3 minuty čtení

Investice pro rok 2021 pro zhodnocení 15 % a více: 5. díl

A máme zde poslední díl. Tentokrát o zajímavých růstových akciích, kterým příští rok má smysl věnovat pozornost, neboť mají vysokou pravděpodobnost růstu o 15 %.

Co to je růstová akcie? Taková akcie roste především na ceně, nárůst ceny je naším zatím nerealizovaným ziskem (realizoval by se budoucím odprodejem akcie). Takových akcií je samozřejmě poměrně mnoho. Vybrat ty správné ale vůbec není snadné. Nikdo nemáme křišťálovou kouli, abychom mohli předvídat, jak se bude společnostem dařit celý příští rok. To, že se jim dařilo letos, nemusí znamenat, že se jim stejně tak bude dařit i v roce příštím. Každá akcie si může z nějakých důvodů pohoršit - její cenu mohou ovlivnit nevydařené výsledky v jednom nebo více čtvrtletích, ale i vnější zásahy typu COVID, požár ve společnosti, problémy v dodavatelských vztazích. Navíc žádná akcie neroste do nebe, růst se časem v lepším případě zastaví, v horším začne cena akcie klesat.

     Jak tedy takové akcie vybírat a vyhodnocovat? Fundamentální analýza nám zde příliš nepomůže, ta má rozumný dosah pouze na následující čtvrtletí. Mnohem více se zde vychází z technické analýzy. Ta porovnává výkony akcií na trhu, porovnává výkony akcií v jednotlivých segmentech podnikání. I tak taková analýza nemusí být přesná - nikdo z nás neví, co se může přihodit. Dávat zde záruky je téměř nemožné, lze ale vytipovat akcie, které s vysokou pravděpodobností růstu 15% v příštím roce dosáhnou.

      Těchto 52 akcií dosáhne s pravděpodobností 85% růstu 15% v roce 2021 (píši jen tickery):

         ALRS, AMKR, AOUT, AVNW, BG, BHP, BIDU, BSET, CMD, CMTL, DCOM, DE, DFS, DHI, ENVA, EVR, FDX, FHB, FULT, GM, HMC, HOLX, HVT, HZO, IBCP, IPGP, JPM, LFUS, LH, LPX, MGA, MIK, MTSI, MU, NLS, NTGR, OMF, OZK, PKG, PKI, QRVO, RIO, SCHN, STC, TM, TSLA, TTD, UI, WHR, WSM, Y, IIVI.

       Sami si jednotlivé akcie prověřte, je to samozřejmě jen výběr, takových akcií by se našlo jistě ještě mnohem více. Konečný výběr bude vždy jen na vás.

 

     Zvýšit pravděpodobnost nárůstu 15% a více lze dosáhnout dalšími dvěma způsoby:

 

1/ Vybíráme hlavně akcie s dividendovým výnosem (dosáhne-li akcie nárůstu 12% + 3% dividendového výnosu, pak těch 15% také dosáhne - neřeším zde zdanění dividendy).

2/ Přihlížím k parametru P/E - pokud je pod 15, lze obecně říci, že je cena akcie podhodnocena a je zde tedy vyšší pravděpodobnost růstu ceny akcie. 

 

     Tak snad vám můj krátký seriál pomocných rad pomůže k získávání vyšších výnosů. Samozřejmě nic není na 100%, trh se vyvíjí prakticky každý den. Jednotlivá rozhodnutí jsou na každém z vás, stejně důležitý je i okamžik nákupu. Ale pokud jsem zde nějaké tituly ETF či akcií uvedl, znamená to, že já bych se do těchto společností nebál investovat (snad jedině Tesle se vyhýbám, i když i ta v technické analýze předpokládá nárůst více jak 15%... Já k TESLE ale nemám moc důvěru...).

#investovani #portfolio #trendy #2021 #zhodnoceni

Hodnocení: +46
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Děkuji za přínosné články, přeji krásné Vánoce a vše nejlepší do nového roku:-)

    +4
  • Škoda, že se jedná o poslední díl této série, bylo to velice poučné čtení. Určitě by hodně začínajících investorů ocenilo další sdílení  vašich bohatých  zkušeností. Děkuji Vám za to!

    +1
    • Tak já prošel základní investování do ETF, akcií... To je myslím základ. Neumím kryptoměny, neumím Forex, neumím investovat do komodit, netroufám si na opce, i když o nich vím dost. Jsem ale tak trochu konzervativní investor... Dělám to, čemu opravdu rozumím... Co mi vynáší vysoké zisky... Pokud mi přijde zajímavý článek týkajíci se akcií či ETF, jistě se o něj podělím... Nyní bych si dal ale aspoň týden odpočinku, tohle zabralo fakt hodně času a úsilí...

      +12
    • @Stan1000 Slova "easy Ridera " jsou i má... Odpčiňte, Stanislave, jak dlouho bude třeba. Všichni začínající, ale "trpěliví nespekulanti", rádi počkáme... Stojí nám to za to... Vše nej a nej do nového roku, hlavně pevné zdraví Vám i rodině. LK

      +2
    • @ludekKucera1 Děkuji, i vám vše nej nej do nového roku 2021 a ať se vám investice daří!

      +1
  • Dobrý den pane Stanislave, chtěl jsem se Vás zeptat zda-li sledujete společnost eHealth, která se nyní prodává za docela hezkou cenu. Dle mých chabých propočtů to nemusí vypadat jako špatná investice. Místa pro růst vzhledem k prováděné službě je vcelku dost, nemyslíte? Děkuji za stručnou odpověď.

    +1
    • eHealth momentálně nevykazuje žádné zvláštní pozitivní výsledky, hodnota akcie od srpna stagnuje. Dividendy nevyplácí. Technická analýza říká žádnou akci, neprodávat, nekupovat... Výrazně také poklesly nákupy a prodeje těchto akcií. 92% všech ostatních akcií mělo lepší výkonnost za poslední rok než EHTH. EHTH je součástí odvětví Insurance Agents, Brokers, And Service. Je tu dalších 21 akcií v tomto odvětví, z kterých 77% má lepší výkonnost než EHTH.  EHTH se aktuálně obchoduje v spodní části svého 52-týdenního rozpětí, což není dobrý signál. Rozhodně není, protože index S&P500 se obchoduje blízko svých nových maxim. EHTH má špatné technické hodnocení, ale podmínky pro vstup jsou dobré. V poslední době cena konsolidovala a došlo k poklesu volatility. Ale pozitivní je prakticky žádná zadluženost, a budoucí výhled příštích 5 let je také pozitivní. V posledních několika dnech velcí hráči projevili zájem o EHTH, což je pozitivní signál. Nečekejte ale rychlý růst či rychlou návratnost, to bude pár let trvat...

      +4
    • @Stan1000 Děkuji Vám za vyčerpávající odpověď. Jsem velice rád, že jsem se Vás zeptal. Budu se držet Vašich rad. 

      0
    • @Stan1000 Mimochodem Bank of the Ozarks vypadá na super tip. Celkově bankovní sektor si myslím, že v roce 21 bude jevit růst, vidím to při nejmenším na investici do nějakého financials etf.

      0
    • Bankovní sektor byl letos Covidem silně ovlivněn, takže se všeobecně očekává celkový růst sektoru (lépe řečeno vzpamatovávání se z poklesu, proto se očekává, že ceny porostou, ve skutečnosti se budou spíše vracet k původním hodnotám...).

      +3