3 minuty čtení

Investice pro rok 2021 pro zhodnocení 15 % a více: 4. díl

Investujeme do hodnotových akcií

Dnes vás zřejmě velmi zklamu. Investování do hodnotových akcií je extraliga v investování. Je to velmi náročná disciplína, kterou našinec nemůže dost dobře zvládat. Vyžaduje znalost informací a kapitálovou rezervu, protože podhodnoceným akciím může trvat roky, než se dostane cena podhodnocené akcie na cenou realistickou. Vezměte si klasického hodnotového investora, kterým je Warren Buffett.  Je to jistě velmi moudrý muž. Ale především dnes za ním stojí obrovský tým analytiků, kteří celé dny prověřují jednotlivé akcie od sklepa až na půdu, snaží se získávat tajné informace o tom, co která firma chystá, jaké jsou naděje na budoucí růst. Jsem přesvědčený, že žádný Čech není schopen zodpovědně investovat do hodnotových akcií. Proč? Protože nikdo z nás nemá za sebou stovky analytiků, celých týmů, které by lustrovali akcie od A do Z, měli by k dispozici všechny přístupné a zejména tajné zákulisní informace. Neznáme se s vůdčími lidmi z Wall Street, nemáme styky s předními manažery firem. Trpíme nedostatkem správných a potřebných informací.

     Znamená to, že máme na hodnotové investování zcela rezignovat? Rozhodně ne!!! Jak tedy hodnotové investování nějakým rozumným způsobem začlenit do našich portfolií, jak k němu přistupovat?

1/ Je třeba si uvědomit, že se nikdy nevyrovnáme Warrenu Buffettovi - nemáme analyzační týmy za sebou, nemáme osobní známosti s předními manažery, neznáme se z lidmi z Wall Street,

2/ Přesto můžeme k hodnotovému investování částečně přistoupit. Jak?

   a/ Pokud hledám růstovou akcii, pak pokud si mohu vybrat z přibližně parametrově stejných akcií, vybírám si tu, která má nižší parametr P/E. Je zde větší šance na případný růst hodnoty ceny akcie,

      b/ Pokud si vybírám příjmovou akcii, opět dávám přednost akciím s nižším parametrem P/E, protože je zde větší prostor pro růst hodnoty akcií.

Tato metoda se mi velmi osvědčila a přináší další výrazné zhodnocení jednotlivých akcií.

Co to pro mne tedy znamená v praxi?

Využívám parametr P/E k tomu, abych v konkurenci případných podobných vybraných akcií vybíral akcie více podhodnocené, protože je zde větší šance na další úspěšné zhodnocení akcie.

#investovani #portfolio #trendy #2021 #zhodnoceni

Hodnocení: +31
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Investori by sa nemali zameriavat na PE, pretoze toto cislo je lahko manipulovatelne v uctovnictve. Pan Socha, mali by ste sa vratit do skoly! Ak kupujete akcie na zaklade PE tak prajem vela stastia. Akcie maju casto nizke PE, pretoze trh od nich ocakava pokles ziskov v buducnosti. Toto ale nebyva v pripad epanickych vypredajov...

     Ak ma dnes akcia napr. P/E-9 tak buduci rok sa moze byt cena akcii rovnaka s PE cez 20... to cislo je klamlive, moze byt len vdaka jednorazovym polozkam, ktore buduci rok uz nemusia byt. 

    Radsej sa ma investor pozerat ci trzby (Revenues) stupaju kazdy rok, ako vyzera zadlzenie (v balance sheet) v pomere k vsetkym zdrojom (assets), a taktiez cash flow operations, ci vie pokryt dividendy a dlh. 

    Treba pozerat aj aky vysoky ma dlh-napr. 15mld, a operation cash flow-napr 1mld, tzn. Teoreticky vie firma splatit dlhy do 15 rokov. 

    Sledujte ma na financie-trochu-inak.sk

    +1
    •      Tohle já přece vím, pro mne je parametr P/E pouze pomocný, tak to i v textech zmiňuji. Rozhodně ne hlavní. Akcie nevybírám prvotně nikdy podle P/E. Jde to pouze pomocný parametr, ke kterému přihlížím. Zadluženost kontroluji také, hlavně její vývoj - zda se zvyšuje či snižuje, zda se jedná o krátkodobou či dlouhodobou zadluženost. Sleduji rozvahy a výsledkovky, tam je dobře vidět, zda společnost roste či nikoliv v porovnání s minulým rokem. Pokrytí dividend sleduji ve výplatním poměru -  payout ratio. Přesto je třeba říci, že trh se chová leckdy zcela jinak, než ukazují účetní výsledky. Typickým případem je nadhodnocenost Tesly. Nevykazuje žádné oslnivé výsledky, ve spoustě parametrů je pouze průměrná, přesto akcie stále neodůvodněně neuvěřitelně roste. Pokud jste to pochopil tak, že vybírám akcie pouze podle P/E, tak jste mne pochopil špatně. P/E je vždy jen pomocný parametr a jak říkáte, je účetně ovlivnitelný. Nicméně i tak něco tento parametr říká, úplně zbytečný není...

      +3
    • @Stan1000 dobry den pan Socha. Presne ako pisete, PE je ako pomocny indikator, nie ako smerodajny udaj. Mam rad Vase clanky, pretoze niekedy dokazete priniest informacie pre mna o uplne novych firmach, ktore stoja za preskumanie. Skuste pozriet aj firmu Hannon armstrong sustainable capital partners (HASI). Pre mna je to firma, ktora bude tazit v buducnosti z klimatickych zmien. Ja ju mam teraz 201% v pluse a je trochu predrazena, treba si pockat par mesiacov na dalsie vypredaje pre vstup do nej. 

      Tak ako pisete o tesle, sme na vrchole cyklu... otazka je iba, kedy pojdeme z kopca. 

      Pre mna zacinaju byt znova zaujimave 2 firmy ktore mam nakupene: (ES) Eversource energy- prejavi sa novy cash flow v roku 2024 ked dostavaju offshore wind farm, ktory stavaju s dansky Orstedom. A  druha DTE energy (DTE) - tiez firma podobna ES. Planujem prikupovat tieto 2 firmy. 

      0
    • Já znám HASI, je to REIT na solární energii... Zatím ho sleduji... Ještě nekupuji, protože správný vstup jsem bohužel již prošvihl. Ale sleduji technické analýzy. Nakoupit dnes už nemusí zajistit výnos, jaký máte vy, ale jistě budu sledovat dividendový výnos, a trh se solární energií, jak se bude příští rok vyvíjet... Stejně jsem prošvihl i IIPR, také jsem nevstoupil včas. Ale je to i tím, že více sleduji akcie než fondy. ES jistě budoucnost má, ale ještě chvíli počkám, DTE zatím hodnotím spíš negativně. Nejdříve navýším dividendové příjmy, abych měl za co nakupovat... :-)

      0