6 minut čtení

3 kryptoměny, které svým růstem v letošním roce překonávají dokonce i bitcoin

Bitcoin v posledních dnech láme rekordy. Poprvé překonal hranici 20 000 dolarů a dostal se ještě vysoko nad ní. Tyto tři digitální měny však v letošním roce výkonnost největší kryptoměny dokonce překonávají.

Letošek byl pro akcie výjimečně volatilní rok, kvůli bezprecedentní nejistotě vyvolané pandemií koronaviru. Pravděpodobně to však bude pro akciové investory velmi pozitivní rok. Většina akcií však zdaleka nemůže držet krok s tím, co v letošním roce předvádějí kryptoměny. Ač mi to hlava nebere, je to holý fakt, který mi nezbývá než přijmout.

Na začátku roku dosahovala tržní kapitalizace všech kryptoměn (7 900 kryptoměn) 191,5 miliardy dolarů. 18. prosince ráno se jejich valuace vyšplhala na 658 miliard dolarů. Tento 244% meziroční nárůst je z velké části podporován růstem bitcoinu.

V pátek dopoledne po překonání historického maxima se pohybovala tržní kapitalizace bitcoinu na 427 miliardách dolarů, což je nárůst o 220 % od začátku roku. Bitcoin těží z nejslabšího dolaru za poslední léta (někteří investoři ho považují za zajímavého uchovatele hodnoty), ale také z nedůvěry v současný bankovní systém. Chování centrálních bank během pandemie pak tento pokračující trend jenom podpořilo. Alespoň u investorů, kteří nevěří současným zavedeným institucím.

Pohled na další kryptoměny však ukazuje, že v tom není bitcoin zdaleka sám. Řada dalších populárních kryptoměn jeho letošní výkonnost dokonce překonává.

NEM: růst o 780 %

17. největší kryptoměnou je XEM běžící na protokolu NEM. Její 780% letošní zisk je více než 3násobný oproti tomu, co letos přinesly investorům bitcoiny.

Co odlišuje NEM od ostatních kryptoměn je jeho Smart Asset Systém, který umožňuje technologii blockchainu NEM snadno přizpůsobit tak, aby vyhovovala potřebám firmy. Například výměna tradičních platebních platforem za blockchain bude pravděpodobně časově náročná, nákladná a možná i bolestivá. Architektura NEM pomáhá řešit tento problém tím, že umožňuje, aby byl jeho blockchain otevřený a decentralizovaný případně uzavřený v závislosti na tom, co od něho podnik očekává.

NEM Smart Asset Systém lze také použít jako ověřovací službu s kryptografickými podpisy. Jedná se o zajímavý způsob, jak říct předem, že konkrétní akce může být povolena. Jde rovněž o způsob, který umožní zařízením v IoT pracovat s maximální účinností.

NEM oznámil za posledních několik let řadu partnerství. Žádné však nezískalo více pozornosti než jeho spolupráce se StakeHound, která vyvrcholila spuštěním stakedXEM v pondělí 7. prosince – decentralizovaného finančního ekosystému běžícího na Ethereu.

Ethereum: růst o 430 %

Druhá největší kryptoměna ether fungující na blockchainu Ethereum letos zaznamenala přibližně dvojnásobný růst oproti bitcoinu. Na rozdíl od největší kryptoměny, která je oceňována pro svou transakční přitažlivost, obklopuje Ethereum optimismus ohledně jeho základní blockchainové technologie.

Důvodem, proč je blockchain Ethereum tak populární, je jeho možné využití v technologiích smart kontraktů. Smart kontrakty Etherea umožnují správu dohod mezi dvěma uživateli. Podobě jako Smart Asset Systém od NEMu usnadňují provádět činnost IoT zařízením. Řešení od Etherea umožnuje, aby došlo ke konkrétní akci, pokud jsou mezi dvěma smluvními stranami splněné jasně stanovené podmínky. Využívání smart kontraktů by mohlo zcela změnit způsob, jakým společnosti řídí a sledují své dodavatelské řetězce.

Ethereum také podporuje Enterprise Ethereum Alliance (EEA). EEA zastřešuje více než 200 známých společností, které se snaží podpořit přijetí a možnosti spolupráce na blockchainu Ethereum. Patří mezi ně například finanční gigant JPMorgan Chase, který v roce 2018 odhalil svou mezibankovní informační síť (IIN). IIN postavená na blockchainu Etherea je škálovatelná síť typu peer-to-peer, jejímž cílem je omezit překážky v přeshraničních obchodních platbách a umožnění plynulého sdílení informací mezi bankami.

Kromě čistě měnových transakcí tokenu ether tak vzbuzuje právě blockchain Ethereum pravděpodobně největší zájem mezi institucemi.

