5 minut čtení

Kdybyste si měli koupit jen jedinou dividendovou akcii, měla by to být právě tato

Tahle společnost nabízí mnohem více než pouze rostoucí dividendu. A kdybych si měl do svého portfolia vybrat pouze jedinou dividendovou akcii, nebál bych se, že udělám s tímto titulem chybu.

Nikdy nepodceňujte sílu dividendy. Stačí krátká úvaha. Index S&P 500 od roku 2000 vzrostl o 150 %. Pokud ale zahrnete i reinvestované dividendy, celkový výnos indexu bude téměř dvojnásobný – 280 %. Dividendy mají obrovský dopad na to, kolik peněz z dlouhodobého hlediska investoři vydělají. Další výhody jsou u jednotlivých akcií často ještě působivější.

Na trhu je spousta skvělých dividendových akcií. Každý investor může mít o ideální dividendové akcii trochu jinou představu. Kdyby mi ale někdo „mířil pistolí na spánek“ a já si měl vybrat jedinou dividendovou akcii, kterou koupím právě teď, byl by to pravděpodobně Verizon Communications (NYSE: $VZ).

Sázka na jednu kartu by měla přinést úspěch

Verizon směřuje veškeré své snažení ve prospěch 5G sítí. Takové sázky jsou obvykle považované za riskantní. Jak vám řekne téměř každý investiční poradce, investice je třeba diverzifikovat. Verizon je však výjimkou, kdy má smysl se postavit konvenční moudrosti. Vzhledem k esenciální povaze bezdrátové komunikace v současné době a (zatím) snížené konkurenci v oblasti 5G, se jedná o strategii, která #Verizon nezklame.

Kromě toho se úsilí o diverzifikaci podnikání společnosti v minulosti ani moc nevyplatilo. Akvizice #AOL a #Yahoo! byly obrovské investice učiněné ve snaze prorazit v mediálním byznysu a ani jedna z investic se příliš nevyplatila. Kromě toho se i negativně podepsaly na ceně akcií Verizon. Přestože je část společnosti pojmenovaná jako Verizon Media stále aktivní, vedení společnosti obrátilo téměř výhradní pozornost k 5G sítím.

Jak je na tom hospodaření Verizonu?

Díky tomu, že Verizon značně ořezal své mediální aktivity, dostal se do velmi silné finanční pozice. Stejně jako jeho konkurenti v oblasti 5G musel investovat desítky miliard dolarů do nově vznikající sítě internetového připojení.

Jen za posledních 9 měsíců investovala společnost do 5G sítí téměř 14,2 miliardy dolarů, čímž už překonala částku 12,3 miliardy dolarů investovanou za celý rok 2019.

Verizon si však může podobné investice dovolit. Společnost za první 3 kvartály letošního roku vygenerovala více než 18,3 miliardy volných peněžních toků. (Poté co vynaložila peníze na kapitálové investice.) Díky tomu měla společnost dostatek peněz na výplatu dividendy akcionářům ve zmiňovaném období o celkové hodnotě 7,6 miliardy dolarů.

Silné volné peněžní toky jsou pravděpodobně jedním z důvodů, proč se akcionáři Verizonu dočkali v posledním čtvrtletí zvýšení dividendy. Při aktuální dividendě 2,51 dolaru na akcii nyní Verizon přináší zajímavý dividendový výnos 4,2 %. Dividenda je přitom navyšována už 14 po sobě jdoucích let.

Verizon je skvělým kompromisem mezi největšími konkurenty

Zmiňovaná dividenda může společnosti pomoci navázat silný vztah s investory, kteří od ní nebudou utíkat ani v případě nějakého dílčího poklesu ceny akcií. Jejich aktuální cena na úrovni 12násobku předpokládaných zisků za příštích 12 měsíců je pak důvodem, kterým mě osobně Verizon rovněž oslovuje.

Společnost je také zajímavou volbou mezi dvěma přímými konkurenty. Akcie Verizon (červená) přinesly za posledních 5 let výnos přibližně 26 %. To je hluboko pod růstem T-Mobile (modrá), jenž ve stejném období dosáhl na růst přes 230 %. T-Mobile ale dividendu aktuálně nevyplácí.

Verizon na druhé straně v posledních 5 letech výrazně překonal AT&T (fialová), jejíž akcie jsou za stejné období v 18% záporu.

