8 minut čtení

Jak v roce 2021 nejlépe vydělat na explozivním růstu čínského trhu s elektrickými auty? Akcie Tesly to nejsou

Čínský trh s elektromobily je už dnes (stejně jako v případě vozů se spalovacími motory) největší na světě. Půjde proto o klíčové globální tržní "bojiště" automobilek vyrábějících modely s tímto pohonem. Proč Tesla není zrovna v Číně ideální sázka?

Dvě aktuálně nejpopulárnější akcie na světě jsou v obou případech výrobci elektrických vozidel, Nio a Tesla. Dohromady se na těchto dvou titulech denně "protočí" asi 200 milionů akcií, a to zejména díky mladším individuálním investorům, kteří jsou hladoví po růstu a věří, že elektromobily již mají prakticky garantovanou pozici jako "the next big thing".

Nejde však rozhodně o dvě téměř identické akcie, které by bylo vhodné kupovat z identických pohnutek. Tesla ($TSLA) na burzu vstoupila před více než 10 lety za pouhých 17 $ za akcii a zažila si za ta léta na Wall Street nejeden velmi nepříjemný obchodní den. To Nio ($NIO) debutovalo na amerických trzích před dvěma a něco lety. 

Tesla je americká automobilka, která se zejména v rámci americké automobilové kultury těší velmi oddaným a loajálním příznivcům a má rozhodně výraznou postavu CEO. Nio má své sídlo v Šanghaji a (zatím) okolo své značky nemá tolik poprasku jako Tesla.

Obě akcie mají mnoho dlouhodobého potenciálu (Musk se pod Bidenem zřejmě pokusí nakopnout i svůj solární byznys, ale o tom třeba jindy) a lze očekávat, že příští rok půjde nadále o klíčové hráče v dlouhodobém růstu trhu s elektrickými vozidly.

Byť nejsem fanda nakupování na vrcholu a už vůbec ne na obrovském, rekordním a bezprecedentním vrcholu, nechci tady rozporovat důvody, pro které může dnes Tesla být stále dobrý nákup. Nepochybuji o tom, že někdo si dobrý důvod určitě najít dokáže. Pokud by ale mým cílem bylo spekulovat konkrétně na čínský automobilový trh a hledat tamního potenciálního "vítěze", místo Tesly bych zvolil Nio. Proč?

Nio v prosinci skvěle načasovalo sekundární nabídku svých akcií

Vcelku mě překvapilo, jak se někteří investoři pustili od Nia a označili nabídku za obyčejnou snahu vydělat peníze na rychle rostoucích akciích, jako by mělo jít o ten nejhorší hřích.

A proč ne? Veřejně obchodované trhy existují z jednoho podstatného důvodu - aby společnosti mohly získávat kapitál pro svůj další růst. A 2,6 miliardy dolarů do kasy Nio byl správně načasovaný krok. Automobilka peníze nepotřebovala akutně, nikdo jí nedržel u hlavy pistoli a požadovala po zájemcích 39 dolarů za akcii, což je férová cena - v té době šlo dokonce o cenu 7 % pod tržní cenou.

A pokud vám sekundární nabídky akcií příliš nevoní a podezříváte Nio ze snahy pouze využít ceny svých akcií, zřejmě nebudete ani fandou Tesly: Elon Musk totiž před méně než rokem udělal úplně to samé, když Tesla konečně začala pořádně růst a při ceně 767 dolarů za akcii (před splitem) vydělala na sekundární nabídce 2 miliardy dolarů. Dále nezapomínejme, že v roce 2019 Tesla na sekundárních nabídkách a emisích dluhopisů vydělala dalších 2,7 miliardy dolarů. V letošním Q3 formuláři pro SEC se rovněž objevila informace, že Tesla plánuje v budoucnu prodávat "čas od času" další akcie za "aktuální tržní cenu", aby nadále získávala kapitál. Což potvrdila hned tento měsíc, když na sekundární nabídce svých akcií utržila dalších 5 miliard dolarů.

Pokud vám tedy náhodou ředění akcií Nio přijde nesmyslné, od Tesly se raději držte ještě dál.

Tesla není zkratkou pro celý segment elektromobilů

Jak poznamenal analytik Roth Capital Partners v listopadu, "Tesla je dnes deštníková akcie", která zastřešuje všechny ostatní společnosti v sektoru.

To je možná pravda, ale rozhodně bych to nebral jako pozitivní věc. Byť má Tesla rozhodně k EV segmentu užší pouto než třeba Ford ($F), který stále na lídry tohoto trhu dost ztrácí, ideu, že všeobecně vyšší prodeje elektromobilů budou rozhodně znamenat neustále rostoucí tržní hodnotu Tesly, považuju za nebezpečnou.

Stejně jako technologická bublina svého času oddělila budoucí giganty jako Google od předstíračů jako theGlobe.com, trhy i v tomto případě jednoho krásného dne přestanou nakupovat pouze samotný trend, ale začnou se zajímat o individuální akcie. Taková změna sentimentu by pro Teslu vzhledem k její astronomické valuaci mohla být bolestivá.

