9 minut čtení

5 investičních pravidel a tipů od finančního manažera, který už léta s přehledem poráží akciové indexy

Alexander Ely z Delaware Smid Cap Growth Fund má ve svém portfoliu slabost pro "disruptive" společnosti neboli firmy, které svým příchodem obrátí trh vzhůru nohama a zničí zavedené pořádky. A dlouhodobě se mu daří tyhle skryté poklady objevovat.

Pokud se bavíme o kvalitních manažerech podílových fondů, nepřijde mi směrodatné zmiňovat zhodnocení jejich portfolia letos nebo loni. Abychom mohli říct, že takový manažér skutečně ví, co dělá a potažmo ví, o čem mluví, měl by být schopen překonat výkonnostně širší trh aspoň řekněme 3-5 let v řadě. Zde můžeme oddělovat zrno od plev, protože už samotné poražení benchmarkových indexů je dřina. Víceletý horizont pak zajistí, že daný manažér neměl jen 1-2 roky zkrátka jen štěstí.

Dle těchto kritérií by Alexander Ely měl být někdo, kdo rozhodně ví, o čem mluví. Vystudoval ekonomii na University of New Hampshire a akcie ho přitahovaly už od mládí, což přisuzuje své lásce pro čísla. Proto do nich již od mládí rovněž sám investoval.

První zkušenost s akciovým trhem Ely získal na konci 80. let, když při studiu na vysoké pracoval na bostonské akciové burze jako úředník/stážista. Brzy ale zjistil, že mu horečné tempo burzovního parketu a všudypřítomný šrumec příliš nevyhovuje. Rozhodl se proto vydat cestou finančního managementu.

Jeho investoři jsou mu dnes zřejmě za toto rozhodnutí vděční, jelikož Ely za poslední 3 a 5 let dokázal porazit jak konkurenční fondy z Morningstar mid-cap growth kategorie, tak Russell mid-cap growth index ($RMCCG, za poslední roky téměř +70 %)  o 18, respektive 10 %. Takový výsledek není rozhodně ničím běžným. Jeho výnos zároveň poráží i výnosy indexů S&P 500, Dow Jones Industrial a Nasdaq.

Úplně první akcií, kterou Ely ve svém životě osobně nakoupil, byla společnost Bausch + Lomb vyrábějící kontaktní čočky (dnes součást Bausch Health Cos. / $BHC). Tento nákup mu přinesl velmi slušné zhodnocení a lze z něj odvodit první čtyři z celkem pěti investičních lekcí, které by Ely každému akciovému investorovi bez váhání dal:

1. Investujte do společností s cílem narušit zavedený trh

Když si Ely na začátku 80. let pořídil první akcie Bausch + Lomb, šlo o lídra na americkém trhu s kontaktními čočkami, což byl tehdy stále ještě relativně nový trend. Firma Bausch + Lomb dokázala nabourat byznys výrobců brýlí, jelikož našla způsob, jak něco rozšířeného dělat lépe, rychleji a levněji. To je mimochodem Elyho definice "disruptivní" společnosti.

Mimo nadprůměrné zhodnocení akcií je skvělou věcí na úspěšných disruptivních společnostech to, že jsou rovněž ideální pro dlouhodobé držení. Vnější události jako pandemie či recese se jich totiž zpravidla příliš netýkají. V 80. a 90. letech trhy zažily recesi, tržní kolapsy, válku na Středním východě a další krize, ale nic z toho uživatele kontaktních čoček nedokázalo přesvědčit, aby se vrátili zpět k optickým brýlím.

Stejně tak můžeme dnes konstatovat, že lidé, kteří své bankovnictví přesouvají do aplikací na svých telefonech, se nebudou vracet k tradičním bankovním společnostem kvůli obchodnímu napětí mezi USA a Čínou, recesi či pandemii.

"Velké externí makroekonomické události zpravidla nehrají příliš velkou roli. Nezáleží na tom, že je tady pandemie, nebo kdo bude zvolen prezidentem. Nic z toho mého syna nepřesvědčí, aby zahodil svůj chytrý telefon a vyrazil s kufrem do banky. Tento kreativně destruktivní systém je tím, co činí kapitalismus úžasným. Investoři zkrátka nebudou nadále investovat do společností, kterým podle nich ujíždí vlak a nedrží se aktuálních trendů," komentuje Ely svou náklonnost k disruptivním společnostem.

Jako příklad uvádí svou investici do společnosti Square ($SQ), bankovní aplikace, která se těší velké popularitě mezi menšími obchodníky. Jde zároveň o spekulaci na pokračování trendu přechodu z hotovosti k elektronickým penězům. "Jsme poslední generací, která nosí v peněženkách hotovost," tvrdí Ely o své generaci.

Jak byste možná uhádli, Ely je z dnešní generace disruptivních společností nadšený ještě víc, jelikož lidé přijímají nové technologie a inovace mnohem rychleji než dříve. Trvalo například celých 45 let, než měli všichni lidé ve Spojených státech doma pevnou telefonní linku. Trvalo ale pouhých 8 let, než se drtivá většina lidí přeorientovala na chytré telefony.

Další disruptivní společnosti mimo Square v jeho portfoliu zahrnují Boston Beer ($SAM, lídr v nabourávání trhu tradičních nápojů nápojem druhu "hard seltzer", což je kombinace perlivé vody, sladkého sirupu a čistého alkoholu - doporučuji vyhledat, k výrobě tohoto typu nápoje díky jeho oblíbenosti už přistoupila i Coca-Cola), Novocure ($NVCR) a iRhythm Technologies ($IRTC), což jsou lídři v nového trendu virtuální zdravotní péče, a Yeti ($YETI) a Planet Fitness ($PLNT), kteří profitují z nárůstu poptávky po outdoorové rekreaci, cvičení a trendu zdravého životního stylu.

