7 minut čtení

8 energetických akcií ke koupi

Těchto osm energetických akcií, které je třeba koupit v měnícím se sektoru, však ukazuje, že zatímco energie je stále klíčovým ekonomickým faktorem, ropa již není v čele sektoru.

      Před několika desítkami let mnoho lidí hovořilo o ropě na špičce energetického sektoru. To tehdy znamenalo, že jsme objevili většinu ropy na planetě a že produkce dosáhla historicky svého vrcholu. Předpovídalo se, že ropa míří k trojciferným výsledkům, nikdy se nevrátí na nižší úroveň. Ale technologie to všechno změnila. Nové technologie, jako je horizontální vrtání, pokročilé vrtáky a frakování, znamenaly, že jsme získali přístup k obrovským zásobám ropy a zemního plynu, které byly dříve nepřístupné, uzamčené pod břidlicovými ložisky a mořským dnem. Změnilo USA z čistého dovozce ropy na předního vývozce černého zlata a jednoho z největších světových producentů zemního plynu.

     Těchto osm energetických zásob, které je třeba koupit v měnícím se sektoru, však ukazuje, že zatímco energie je stále klíčovým ekonomickým faktorem, ropa již není středem sektoru. Z osmi společností zde má pouze jedna souvislost s ropou a zemním plynem.

1/ Bloom Energy ($BE)

Této společnosti byla věnována velká pozornost brzy pro její revoluční generátory poháněné palivovými články, které pracují na zemní plyn nebo bioplyn. To bylo před deseti lety. Záložní generátory se dnes staly zásadní pro udržení stálých dodávek energie společnostem, které jsou stále více závislé na technologiích. Požáry v Kalifornii jsou toho dokonalým nedávným příkladem. BE se zaměřuje na komerční palivové články a dodává velké, škálovatelné jednotky pro společnosti, instituce a veřejné služby.  Je velmi šetrný k životnímu prostředí. Akcie za poslední rok vzrostly o více než 290%, ale je tu prostor pro další růst. BE má hodnocení „A“  .

2/ CANADIAN SOLAR ($CSIQ)

Investování do ESG (v oblasti životního prostředí, sociálních věcí a správy věcí veřejných) si na Wall Street získává velkou pozornost. A klíčovými příjemci jsou energetické společnosti, které zanechávají lehkou ekologickou stopu. To je další část důvodu, proč vidíme přesun z nafty do společností zabývajících se obnovitelnou energií. CSIQ je jedním z příjemců tohoto trendu. Se zaměřením na sociální odpovědnost je společnost Canadian Solar jedním z „největších poskytovatelů solárních fotovoltaických produktů a energetických řešení na světě a také jedním z největších vývojářů solárních elektráren na světě“. Do roku 2020 společnost poskytla solární řešení pro více než 13 milionů domácností. A nemyslete si, že společnost Canadian Solar slouží pouze Kanadě s fotovoltaickými (PV) produkty. Má zákazníky ve více než 150 zemích a prodalo 52 gigawattů solárních modulů. Akcie za poslední rok vzrostly o 100%, přesto je jejich poměr cena / zisk (P / E) pouhých 12. Aktuálně má hodnocení „B“ a doporučení ke koupi.

3/ First Solar ($FSLR)

V USA je nejznámější výrobce fotovoltaických elektráren od roku 1999. Bojoval v bitvách s firmami zabývajícími se opravami olejů a fotovoltaickými technologiemi rané generace, kdy všechno bylo drahé. Nejen že vydržel, ale v důsledku toho také zesílil. First Solar posílil svůj globální vliv. Je to jedna z prvních společností, které instituce přidávají do svých portfolií ESG. Je to solidní výrobce fotovoltaických elektráren, který se bude s rostoucí poptávkou po obnovitelných zdrojích ještě zesilovat. Akcie FSLR vzrostly za poslední rok o 63%. V současné době má hodnocení „B“ a doporučení ke koupi.

4/ Generac ($GNRC)

Kromě výroby energie je další základní složkou energetického systému skladování energie. Solární systém je skvělý - když venku svítí slunce. Vítr je skvělý - když fouká. Druhá polovina této hádanky je zásadní. A právě tam přichází Generac. Vyrábí generátory všech velikostí, od užitkových po spotřebitelské. Když kalifornské energetické společnosti vypínaly uprostřed léta energii kvůli požárům a obrovským špičkám zatížení, začali si Kalifornčané uvědomovat hodnotu generátorů, které byly mimo síť. GNRC dokonce nabízí systémy pro domácnosti, které ukládají energii získanou ze solárních panelů pro pozdější použití, což v podstatě vytváří téměř soběstačný energetický systém mimo síť. Tato kdysi nudná společnost je nyní sexy. Je to nárůst o 118% za poslední rok. GNRC má také hodnocení „A“ a silné doporučení k nákupu.

