3 minuty čtení

BOEING a GENERAL ELECTRIC

KOUPIT ČI NEKOUPIT, NEBO PRODAT?

        Boeing (BA) je největší světová letecká a obranná firma. S centrálou v Chicagu společnost působí ve čtyřech segmentech - komerční letadla, obrana, vesmír a bezpečnost, globální služby a kapitál Boeingu. 

           Segment komerčních letadel společnosti Boeing produkuje přibližně 60% tržeb a dvě třetiny provozního zisku a konkuruje společnosti Airbus (EADSF) ve výrobě letadel od 130 sedadel výše. Segment obrany společnosti Boeing produkuje přibližně 25% tržeb a 13% provozního zisku. Globální segment služeb Boeingu poskytuje poprodejní servis pro komerční a vojenská letadla a produkuje přibližně 15% tržeb a 21% provozního zisku.

        V nedávné minulosti 2 letecké katastrofy způsobily zákaz letů Boeing 737. Na to navázala pandemie Covid - 19, což postihlo nejen Boeing, ale i ostatní výrobce včetně AIRBUS. Ale 18. listopadu 2020 Federální letecká správa prohlásila, že je spokojena se změnami, které Boeing provedl u 737 Max po sérii laboratorních a nezávislých regulačních přezkumů. Od ledna 2021 tak může tento typ letadla opět létat v USA, v Evropě se ještě na schválení čeká. To byl správný čas na zakoupení akcií společnosti Boeing, sám jsem si jednu symbolickou zakoupil... Asi 65% obchodníků a investorů společnosti Benzinga uvedlo, že Boeing do roku 2022 dosáhne 300 USD na akcii, já si myslím, že by to mohlo být už v příštím roce, protože nejen že Boeing 737 již může létat, ale v souvislosti s vakcínami proti Covid-19 lze očekávat i mohutný nárůst letecké dopravy. To si myslí i někteří čtenáři, že Boeing bude v roce 2021 velkým přínosem z potlačené poptávky. Cena akcií Boeingu vzroste, jakmile začne probíhat očkování proti viru. Kvůli vakcínám se letecká doprava vrátí. Ukončení embarga na lety Boeing 737 obnoví poptávku po těchto letadlech. To bude znamenat i větší potřebu leteckých motorů. A tím se dostáváme ke společnosti General Electric.

            GENERAL ELECTRIC (GE) - působí zejména v segmentu obnovitelné energie, kde vyrábí větrné a plynové turbíny a turbíny pro vodní elektrárny. Je také dodavatelem nejvýkonnějšího motoru GE9X pro Boeing 777, a jeho divize GE Aviation spolu s francouzskou společností Safran Aircraft Engines vyrábí motor LEAP-X pro Boeing 737 (tento motor používá i AIRBUS A 320). Příští rok se očekává růst akcie o 30-40%.

 

General Electric je i výrobcem největší plynové turbíny na světě.

Tato turbína je uvedena v Guinessově knize rekordů, protože dosahuje nejvyšší účinnosti 62%.

GENERAL ELECTRIC je výrobcem největší větrné elektrárny na světě. Je vysoká 260 m a listy vrtule mají celkovou délku 220 m.

Největší větrná elektrárna na světě
Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.