4 minuty čtení

Ranní zprávy 17.12.2020: Bitcoin "hodleři" slaví, Facebook se obul do Apple a Češi letos milují hypotéky

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za uplynulý den.

Dobré ráno! Tak dnes na nějakou dobu opět poslední svobodný den, kdy si můžete zajít do restaurace, být venku po 23 hodině i bez psa nebo se ubytovat v hotelu. Teda aspoň myslím, ono zítra může být zase vše jinak... i když vláda teď řeší mnohem větší problém než pandemii, a to že nemá s kým upéct rozpočet na rok 2021. Takže to vypadá, že do nového roku půjdeme s rozpočtovým provizoriem, což by byla hezká třešinka za letošním rokem. Úspěšný den vám přeje Tomáš.


? Myšlenka pro dnešní den:
Každá koruna, kterou ušetříte, je kousek vaší budoucnosti, který můžete kontrolovat. 

? Chcete pořádnou investiční show? Sledujte nás na Instagramu! ?

 S&P 500 +0.18 % (3,701.17)

 Nasdaq +0.50 % (12658.19)

 PX +1.16 % (998.82) 

---

 Ropa +0.55 % (47.88 USD) 

 Zlato +0.73 % (1,868.80 USD) 

 Stříbro +3.49 % (25.50 USD) 

SLEDUJTE AUTORA DNE: 
 

Stanislav Socha (164 sledujících)
Aktivní akciový investor dělící se o své zkušenosti a analýzy
Sledovat
 

Shopify (SHOP) +7.75 % (1157.31 USD)
Akcie Shopify včera dosáhly na nová historická maxima. Mezi analytiky se šušká o tom, že by společnost mohla od prodejců začít vybírat nové poplatky ve stylu Amazonu.

Moderna (MRNA) -6.92 % (137.03 USD)
Moderna zažila sešup již druhý den v řadě. Analytik ze SVB Leerink včera naznačil, že vakcína od Pfizer/BioNTech je bezpečnější a má méně vedlejších účinků.

GRAF DNE
Bankovní rada Fedu se více méně shoduje na tom, že minimálně do roku 2023 zůstanou úrokové sazby na dostřel 0 %. Repektive jak vidno, jen 5 členů by aktuálně úrokové sazby zvedlo již v roce 2023.

 SLOVA DNE 

„Apple se chová antikonkurenčně, když používá svou kontrolu nad (databází aplikací) App Store, aby podpořil svůj hospodářský výsledek na úkor tvůrců (aplikací) a drobných podniků. Tečka.“ - Dan Levy, viceprezident, Facebook

Tech giganti už ani nepotřebují antimonopolní žaloby - vystačí si sami. Facebook se nyní pustil do Apple a obvinil jej z potlačování hospodářské soutěže. Paradoxně přitom sám čelí státní žalobě kvůli porušování pravidel hospodářské soutěže...
 
 ČÍSLO DNE 

20 000 $

Fandové bitcoinu se dočkali! Jeho cena včera historicky poprvé překonala hranici 20 000 $. A rozhodně se tam nezastavila, ale rovnou zamířila nad 21 000 $ za kus. 

 BLESKOVĚ 

 Slovensko nás v sobotu bude následovat do lockdownu. Přistoupí ale kvůli nekontrolovanému šíření COVID-19 k ještě tvrdším opatřením. Začne platit zákaz vycházení a otevřené zůstanou jen obchody prodávající základní potřeby.

Český hypotéční trh zřejmě dle objemu uzavřených půjček letos zaznamená rekordní rok. Mohou za to především nízké úrokové sazby, jež v listopadu při objemu hypoték 26,9 mld. Kč v průměru klesly pod 2 % až na 1,98 %. Neboli kdo může, zadlužuje se.

 Platforma Robinhood dostala za uši od regulačního úřadu v Massachusetts. Ten ji obvinil z toho, že skrz agresivní marketing cíleně láká na svou líbivou obchodní platformu plnou gamifikace nezkušené mileniály. Asi nic nečekaného...

 České banky sčítají nemalé škody způsobené letošní pandemií. Dle dat České národní banky jim letos za první 3 kvartály souhrnně klesl zisk o 45 % neboli o 31,7 mld. Kč. Finanční domy také letos vehementně tvořily rezervy.

▶ Majitel maloobchodní skupiny C2H, jež vlastní mimo jiné síť obchodů Pietro Filipi, Michal Mička, oznámil věřitelům, že holding kvůli pandemii vstoupí do insolvence. Majitelé dluhopisů by si asi takový předčasný vánoční dárek radši nechali ujít...
 

FOTO DNE

Čínská lunární vesmírná loď se včera se vzorky měsíčních hornin úspěšně vrátila na Zemi a přistála na severu země ve Vnitřním Mongolsku. Čína se tak po USA a bývalém Sovětském svazu stala teprve třetí zemí, které se podařilo dostat vzorky Měsíce zpět na Zemi. Naposledy k tomuto úspěchu došlo v roce 1976.

Už je nás: 36 095

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.