Porovnání výkonnosti akcií Verizon, T-Mobile a AT&T za posledních 5 let. | Zdroj: finance.yahoo.com

U AT&T může investory bezesporu také zaujmout zajímavá dividenda ve výši 6,8 %, růst těchto akcií je však poměrně nejistý. U T-Mobile pak kromě výrazného růstu v posledních letech, na který nemusí společnost znovu navázat, odrazuje nevyplácená dividenda.

Verizon naproti tomu nabízí poměrně zajímavou rostoucí dividendu, která dává investorům obrovskou motivaci neprodávat i při poklesu trhu. Verizon je tak na první pohled opravdu vynikajícím kompromisem mezi dvěma zmíněnými akciemi.

---

Vzhledem k finančním prostředkům společnosti a budoucnosti podnikání je Verizon akcií, o kterou by se měli zajímat především investoři hledající rostoucí příjmové akcie. Kdyby tak měla být ve vašem portfoliu jediná dividendová akcie, není příliš důvodů, proč by to nemohla být právě tato.

Přestože Verizon nedosahoval v posledních letech tak skvělých výsledků jako T-Mobile, neměli by to investoři brát jako signál slabosti. Naopak u Verizonu lze očekávat pokračující mírný ale stálý růst ceny. Stabilizační vliv dividendy pak přináší telekomunikační společnosti body navíc.

Masivní a cílená investice do 5G navíc Verizon staví do pozice jednoho z předních hráčů v naprosto nezbytné oblasti budoucí komunikace. Pokud společnost udrží svou síť stabilní a spolehlivou, měla by si udržet svůj růst bez ohledu na ekonomické podmínky.

Investoři, kteří u své investice hledají stabilitu, dividendový příjem a růst hodnoty, najdou všechny tyto atributy právě u tohoto titulu a těžko budou hledat někde jinde atraktivnější kombinaci.

#akcie #americkeakcie #investovani #telekomunikacnispolenost #5G #telekomunikace #dividendovaakcie #prijmovaakcie #dividenda #dividendy

Hodnocení: +57
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Verizon samozřejmě v portfoliu mám... :-)

    +13
  • Vdaka za typ. Uz dlhsie sledujem Vase clanky. Zaujimalo by ma, co si myslite o akciach Citigroup. Zaradili by ste ich do svojho portfolia?

    +1
    • čistě osobní názor, nikoliv investiční doporučení...z amerických bank momentálně držím pouze WFC a pak českou KB...obě pozice jsem ale kupoval před pár měsící a jsou už výrazně v plusu. Banky obecně lákají na stále nízkou cenu, ta má ale taky své opodstatnění... obecně nízké úrokové sazby, riziko nezplácených úvěrů z důvodu krize...pokud vás oslovila právě Citigroup, tak proč ne, ale investice by měla být pouze jednou v rámci diverzifikovaného portfolia. 

      0
  • Jsou opravdu 4% zajimavou dividendou pokud vezmeme v potaz inflaci a kurzove riziko? Osobně bych chtěl vidět třeba 8%, i když chápu, že takovou dividendu moc stabilních společností nenabízí. 

    -2
    • odpověděl jste si sám...a pak jsem psal i v článku, Verizon nabízí kromě dividendy (která může do budoucna dále růst) i možnost případného růstu ceny akcií...

      0
  • Ja jdu do CIEN ta bude v pristych 3 letech jen rust diky 5G

    0
  • Mám big $T a mlsně pokukuji po $VZ, ale víte jak je to s těmi vajíčky v košíčku... :-( 

    0
    • záleží co je u vás to vajíčku, jestli odvětví nebo jednotlivá akcie ?

      0
    • @PatrikKudlacek jjaka je cilova částka 

      0
    • @PatrikKudlacek V tomto případě pouze konkrétní akcie. 

      0
    • @Nalara máte-li na myslí cílovou cenu, tu vám asi neprozradím. První filtr u akcií je pro mě poměr ceny a ziskovost a poté se dívám na ROA kombinace těchto dvou ukazatelů mi vyhodí nějaké společnosti a následně koukám na další ukazatele. Následně stav celého odvětí konkurenti apod...a dokud platí pro mě rozumné ocenění, akcii neprodávám... 

      0
    • @BinosCZ ...já už jsem někde psal, že mám taky nakoupené &T ...ale Verizon budu po novém roce rovněž nakupovat..ale každý se musí samozřejmě rozhodnout sám...nehledě na to, že můj rozpočet na nákup jednotlivých akcií je zatím poměrně malý ?

      +1