) – růst o 260 %

Twilio nabízí řadu technologických řešení zaměřených na celou řadu komunikačních kanálů – hlas, text, chat, video a e-mail.

Mezi zákazníky společnosti patří Coca-Cola, Airbnb, Červený kříž, Twitter, Nordstrom, Lyft, Dell, Hulu, Salesforce, Marks & Spencer, VMware a další. Její firemní řešení celkově využívá více než 150 000 začínajících i rozvinutých podniků po celém světě, ve kterých pomáhají milionům vývojářů.

Mezi produkty společnosti patří cloudová platforma Twilio Flex, programovatelné SMS a hlasové zprávy a mnoho dalšího. Twilio i přes svůj růst tržeb zaznamenává v posledních čtvrtletích výraznou ztrátu blížící se 100 milionům dolarů každé čtvrtletí. Cena Twilia momentálně odpovídá 33násobku ročních tržeb.

Hodnota akcií #TWLO v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

3. #Pinduoduo (NASDAQ: $PDD) – růst o 302 %

Společnost Pinduoduo byla založena v roce 2015 a její ústředí je v Číně. E-commerce platforma je jedno z největších online tržišť pro prodej zemědělských produktů v Číně, přičemž obsluhuje více než 630 milionu aktivních zákazníků ročně.

Společnost nabízí zboží za výhodné ceny a k tomu láká své zákazníky na interaktivní nákupní zážitky. Formát nákupu Pinduoduo, který se nazývá Pin, integruje sociální interakce s online nakupováním. Mobilní aplikace společnosti umožňuje zákazníkům objevovat širokou škálu produktů, přičemž uživatelé také v hojné míře užívají model nákupních doporučení.

Společnost, která byla uvedena na burze Nasdaq v roce 2018 se aktuálně obchoduje za 28násobek ročních tržeb.

Hodnota akcií #PDD v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

2. #Zoom (NASDAQ: $ZM) – růst o 465 %

Společnost byla založena v roce 2011 a její hlavní sídlo je v San Jose v Kalifornii. Zoom poskytuje řešení pro ucelenou komunikaci na bázi cloudové platformy. Umožňuje videokonference a audio konference, online spolupráci, chat a webové semináře, napříč mobilními zařízeními i desktopovými počítači.  

Produkty společnosti se používají po celém světě při konferencích, školeních stejně jako v kancelářích nebo učebnách.

Zoom zaznamenal svůj vrchol v polovině října 2020. Poté co byla odhalena první úspěšná vakcína proti covid-19 v 3. fázi studie, akcie společnosti výrazně klesly. Přesto v letošním roce dosáhly růstu, který společnost umístil až na 2. místo nejlepších akcií za letošní rok. Zoomu se podařilo dosáhnout v letošním roce profitu, přesto se jeho akcie obchodují za extrémní 247násobek ročních zisků.

Hodnota akcií #ZM v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

1. #Tesla (NASDAQ: $TSLA) – růst o 678 %

Teslu asi není třeba příliš představovat. Jedná se o společnost řadou investorů oslavovanou a možná ještě větším počtem proklínanou. Výrobce elektromobilů se každopádně v letošním roce stal nejvíce rostoucí akcí s tržní kapitalizací přesahující 50 miliard dolarů.

Díky 5. ziskovému čtvrtletí v řadě byla Tesla v prosinci zařazena do prestižního indexu S&P 500. V průběhu roku se její kapitalizace postupně vyšplhala až na více než 600 miliard dolarů a také toho o ní bylo mnoho napsáno. Stačí když kliknete na hashtag #Tesla.

Tesla se aktuálně obchoduje za 1328násobek ročních zisků. Společnost má před sebou bezpochyby zářnou budoucnost, může však její budoucí zisk ospravedlnit její současnou cenu?

Hodnota akcií #TSLA v letošním roce. | Zdroj: finance.yahoo.com

#akcie #americkeakcie #investovani #rok2020 #nejlepsiakcie #rustoveakcie #technologickeakcie

Hodnocení: +20
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Hodnocení akcií není nikdy optimální, protože hodnotit se dá podle mnoha parametrů. Pokud bych měl akcie hodnotit pouze podle nárůstu hodnoty, chybí mi tu biotechnologické a genomové  akcie, které dosáhly ještě větších nárůstů. Ale osobně kdybych chtěl hodnotit akcie, musel bych přihlédnout k mnoha dalším parametrům...

    +5
    • @Stan1000 ..já s vámi souhlasím. Tady bylo účelem zpracovat spíše takový přehled největších "býků" na konec roku. Jinak dle kritérií, které jsem popsal v úvodu ze screeningové aplikace skutečně "vypadlyů tyto akcie. Kdybych volil nižší kapitalizaci, případně jiné burzy, dopadlo by to jinak...

      0
  • Hodně lidí tvrdí, že P/E není relevantní. No kdybych kupoval akcii s P/E 250+ tak bych to taky tvrdil. :-D

    +4
    • no jak říkáte :-) ...historický průměr P/E ratia indexu S&P 500 je kolem 15 a jsou doby, kdy jsou trhy výrazně nadnodnocené a doby kdy jsou výrazně podhodnocené..dnes jsme na nějakých 40...názor na to může být různý, ale zatím se to vždycky v histrorii mělo tendenci návratu k průměru...být to tak nemusí...sám při výběru akcií volím mnoho z kritérií ale, přiznám se, že se většinou držím s výjimkou dvou akcií (Amazon, Alphabet, které stejně hodlám prodávat) do P/E 25 ..asi mi to nepřinese v krátkém horizontu bombastický zisk, ale chrání mě to před výraznými ztrátami...

      0
    • @PatrikKudlacek Mám to podobně. Argumenty u extrémně nadhodnocených akcií typu "jsou jediní" "mají několik let napřed" "rostou hrozně ryhle" mne nechávají chladným a jedu si svoje P/E <25 +/-

      +1
  • Určitě hodnotit akcie je potřeba. Parametrů na to známe spousty. Nicméně vydělat na nich je důležitější. Vzhledem k tomu, že z velké části s trhem pohybují emoce, né často je naplněno realistické očekávání. Absurdit na trhu vidíme každý den spousty. Pokud si ale nechám ujít pár životních příležitostí, utíká mi i čas. Proto za mě je potřeba nesledovat jen poměrové ukazatele, ale přemýšlet o společnosti i na globální úrovni a hlavně sledovat trendy a apetit investorů. Mnoho společností dnes nejsou schopny “obhájit” ceny svých akcií. Když se ale podíváte na to, kdo je kupuje, co se děje s hodnotou peněz a jak se řeší aktuální situace na globální úrovni (umělé napadení konkurence schopnosti), je to takový chaos, že ukazatele nemusí být vypovídající. Přeji všem do dalších let, ať je pro ně výtěžek z investování i odměnou za čas, strávený nad ním samotným.

    +1
    • Souhlasím s vámi. I velké analytické společnosti se občas zmýlí, ne každá prognóza jim vyjde... Každý z nás musí počítat s tím, že se nikdy nepovede 100% investic. Pro mne je měřítkem průměrný roční výnos, který chci mít co nejvyšší... Občas některá akcie bude v dočasném mínusu. Proto ani úplně neřeším nákladovost fondů - pro mne je důležitější výsledek fondu - kolik mi vydělá.....

      +2
    • @Stan1000  s tím také souhlasím.

      0