5/ SolarEdge Technologies ($SEDG)

Další částí solárního systému, o kterém většina lidí vůbec neví, je to, jak dostanete energii z panelu do provozu uvnitř vašeho domu nebo kancelářské budovy. Energie získaná ze sluneční nebo větrné energie je generována stejnosměrným proudem (DC). Ale domy a kanceláře fungují na střídavý proud. Generovaná energie se také nezobrazí při 120 voltech. To je místo, kde přichází společnost SolarEdge Technologies. Je to jedna z mála společností, která prodává střídače. A čím více solární energie se nasadí, zejména na komerční a spotřebitelské úrovni, tím více střídačů a doplňkového vybavení SEDG prodá. Akcie za poslední rok vzrostla o více než 238% a bude se zvyšovat, jak stoupá poptávka po sluneční energii. Je to také skvělá hra ESG. SEDG má v mém hodnocení „A“.

6/ SunPower ($SPWR)

Toto je jeden ze starých zástupců v solárním sektoru. SunPower existuje od roku 1985. A nemělo by být žádným překvapením, že se nachází ve slunném San Jose v Kalifornii. Ale jeho operace se nyní táhnou napříč USA i mimo ni. Společnost vyrábí fotovoltaické panely, ale jejím velkým oborem je instalace systémů pro spotřebitele i komerční budovy. Nyní jako zákazníky počítá  Lowe’s  (LOW ),  Walmart  ( WMT ),  Duke Energy  ( DUK ) a další významné korporace. Tento druh postavení u velkých korporací, které vlastní obrovské budovy, je klíčovou výhodou. SPWR je meziročně o 384% vyšší, přesto se stále obchoduje s P / E 24. Má hodnocení „A“ a silné doporučení k nákupu.

7/ Ballard Power Systems ($BLDP)

Jedním z velkých odvětví právě teď je technologie vodíkových palivových článků. Toto je další součást čisté energie. Navíc je ještě zelenější než elektrická vozidla. Vodík v zásadě prochází membránou, která přesouvá vodík jednou stranou buňky a kyslík druhou. Produkují teplo, elektřinu a vodu. K jejich výrobě nemusíte používat elektrické nástroje k výrobě elektřiny. Vlastní elektřinu vyrábějí z vodíku s nulovými emisemi. Akcie BLDP vzrostly v uplynulém roce o 197%, ale tento sektor nadále přitahuje investory. U mne má hodnocení „B“  .

8/ Antero Midstream ($AM)

Existuje jedna věc, která je naprosto nezbytná pro těžbu ropy a zemního plynu z pod břidlicových pánví kolem USA - voda. Vtlačením vody dolů do vrtné trubky může pomoci zlomit břidlici a vytlačit ropu a zemní plyn nahoru. Dva z nejlevnějších břidlic pro těžbu energie jsou břidlice Utica a břidlice Marcellus. Společnost Antero Midstream poskytuje své partnerské společnosti vodovody a zdroje pro těžbu těchto břidlic v Západní Virginii, Pensylvánii a Ohiu. Frakování a těžba zemního plynu jsou stále důležitými odvětvími. A AM je klíčovým strategickým hráčem v tomto regionu. Akcie za poslední rok vzrostly o 26% a navíc mají masivní dvoucifernou dividendu. Tento konečný výběr na mém seznamu energetických akcií ke koupi má hodnocení „B“.

#investovani #akcie #energetika #portfolio

Hodnocení: +28
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Já jsem ještě na jaře o těžařích ropy přemýšlel, ale nakonec dostaly přednost jiné investice. Tedy úplně z jiných sektorů. Ale myslím, že nyní začnu hledat příležitost v oblasti obnovitelných zdrojů. A tady váš výčet je určitě dobrým odrazovým můstkem. :-))

    +4
  • $CSIQ vypadá moc zajímavě. Nechávám se inspirovat a jdu na nákup.

    +3
  • Drtivá většina zde zmíněných akcií předvedla letos impozantní růst, po kterém by logicky měla následovat stagnace či dokonce propad (korekce). Je ale docela možné, že i rok 2021 bude znamenat pro tyto akcie další růst, protože "zelené akcie" jsou (a nejspíš i budou) nadále v kurzu. Každopádně jde o zajimavé tipy!

    +1
  • Hezky den Stanislave, co rikate na "český rybníček" Photon Energy? Děkuji za odpověď a přeji hezký den:-)

    0