8 minut čtení

5 marihuanových favoritů akciového trhu pro rok 2021

Pokud vás již napadlo, že legalizací konopí se otevírá svět nových příležitostí, tak máte pravdu. Tady je 5 nejlepších marihuanových titulů do vašeho portfolia pro rok 2021.

Možná patříte k těm, kdo se zájmem sleduje nový fenomén na americkým trhu. Jsou jím konopné produkty, výtažky z konopí, nebo přímo sušená marihuana pro lékařské účely. Okolo konopí se točí byznys s ohromným potenciálem. Někteří experti odhadují, že jen do roku 2025 bude objem obchodu s canabidiolem (CBD) okolo 35 miliard dolarů ročně. Zatímco objem obchodů s obsahem THC pro lékařské a rekreační užití má potencionál mnohonásobně větší. Vzhledem k tomu, že je marihuana jeden z nejlepším brandů na světě, a to jak milovaným či zatracovaným, tak to nemůže žádný investor přejít bez povšimnutí. Velké věci už se dějí. Jen se na trhu zorientovat není a nebude zrovna lehké. Po Uruguayi je Kanada druhým státem, který se vydal cestou legalizace. USA pod tlakem voličů a liberálních politiků začíná svou legislativu uvolňovat a výhra Bidena vlévá finanční energii do žil stávajícím akciových titulů na americkém trhu. USA uvolnila legislativu zatím v 15 státech a pro lékařské užití dokonce ve třiceti, ostatní zatím vyčkávají a pozorují jak se bude situace dále vyvíjet.

Fenomén konopí bedlivě nepozorují jen legislativci jednotlivých států a drobní investoři. Výrobci lihovin, nápojů, energy drinků, ale i výrobci cigaret a kuřáckých potřeb si uvědomují ohromný potenciál a možnosti do budoucna. Každý chce být v pravý čas na startovní čáře a stát po boku vítězů. A právě silní hráči fungují jako růstové steroidy pro akciové konopné společnosti, bez velkého kapitálu se nedá držet krok s rychle rostoucím zájmem a poptávkou. Budování sítí, pěstebních míst, laboratoří, balíren, stáčíren, distribučních středisek a všeho kolem, bez čehož se obchod v objemech stovek milionů dolarů neobejde stojí ohromný kapitál. Zatímco se klasické banky do investování a půjčování peněz do marihuany moc nehrnou, tak soukromý sektor je jiného názoru. A ten kdo umí kapitál získat a zároveň efektivně využít bude získávat cenný náskok. Chyby se stejně jako jinde neodpouští.

V Kanadě je konopí od roku 2001 legální a od roku října 2018 je konzumace oficiálně povolena i bez předpisu.  Kanadské společnosti získali legislativní náskok, místní politika byla historicky vůči konopí vždy více přátelská a tradice growshopů a obchodníků orientovaných na marihuanový byznys zde má strategický náskok. Každému je jasné, že pokud se nedostanou na americký trh, tak neotevřou pomyslnou skříňku s pokladem. Kanada má své limity a místní trh je poměrně obsazený. Na druhou stranu si američtí  podnikatelé uvědomují riziko kanadského kapitálu a zkušeností těchto společností a tak začíná boj o nadvládu nad trhem. Dokud nebude marihuana legální na federální úrovni, tak kanadské společnosti nemohou vstoupit plně se svým zbožím do USA. K tomu je důležité při výběru společností přihlížet.

Investování do marihuanových společností vyžaduje jistou opatrnost a zkušenost, hrozí zde riziko investičních bublin jaké můžeme pozorovat v minulosti, když se trh otevíral novým možnostem. Od začátku jsou společnosti představující nové trendy nadhodnocovány a cena akcií odráží spíše zbožné přání investorů než ekonomickou realitu. Zároveň mají občas konopné společností v čele pardály, kteří mají megalomanské plány a přes kouř jointa v koutku úst mají pocit, že jim svět leží u nohou, když pozorují příliv desítek milionů dolarů od investování chtivých nedočkavců, kteří za každou cenu chtějí surfovat na této vlně. Jenže i konopný byznys je tvrdý jako každý jiný a není v něm místo pro ty příliš opojené kouzlem zeleného dýmu. Jackpot berou racionální manažeři, kteří mají plán a jdou za svým cílem. Blízká budoucnost tak nekompromisně oddělí pomyslné konopné semínko od plev.

Představme si nyní ověřené lídry trhu.  Z více než dvou desítek větších společností jsem vybral pět, které stojí za pozornost a vidím u nich jasnou strategii a vizi budoucnosti.

Cresco Labs Inc. $CRLBF

Cresco je chicagská společnost s působností v 9 amerických státech o tržní kapitalizaci 2,1 miliardy dolarů. Své produkty prodává v maloobchodních prodejnách pod značkou Sunnyside, komplexní produktová řada zahrnuje osm dalších značek. Akvizice společnosti Origin House růst jen posílí. Cresco v roce 2020 vykázala silný nárust tržeb v řádu stovek procent. Ve třetím čtvrtletí zaznamenalo Cresco rekordní příjem 153 milionů dolarů. Vše svědčí tomu, že akcie v roce 2021 zaznamená výrazný růst. Vsadil bych na růst minimálně 50%. Analytici cílí na 16 USD.