Tesla v Číně zdaleka nemá vyhráno

Byť se o Modelech 3 vyráběných v šanghajské továrně Tesly pomalu píší oslavné básně, Tesla letos v listopadu v Číně prodala jen 21 600 vozidel. To stačilo na 3. místo z pohledu tržního podílu, ale žádný zásadní zlom to není. Zároveň jde o méně než 1/3 měsíční produkce která bude dle odhadů potřeba pro konec příštího roku, kdy má v Číně měsíčně vznikat až 880 000 nových elektromobilů.

Explozivní růst v Číně zatím Tesle chybí

Celkové prodeje elektrických vozidel v Číně odpovídají očekáváním. V listopadu meziročně stouply o více než 130 % na 169 000 elektromobilů. Byť dnes Tesla vévodí americkému trhu, 21,600 prodaných vozidel v Číně není žádná sláva. A co víc, z pohledu procent může vypadat působivě, že Tesla v listopadu prodala o 45 % víc vozidel než v červnu, ale reálně jde o produkční nárůst o pouhých 6000 vozidel za 6 měsíců, zatímco valuace společnosti se vznáší nad 600 miliardami dolarů.

Růst Nio je skutečný a z menšího základu

Nio v letošním roce popravdě dodalo jen 36 700 vozidel. Jde nicméně o 110% nárůst oproti loňskému roku a automobilka nyní agresivně investuje do navýšení své výroby.

Nicméně čínský růst Tesly je nepochybně rovněž zčásti zapříčiněn tím, že jde o zavedenou nadnárodní společnost, která operuje i v USA a Evropě. To Nio dnes vydělává primárně na čínském trhu, který je pro něj zcela klíčový a jediný důležitý. Pokud si vzpomínáte na začátky Tesly, Musk tehdy mimo jiné investory lákal na slib, že 30 000 dodaných vozů může být již během pár let 300 000 - a zdá se, že Nio má v merku podobný růstový plán.

Nio má vazby na státem vlastněné spojence

Nio nedávno podepsalo dohodu se State Grid Electric Vehicle Service Co, což je součást masivních čínských utilit, které samozřejmě kompletně ovládá stát. První fáze spolupráce je skromná - vybudovat společně v roce 2021 asi 100 nabíjecích stanic a servisních stanic pro elektromobily. Mnohem důležitější než konkrétní náplň spolupráce, je však pozadí celé dohody. Pokud čínský trh trochu sledujete a pojmy jako "Jack Ma", "Ant Group" nebo "zrušené IPO" vám něco říkají, pak vězte, že mít dobré vztahy se státním aparátem a pěstovat si zde silné spojence je pro každý čínský byznys, který chce pokračovat v růstu a vytlačit konkurenci, dnes zcela zásadní.

A byť čínské banky Tesle poskytly na vybudování čínského závodu půjčku ve výši 1,4 miliardy dolarů, jde o podnik, jež je 100% v amerických rukou, což se od obchodního partnerství s Pekingem přeci jen trochu liší.

Nio se zatím na burze "neurvalo" tolik jako Tesla

Tvrdit, že hysterie a euforie okolo elektromobilů se akcií Nio zatím vůbec nedotkla, je hloupost. Samozřejmě že dotkla, společnost má dnes přeci jen valuaci přes 70 miliard dolarů. Pořád ale nelze říci, že jde o cifru z absolutní říše snů jako v případě Tesly, kde už dnes hromadně tápou i sami analytici. Zatímco Goldman Sachs má svou cílovou cenu na 780 dolarech, třeba JPMorgan Chase odhaduje 90 dolarů. Tak kolik?

Známý investor Jim Chanos, kterého proslavily jeho shorty přefouknutých firem, letos ostatně oznámil, že shortovat aktuálně Teslu je nemožné, protože hodnota automobilky se dnes odvíjí prakticky jen od toho, čemu chtějí investoři na základě slov Elona Muska věřit. S realitou se zde příliš nepracuje.

Někomu může samozřejmě tento staronový "bublinový" typ investování vyhovovat, ale musíte se připravit místo tradičních analýz spíš na přemýšlení o tom, co si druzí lidé aktuálně myslí o tom, co si asi Elon Musk zrovna myslí. Pokud vás ale tyhle euforické hry nebaví a chtěli byste prostě jen vsadit na růstový potenciál čínských elektromobilů, Nio by v užším výběru rozhodně nemělo chybět. Zvlášť pokud by se cena akcií rozhodla nehnat pouze vzhůru jako v případě Tesly, což korekce z historických maxim na začátku prosince a aktuální pohyb ceny mírně do strany mohou naznačovat.

#investovani #akcie #ev #elektromobily #cina #tesla #nio #vyroba #prodeje #trend #trh #rust #euforie #trznihodnota #trznipodil #cinskavlada

Hodnocení: +21
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.