Historickými příklady úspěšných amerických disruptorů jsou Intel ($INTC) a Microsoft ($MSFT), kteří vedli přesun lidstva na osobní počítače, Home Depot ($HD) a Walmart ($WMT) s jejich velkoobchody pro běžné spotřebitele a Nike ($NKE), Procter & Gamble ($PG) a Coca-Cola ($KO), jež de facto zahájili trend úspěšné globalizace amerických brandů.

2. Investujte do tržních lídrů

Při lovu atraktivních disruptivních společností, které chtějí od základů změnit něco, co dnes považujeme za zcela normální, se Ely vždy z velké části soustřeďuje na to, zda je projekt ve svém segmentu lídrem. To lze zpravidla vždy identifikovat, protože tyto společnosti mají na novém potenciálním trhu největší podíl a nabízí nejlepší produkt/službu. Zpravidla je rovněž řídí silný manažérský tým.

"Chcete vlastnit akcie Facebooku ($FB), ne MySpace. Alphabetu ($GOOGL), ne Ask Jeeves," upozorňuje Ely s tím, že tržní lídři si zpravidla mohou dovolit věci, které investorům rozhodně pomáhají, jako je verbování těch nejtalentovanějších lidí a získávání nejlukrativnějších nabídek v rámci akvizic a fúzí a dodává: "Facebook měl šanci koupit Instagram, protože je to Facebook."

Tito lídři mají ještě jednu příjemnou vlastnost - jsou většinou chronicky podhodnocení a nepochopení medvědími analytiky, kteří dle Elyho jednoduše nechápou, že prodejní sentiment kvantivfikuje pouze dnešní stav věcí, ale neříká nic o budoucím potenciálu.

Jako příklady tohoto fenoménu Ely uvádí biotechnologické lídry Crisper ($CRSP) v segmentu genové editace, Exact Sciences ($EXAS) ve zdravotním testování a Invitae ($NVTA) v genetickém testování. Všechny tři rovněž najdete v jeho mid-cap portfoliu.

3. Držte potenciální riziko nekompromisně nízko

Tradiční tržní pořekadlo, které už jste určitě zaslechli, říká, že byste měli včas prodat své ztrátové pozice a nechat ty růstové, aby pokračovaly v růstu. Mnoho lidí dělá pravý opak (nejčastěji drží nakoupenou akcii v domnění, že se trh "musí dříve či později otočit") a na jejich reálných dlouhodobých výnosech je to znát. Ely takhle nefunguje. Řídí se striktním pravidly založenými na velikosti pozice a aktuálním cenovém vývoji dané akcie, na základě kterých pravidelně mění velikosti pozic jak u poražených, tak výherců ve svém portfoliu.

V případě vítězů (rostoucích akcií v portfoliu) Ely funguje trochu jinak než tradiční manažeři fondů. Jeho výsledky neprodukují velké pozice, jež by se výrazně odchylovaly od jeho benchmarku. Naopak často své ziskové pozice zmenšuje, aby se mu nestalo, že jedna akcie bude tvořit příliš velkou část celého portfolia. Jeho limitem pro jednu pozici je 5 %, přičemž velké pozice zpravidla tvoří 3,5-4 % jeho portfolia. V letošním roce například odprodal část své pozice ve společnosti Teladoc ($TDOC) po jejím velkém růstu.

V případě ztráty začíná část pozice odprodávat ve chvíli, kdy daná akcie výkonnostně ztrácí na benchmark svého sektoru 20 % po dobu 5 až 10 dní. Pokud výkonnostní ztráta spadne na 30 %, zbavuje se Ely okamžitě celé pozice. "Pokud je něco špatně a růst se zpomaluje, měli byste svůj kapitál přesunout do jiné, robustnější pozice," vysvětluje svůj přístup.

4. Jděte po růstu

Část Elyho risk managementu tvoří apetit pro společnosti s potenciálem velkého růstu: "Chceme investovat do něčeho, co poroste výrazně rychleji než celá ekonomika."

Za klíčovou metriku v tomto ohledu považuje narůst prodejů, jelikož příjmy se falšují hůř než zisky. V hospodaření společnosti chce proto vidět minimálně 10 % každoroční růst příjmů a 20 %růst zisků. Společnosti v jeho mid-cap portfoliu v rámci fondu aktuálně disponují průměrným ročním růstem příjmů o 27 % a zisků o 39 %.

5. Nepouštějte se do spekulování

"Tou největší chybou, kterou běží lidé na trzích dělají, je, že se pokoušejí obchodovat," říká Ely ve vztahu k relativně velké popularitě intradenního obchodování.

Když si projdete Twitter a tamní tržní vlákna, bude vám velmi rychle jasné, že tuto velkou burzovní chybu dnes dělá na denní bázi hromada lidí. Problém spekulativního obchodování a snahy časovat trh je, že de facto vsázíte na to, že se nebudete mýlit nejen se svým vstupem, ale i se svým výstupem - a dokázat toto dělat dlouhodobě stále zas a znovu není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Místo spekulování proto Ely preferuje vlastnit pozice, jejichž nákupem vsází na své jediné rozhodnutí, a to že jde o disruptivní společnost s velkým potenciálním růstem. "Snažím se držet ta nejlepší jména a nechat je dlouhodobě pracovat. Každá skvělá růstová společnost, kterou i zpětně najdete, byla jednou lídrem a hlavním disruptorem svého sektoru," uzavírá Ely.

#investovani #disruptivnispolecnosti #trh #inovace #revoluce #alexanderely #portfolio #riziko #riskmanagement #rustoveakcie #podhodnoceni #lidri #spekulace #intradenniobchodovani #pravidla #lekce #tipy

Hodnocení: +40
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.