9 minut čtení

Susan Wojcicki: Nejmocnější žena internetu. Aneb ta, v jejíž garáži započal fenomén Google

Susan Wojcicki je asi nejméně známou osobou podílející se na ohromném úspěchu giganta Google. V roce 1998 pronajala dvojici Brin a Page svoji garáž, ze které tuto novou společnost spustili a později se sama na tomto fenoménu úspěšně podílela.

Ač jsou za hlavním úspěchem Googlu mozky Larry Page a Sergey Brin, tak je zde i další velmi podstatné jméno pojící se s tímto úspěchem, a tím je Susan Diane Wojcicki. Žena, která je v současnosti výkonnou ředitelkou YouTube, tehdy v říjnu 1998 jako nadšenec technologií pronajala garáž dvěma neznámým mladíkům, kteří zde dnem i nocí plánovali, jak dobýt svět. Ti měli v hlavě vizi, že jednoho dne každý člověk bude hledat informace přes jejich vyhledávač. Vyšlo to, to všichni víme.

Nebýt ale jedné fanynky technologií, dnes by Google možná nebyl tam, kde je. Její okouzlení technologiemi z ní nakonec udělalo velmi důležitou část raketového vzestupu Googlu Svůj talent pro reklamu a obchod si poté odnesla i do společnosti YouTube. I díky jejím schopnostem se dnes obě společnosti doslova topí v miliardách dolarů. Za svůj rozvoj obou firem si tak právem odnesla označení nejdůležitější člověk v reklamě.

Susan Wojcicki sice nepochází z drsného prostředí jako někteří ostatní, ale již v 11 letech zkoušela odhodlaně prodávat po okolí vlastnoručně vyrobené dekorace. Toto její nadšení pro obchod a víra v inovace ji dotlačilo na vrchol a z jejího příběhu tak dnes mohou čerpat nejen ženy, ale i muži.

,,Pracujte chytře. Všechno dodělejte. Žádné nesmysly. A hněte sebou.'' - Susan Wojcicki

Intelektuálka Susan 

Budoucí nadšení do technologií a reklamy Susan pravděpodobně získala skrze geny po rodičích. Její otec býval profesor fyziky a matka novinářkou. Susanina chuť do obchodu se projevila již v dětství, kdy si doma vyráběla tzv. spice-ropes – ozdobné provázky spletené s kousky sušené skořice – které poté prodávala sousedům v kalifornském okresu Santa Clara.

Když přišel čas studií, Susan se rozhodla pro místní školu Gunn High School, která sídlí v Palo Altu, ráji technologií. Už zde Susan nenápadně okukovala svět technologií. Poté ještě promovala na Harvardu, kde studovala historii a literaturu. Po promoci v roce 1990 chtěla získat doktorát z ekonomie, ale její objevené nadšení do technologií a obchodu jako takového, ji nakonec zavedlo ,,pouze‘‘ k magisterskému titulu z ekonomie.

V hlavě si vykalkulovala, že by se jí více hodil nějaký titul týkající se marketingu a managementu, a proto si i roku 1998 dodělala titul MBA. Své nabyté znalosti během 90. let uplatnila jako konzultantka v několika firmách, mj. pracovala na marketingu v Intelu.

Ač dnes spousta lidí dokázala uspět i bez studií, tak Susan je dokonalým příkladem toho, že sbírání titulů, respektive znalostí, se vyplácí. Nebýt jich, dnes by teoreticky společnosti Google a YouTube nebyly tam, kde jsou.

Přátelé z garáže

Mezitím, co Susan žila studiem a prací, na Stanfordské univerzitě se mezitím její dva kamarádi zajímali o možnosti využití internetu, respektive chtěli zdokonalit svůj vyhledávač. To se psal rok 1996 a Larry Page se Sergeyem Brinem udělali svým zkoumáním první krok k úspěchu. Téměř rok a půl testovali a programovali, aby nakonec 15. září roku 1997 oficiálně i značku Google zaregistrovali.

Již tou dobou se se Susan bavili o budoucí spolupráci. Susan byla vizemi a dosavadními výsledky nadšená, a nakonec, aby své stanfordské kamarády podpořila, jim i později pronajala svou garáž v kalifornském Menlo Parku za 1700 dolarů měsíčně. Dvojici z Googlu tato vysoká částka za garáž nemusela vadit, jelikož tím pomohli platit nákladný dům Susan, a rovněž byli již zainvestováni firmou Sun Microsystems a dokonce samotným Jeffem Bezosem.

Susan se chtěla k dvojici připojit, ale ještě chvíli raději pracovala v Intelu. Mezitím se Google uchytil, pomalinku nabíral nutné zaměstnance a v roce 1999 se k rostoucí společnosti připojila už i Susan, a to jako zaměstnanec č. 16.

Šedá eminence Google a YouTube 

S novým tisíciletím rostla síla internetu, a tím pádem i využitelnost Googlu. Firmy pomalu začaly chápat, že internet je budoucností, kde mohou hledat nové zákazníky. Na pozici viceprezidentky pro reklamu a obchod tak zakladatelé posunuli již více než zkušenou Susan, která měla na starost mj. i AdSense – systém, ze kterého majitelé webových stránek získávají provize díky prokliknutí zobrazujících se reklam.

