4 minuty čtení

Názory, se kterými se jako investor setkáte

Ať už je vám 20 nebo 50, ať začínáte investovat, nebo se už na trzích pohybujete léta, určitě jste slyšeli z úst vašich přátel a okolí nějaké názory nebo otázky na téma právě investic. Já se s vámi dnes podělím o ty, které jsem slyšel já.

Je mi 22 takže mám možná skreslený pohled na svět, ale za svůj krátký investiční život už jsem slyšel tolik názorů a typických vět o investování, že bych mohl napsat knihu, a tak mě napadlo se s vámi o tyto věty a názory podělit a zjistit, zda máte taky takové zážitky.

Když se kdekoliv zmíním, že investuji, tak se na mě lidí dívají jako na mimozemšťana, nebo v některých případech na zloděje nebo dokonce (v případě mé babičky) nějakého hackera. Musím ale přiznat, že jsem se na svého šéfa díval podobně, když mi před nějakým půl rokem řekl, že investuje do akcií.

No ale pojďme na ony věty a názory. Vždy napíšu názor, co jsem slyšel a poté i to, co odpovídám.

 

"Ty investuješ jo? A nebojíš se, že o ty prachy přijdeš?"

Samozřejmě, že mám trochu strach, ale udělal jsem vše proto, abych toto riziko eliminoval. Navíc, to ty přicházíš o prachy tím, že je máš na běžném účtu. 

"Děláš chytrého, jak kdyby ti to mělo vydělat miliony..."

A proč vlastně ne? Mám plán a pokud mi bude vycházet, tak jednou budu mít daleko víc. Je to rozhodně lepší než ty peníze propít a utratit.

"Ty máš zainvestováno tolik peněz? Však za to by sis mohl místo svojí Fabie koupit oktávku, jsi blázen.."

Jendou si za ty peníze třeba koupím Teslu, kdežto ty budeš pořád jezdit v oktávce.

 

Březen 2020

"Ty vole, za dnešek jsem přišel už o 10litrů, musím to hned vybrat než přijdu o všechno"

Za pár měsíců to máš zase v plusu, já teď nakupuju jak jen můžu.

Listopad 2020

"No jo, měl jsi štěstí, že jsi to v březnu koupil. Já to všechno prodal"

Ne, to není štěstí, to je využití příležitosti., kdybys to tenkrát neprodal, tak na tom teď máš dalších 50%.

 

"A co to tam furt klikáš na tom počítači, jen si dej pozor, aby tě za to nezavřeli."

Za co by mě babi zavírali? Dělám naprosto legální věc."

"Bitcoin je teď nahoře, nemyslíš, že bych ho měl koupit?"

Proč jsi ho nekoupil v březnu, když jsem ti říkal že ho máš koupit? Pokud mu dlouhodobě věříš, klidně ho kup i teď.

"Hele a kolik ti to vlastně vynáší.....tolik?? Proč to nevybereš proboha?"

Protože věřím, že to může být a jednou i bude daleko víc.

"Podle mě je to stejně nějaký podvod, radši si ty peníze schovám."

Jak je libo, je to tvoje věc.

"A teď si představ, kdybys to do té Tesly dal už když si říkal, že je přepálená, mohl jsi teď mít x krát tolik."

Ano to je pravda, ale já vím, proč jsem to neudělal. A když jsme u toho, proč jsi to ty neudělal?

"Kolik nad tím trávíš času? To jen pošleš peníze, něco koupíš a hotovo ne?"

No já nevím, když započítám četbu a všechno okolo, tak i 3-4 hodiny denně. Ano, pokud si chceš zagamblovat, tak to tak udělat můžeš, ale já rozhodně ne.

 

A mnoho dalších vět, které občas i nechápu, jak může někdo říct. Sepsal jsem jen ty, které jsem opravdu slyšel, zapamatoval si je a slýchávám dodnes. Přijde mi, že téma financí a investování je u nás pořád až moc velké tabu a jsme o tomto obrovsky pozadu. Proto jsem rád i za warengo, díky kterému se můžu o svoje názory dělit a zároveň si i číst názory ostatních a vzdělávat se tím.

Zajímalo by mě, zda i vy někdy slýcháváte něco podobného a je nějaká taková otázka nebo názor, který vám utkvěl v paměti?

 

#investovani #portoflio #investice #riziko #akcie #bitcoin #kryptomeny

Hodnocení: +12
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Velice vtipné a pravdivé. Ne že bych teda podobné věci slýchával, ale úplně si to dovedu představit. Zatímco v USA je investování do akcií něco naprosto normálního a běžného mezi obyčejnými lidi (nebo minimálně daleko rozšířenějšího), u nás lidi ani pořádně neví, co to vlastně akcie je, jak ji koupit a proč by měli investovat. A když už, tak jdou do banky a svěří své peníze do fondu, aniž by se zajímali, jak to vlastně celé funguje. Nevzdělávají se a pak zpanikaří při sebemenším propadu, místo aby využili příležitosti. Můj přístup? Když trhy rostou, raduju se, že vydělávám. Když trhy padají, raduju se, že můžu levně přikoupit a mít o to vyšší výnosy v budoucnosti. 

    +1
    • @Investicnibrambora děkuji za komentář. Ano mělo to být i trochu pro pobavení, ale všechny tyto věty jsem slyšel a všechny tyto odpovědi jsem dal, někdy ne jednou.  

      Váš přístup naprosto sdílím a musím říct, že mě mrzí, že v době březnového pádu jsem se ještě v akciích nepohyboval, konec roku mohl být ještě krásnější než nynější i tak pěkný zisk 22%.Je to přesně tak jak říkáte, zkušený investor využije strach na trhu k tomu aby nakoupil přesně od těch, jenž tomu strachu podlehnou. Samozřejmě jsem v březnu tento strach zažil taky, ale nepodlehl jsem mu a už teď po pár měsících jsem za to strašně rád,

      +1