Curalealeaf Holdings $CURLF

Curaleaf je se svou tržní kapitalizací 7,7 miliardy dolarů největším americkým producentem konopí. Poslední zpráva ze třetího čtvrtletí udává nárůst zisku o 164% na 193 milionů dolarů. Tomu vděčí zejména úspěšné akvizici společnosti Grassroots. Touto povedenou akvizicí ze dne 23.7.2020 se Curaleaf stává největším hráčem na trhu s konopím v USA. Tato transakce rozšířila působnost z 18 států na 23 přičemž se dostala na počet 135 výdejních licencí, 80 prodejen, 30 zpracoven konopí a 22 pěstíren s kapacitou 1,6 milionu m2. Rozšířením působnosti jsou schopni zasáhnout 192 milionů lidí, tj. 2/3 občanů USA. Akcie $CURLF nelze považovat za levné, ale osobně se domnívám, že $CURLF má vykročeno k 30% ziskům v roce 2021, přičemž někteří analytici cílí růst na až 18 USD.

Green Thumb Industries $GTBIF

Green Thumb lze považovat za úspěšného kanadského pěstitele marihuany. S tržní kapitalizací 4,6 miliardy dolarů se řadí mezi nepřehlédnutelné hráče na trhu. Společnost očekává navýšení zisku za rok 2020 na 500 milionů dolarů, což je o 300 milionů více než v roce 2019. Do roku 2022 plánuje tržby zdvojnásobit) Svých šest produktových řad Rythm, Dogwalkers, The Feel Collection, Incredibles, Dr. Solomon's, Beboe nabízí v 50 prodejnách ve 12 státech USA, čímž zasahuje 45% trhu. Green Thumb je v letošním roce konečně zisková, jde o pouhé 4 centy na akcii, ale i to se počítá, když přihlédneme ke konkurenci, která stále počítá ztráty.  $GTBIF patří k akciím, kterým analytici věští zajímavý růst v roce 2021 s cílem 29 USD.

Trulieve Cannabis Corp. $TCNNF

Kapitalizací 3,6 miliardy dolarů se řadí Trulieve k větším společnostem. Trulieve je společnost zaměřená hlavně na Floridský trh, který pokrývá zhruba z 50%. Působnost má v dalších čtyřech státech s celkem 73 výdejnami svých produktů. Filozofie společnosti je od semínka až domů. Produktová řada je komplexní stejně jako u mnoha jiných konopných společností. Společnost zdárně vsadila na online prodej a za letošní rok hlásí takřka 100% nárust tržeb. Na rozdíl od mnoha jiných společností je $TCNNF zisková, což se odráží i na ceně akcie, která v příštím roce může dosáhnout na 60 USD.

GW Pharmaceuticals plc $GWPH

Britská společnost GW Pharmaceuticals má tržní kapitalizaci 3,6 miliardy dolarů, takže její pozici je na konopném trhu silná. Svou pozici si $GWPH vydobyla dříve než se marihuana stala trendem a to zejména tím, že se jedná čistě o biofarmaceutický projekt, který cílí primárně na léčbu konopím.  Laboratoře GW vyvinuli lék na roztroušenou sklerózu Sativex, což byl první schválený lék na bázi canabinoidů na světě. V roce 2018 jí americká FDA schválila další lék proti epilepsii pod názvem Epidiolex. V příštím roce se očekává zajímavý růst zejména na evropském trhu. Za poslední čtvrtletí vykázala $GWPH tržby 136 milionu dolarů, čímž předčila očekávání a snížila ztrátu, která nyní činí 0,03 USD na akcii. Pro příští rok má podle všeho nakročeno na cílovou částku 165 USD.

#investovani #akcie #konopi #portfolio #canabidiol #biofarmacie

Hodnocení: +18
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Je nejaky etf?

    +2
    • +1
    • ETF je mnoho např. $MJ, $YOLO, $THCX, $POTX, $MSOS, $CNBS, $TOKE. Zatím bych u konopná ETF nedoporučoval. Problém je v tom, že často drží mnoho pochybných titulů a velký podíl společností jako je kanadská Aurora Cannabis, Sundial Growers, Hexo a podobné které neustále akcie ředí, protože mají za sebou nepovedené akvizice a zbabrané projekty. Pokud marihuanové ETF, tak jedině aktivně řízené, protože se v tomto segmentu trh rychle vyvíjí a mění. Mnoho ze společností držených v dnešních ETF nemusí za rok být na burze. Zatím je odvětví příliš mladé a dynamické na pasivně spravované ETF. Proto jsem žádné nedoporučil. Osobně vsázím na těchto 5 vybraných, které sami o sobě vytvoří poměrně bezpečné mini ETF.

      +3
  • Konopí je zajímavý trend, zatím asi v akciích neodstartoval tak moc, jak si někteří mysleli, ale pořád v ní vidím zajímavou budoucnost - takže je vlastně dobře, že se akcie dají stále sehnat levně. 

    +2