Miliardy dolarů z reklamy bylo nutné někam investovat, a tak přišla Susan s tehdy trochu riskantním nápadem. Larrymu a Sergeyovi navrhla, aby odkoupili tehdy ještě bezvýznamné úložiště videí YouTube.

YouTube byl sice v plenkách, ale už rok od svého založení si pro sebe ukradl značnou část trhu s videotvorbou. Susan, která se tou dobou starala o Google Videos, toto zaznamenala a chytře si vydedukovala, že YouTube by mohl mít jednou určitou hodnotu. Jen ještě nevěděla jakou.

Vše Susan došlo po nahrání zkušebního videa s maňáskem na Google Videos. Když video spatřily její děti, hned nadšeně vykřikovaly, ať ho pustí znovu. Děti byly nadšené z videa a Susan byla nadšená z jednoduchosti konkurenčního YouTube, kde na rozdíl od Google Videos šlo ihned po nahrání video spustit.

Susan po chvíli napadlo, že by se dala spojit jednoduchost YouTube a emoce budící videa. Dle její myšlenky by se každý sledující dokola vracel, jelikož by se jim v mozku uvolnily hormony štěstí a zábavná videa by tak byla jakousi drogou. I v tomto případě Susan prokázala svůj marketingový čich a předvídavost.

Vedení Googlu po jejím návrhu na odkup YouTube nějaký čas spekulovalo, jak se vlastně bude budoucnost internetu a videí odvíjet, aby nakonec dospěli k závěru, že videotvorba je místem, kam se vyplatí silně investovat. De facto na základě emocí svých dětí tak Susan dostala na starost koupi YouTube a s trojicí zakladatelů Chenem, Hurleyem a Karimem se domluvila na prodejní částce 1,65 miliardy dolarů.

Z trojice zakladatelů se stali jedni z nejmladších miliardářů, z Googlu se stal držitel budoucnosti videa a Susan se díky této své akci stala globálně uznávanou reklamní a obchodní personou.

Rozvoj YouTube

Během několika následujících let se Susan v čele Googlu zabývala stále reklamou a např. i možnostmi, jak posunout úložiště fotografií či videí na jinou úroveň. Toto jí nakonec v roce 2014 dovedlo až do vedení YouTube, kde se mohla plně vrhnout na potenciál videa. V Googlu dokázala prakticky vše, co chtěla, a tak nastal čas rozvíjet i YouTube, resp. videotvorbu.

Rapidní pokrok technologií a změna společnosti nakonec přinesly YouTube zasloužené ovoce. Původní myšlenka YouTube, že bude sloužit lidem jako úložiště domácích videí, které uvidí i ostatní uživatelé, se nakonec proměnila ve zlatý důl. Stejný princip provizí pramenících z reklamy použil Google i zde a to nakonec znamenalo i skutečnou změnu na pracovním trhu. Dnes svými video příspěvky vydělává kde kdo ohromné částky.

Růst kultu YouTube dokázala Wojcicki prosadit i mezi podnikateli a firmami, kteří do reklam na YouTube začali investovat někdy i více peněz než do samotné televizní reklamy.

Myšlenka Susan na původní tvorbu taktéž přinesla své. Podle studií a průzkumů dnešní mladá generace tráví více času na YouTube, než právě u televize. Díky Susan tak vznikla platforma YouTube Red, kde se můžou předplatitelé v určitých částech světa dívat na videa bez reklam. Kromě toho mají možnost sledovat originální seriály.

Ač je v současnosti YouTube Red mrtvý, tým v čele se Susan přišel s novou platformou YouTube Music Premium a YouTube Premium. Obě nabízí za předplatné sledování videí bez reklam nebo sledování obsahu offline atd.

Vzhledem k tomu, že téměř 40 % denního sledovaného obsahu tvoří hudba, respektive videoklipy, tak možnost čistě hudební platformy bez reklam se zdá být geniální. Toto potvrdila ve svém pravidelném výhledu i banka Morgan Stanley. Díky zaměření se na hudbu by prý YouTube mohl očekávat až třináctinásobek současné monetizace. To by tak pro Susan Wojcicki znamenalo další vskutku znamenitý zářez, který by šlo již velmi těžko překonat.

,,Úspěch nezávisí pouze na schopnostech, ale také na extrémní odhodlanosti a oddanosti. A bez ohledu na pohlaví, ředitelé společností se měří stejným kritériem – růstem a úspěchem jejich byznysu.'' - Susan Wojcicki

Susan Wojcicki za roky ve vedení Googlu a YouTubu prokázala, že její myšlenky a schopnosti doopravdy stojí za úspěchem obou společností, a právem se tak stala jednou z nejuznávanějších žen ve světě technologií a podnikání. Kromě těchto úspěchů slaví i se svými hodnotami. Dnes již padesátiletá Susan se zasloužila například na zvýšení počtu zaměstnankyň v obou společnostech. Jako čtyřnásobná matka se zasadila o prodloužení placené mateřské nebo stála u toho, když se ve firmách srovnávalo finanční ohodnocení mužů a žen.

Mimo to se také postarala o to, aby byl YouTube takzvaně kids a family-friendly, tedy aby se na něm nevyskytoval závadný obsah – ač se to ne vždy daří. I tak Susan Wojcicki ukázala, že na vrchol byznysu se dá dostat s určitými hodnotami. A jak sama říká, člověk se nesmí bát riskovat, něčemu se obětovat a jít si za tím s jasnou vidinou úspěchu. 

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.