Cardano: růst o 495 %

Kryptoměnoví investoři bezesporu zaznamenaly také růst 8. největší kryptoměny ADA, fungující na síti Cardano, která překonala bitcoin více než dvojnásobně a přišla se zhodnocením téměř 500 %.

Zdá se, že investoři jsou skutečně nadšení pokračujícími reinvesticemi do blockchainu Cardano. Na konci července zahájil tým Cardana program Shelley, který účastníkům sítě umožní provozovat více uzlů. Jinými slovy je Shelley navržen tak, aby výrazně zvýšil decentralizaci sítě a učinil ji tak bezpečnější.

Inženýři také tvrdě pracují na Goguenovi a Voltaireovi, což jsou další postupné kroky k diferenciaci blockchainu Cardano. Goguen je obzvláště důležitý, protože přinese do sítě smart kontrakty. Cílem vývojářů je, přijít se smart kontraktem, který by byl dostupný širšímu publiku (tj. lidem, kterým programování, kryptoměny a blockchain příliš mnoho neříká). Kromě vylepšené funkcionality by měl Goguen také podporovat nové tokeny na platformě Cardano.

Slovo závěrem

Zisky kryptoměn v letošním roce přinášejí živé vzpomínky na přelom roků 2017 a 2018. Řada investorů věří, že jsou správnou investicí, já se s názorem neshoduji, ale nechci na tomto místě hodnotit smysluplnost této investice. Zvlášť potom, co se děje v dnešních dnech?. Investorům, kteří drží bitcoin nebo jiné kryptoměny dlouhodobě, gratuluji. Snad jim nadšení dostatečně dlouho vydrží.

Já zůstanu u více konvenčních investic, nemusí to být nejlepší volba, ale aktuálně stále věřím mnohem více tradičním investičním aktivům narozdíl od kryptoměn. Nikomu ovšem nechci nijak radit a pokud někdo vidí budoucnost třeba v bitcoinu, proč ne. Jsou to jeho peníze. Každý investor, který uvažuje o investici do kryptoměn by však měl minimálně počítat s obrovskou mírou volatility a také si uvědomovat, že globální přijetí technologie blockchainu zdaleka není jistotou příštích pár let.

#kryptomeny #jakinvestovat #investovani #bitcoin #ethereum #cardano #nem #kryptomenoveinvestice #blockchain #smartkontrakty #ada #ether #xem

Hodnocení: +30
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Přiznám se, že kryptoměnám téměř vůbec nerozumím, vím jen, že to je digitální měna...

    +2
    • Digitální měna je i dnešní fiat :) Směle do toho, zabere Vám to pár měsíců ale stojí to za to!

      0
    • @martinDraha Tuto potřebu nemám, vydělávám i tak víc než dost...

      +1
    • @Stan1000 To, že se sektoru kryptoměn nevěnujete, je vidět na vašem portfoliu a jeho výsledcích. A taktéž na Vašich letitých znalostech a názorech. Zaměření je důležité. Přirovnal bych to ke specializaci v určitém oboru. Jde dělat více trhů zároveň, ale je jednodužší vyniknout v jednom. Ať si člověk vybere cokoliv, akcie, forex, krypto, nejdůležitější je začít. Avšak ne okamžitě, ale po určitém studiu a vytyčení si vlastního cíle. Rád si čtu Vaše, pro mě přínosné články. Díky ?

      +1
    • @patrikMachacek Souhlasím, dělám to, čemu rozumím. I když věřím tomu, že pro mladé jsou kryptoměny velkou investiční příležitostí, já jsem stará škola, držím se svých akcií. Těm rozumím, do těch rád investuji... 

      0
    • Jenže "kryptoměny", řekněme spíše bitcoin, není jen o tom vydělat peníze. Bitcoin se přímo dotýká aspektů jako jsou svoboda, exit ze systému, ekonomické a psychologické jednání člověka, atd. Zbohatnutí je až na druhém místě.

      +2
    • @martinDraha No vzhledem k tomu, že jsem finančně nezávislý na státu, cítím se dostatečně svobodný i se svými akciemi, systém kromě burzy nepotřebuji... Ale to se dostáváme spíše k filosofii... :-)

      0
    • Být finančně nezávislý na státu s fiatem je docela oxymoron :D Ale rozumím Vám. Ať se daří! :) 

      +1
    • @martinDraha Auto je zcela nepodstatné, věřte mi, a to jsem jezdil v Passatu, v Audi A6 i Mercedesu GL... Dnes mi na mé jízdy zrovna tak stačí obyčejná KIA... V autě to rozhodně není... :-)

      +2
    •  Fiatem jsem myslel státní měnu :D 

      +1
    • @martinDraha Trapas... to jsem nepochopil... :-)  To je tím, že se v tomto nepohybuji. Mne zajímá hlavně dolar... :-)

      0