4 minuty čtení

Jak zobchodovat Vánoce?

Krátce k Santa Claus rally, lednovým neefektivitám a otevírací době burz o svátcích.

O svátcích mnozí začnou rozjímat nad životem, rodinou a přáteli. Zároveň budou padat nová předsevzetí a to možná i předsevzetí investiční. Pokud se rozhodnete s čerstvě založeným účtem vstoupit nově na trhy, tak je dobré si uvědomit minimálně pro zajímavost pár spekulativních informací.

Mezi investory se traduje fenomén tzv. Santa Claus rally. Je vypozorováno, že v 76% případů trh od vánoc do druhého lednového dne rostl. V průběhu stejně dlouhých period v průběhu roku měly akcie tendenci růst pouze v 55% případů. Index Dow Jones v tomto období od roku 1896 průměrně rostl o 1,49%, což je znatelně více než libovolné jiné 6 denní období v průběhu roku.

Kromě fenoménu Santa Claus rally je znám další fenomén a to lednové tržní neefektivity.

Během prvního měsíce roku mají tendenci akcie zejména společností s malou kapitalizací nadprůměrně růst. Tento fenomén má několik vysvětlení. Vedle investování vánočních bonusů, všeobecného optimismu navozeném vánoční pohodou je další vysvětlení snaha některých investorů o daňovou optimalizaci. Pro řadu investorů může být výhodné zbavit se ještě před koncem roku nepříliš výkonných akcií a vykázat tak z některých svých pozic daňovou ztrátu, čímž sníží svoji povinnost vůči finančnímu úřadu. Případně portfolio manažeři fondů mohou prodávat některé špatné akcie, aby je odstranili ze svých výkazů před koncem roku. To může vést k tomu, že v prosinci mají ztrátové akcie tendenci se propadat ještě více do červených čísel.  

Pro pozorného retailového investora to může znamenat vhodnou pozici pro vstup do těchto nepopulárních titulů, protože v následujících měsících bývá zaznamenán jejich opětovný růst. To se týká pouze menších společností, na dividendové aristokraty nemívá povánoční volatilita takový vliv.

Podle jedné studie je patrné, že akcie s malou tržní kapitalizací v průběhu prosince a ledna skutečně dosahovaly historicky zajímavých zisků. V letech 1986 – 2007 tituly s nízkou kapitalizací ve dnech 15.12 až 31.12. průměrně rostly o 1,7 %. Investoři tak zdá se předvídají pozitivní vývoj v průběhu ledna a nakupují akcie menších firem s předstihem. Zároveň akcie, které v průběhu prosince dosahovaly historických minim, následně v průběhu ledna a února průměrně vzrostly o 11,9 %.

Intradenní obchodníci, kteří chtějí využít svátků k dalšímu obohacení mohou efektivně spekulovat na mezibankovní korelace. To ovšem není nic doporučeníhodného pro dlouhodobého investora nebo začátečníka na trzích.

Pokud mohu začínajícím investorům něco doporučit, tak mít připravený menší volný kapitál pro případ náhlé volatility u titulů které známe a případně toto období využít k posílení pozic v případě jejích poklesů.

 

Jak bude otevřeno na burzách?

Čtvrtek 24.12.

Na štědrý den má zavřeno většina evropských trhů. Obchodovat se nebude v Itálii, Švýcarsku, Finsku, Německu, Dánsku, Švédsku, Norsku, ČR a Polsku. Další trhy umožní pouze zkrácené obchodování.

Následující uzavřou – 13:30 Velká Británie, 14:00 Nizozemí, Portugalsko, Španělsko a Francie, 19:00 USA

Pátek 25.12.

Hlavní trhy zůstanou zavřeny

Čtvrtek 31.12. Silvestr

Obchodovat se opět nebude v Itálii, Švýcarsku, Finsku, Německu, Dánsku, Švédsku, Norsku, ČR a Polsku. 

Zkrácená obchodní seance proběhne:

13:30 Velká Británie, 14:00 Nizozemí, Portugalsko, Španělsko a Francie

Pátek 1.1. Nový rok

Hlavní trhy zůstanou zavřeny

Hodnocení: +16
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.