3 minuty čtení

Dokáže nové trio iPhonů konečně zařídit růst prodejních čísel?

Během posledních pár let prodeje iPhonů v podstatě nevzrůstaly a v roce 2016 došlo dokonce k poklesu. Od té doby se čísla stabilizovala (v závislosti na sezónnosti). Namísto toho, aby se Apple spoléhal na růst počtů prodaných kusů, využil sílu své značky a růst výnosu vyvolal zvýšením ceny telefonů. Tato strategie zafungovala u loňského modelu iPhone X překvapivě dobře.

V letošním roce se očekává, že Apple odhalí hned trio nových iPhonů: 5,8 palcový OLED model, 6,5 palcový OLED model a 6,1 palcový LCD model. Tyto tři telefony by mohly konečně společnosti z Cupertina dopomoci k růstu počtu prodaných kusů.

Dodavatelé očekávají rušný podzim

DIGITIMES ve své zprávě uvádí, že významní dodavatelé Applu jako jsou Foxconn a Taiwan Semiconductor očekávají v posledním čtvrtletí letošního roku, na základě budoucího uvedení iPhonů na trh, rekordní výnosy. Foxconn už je dlouhou dobu nejvýznamnějším dodavatelem Applu a Taiwan Semiconductor už několik let dodává řadu A procesorů. Celkové prodeje nadcházející produktové řady se do konce roku odhadují na 70 až 75 milionů kusů. To by z nich udělalo nejúspěšnější výrobní cyklus od odhalení iPhonu 6 v roce 2014.

Hlavní dodavatelé Applu v posledním čtvrtletí očekávají rekordní výnosy

Ačkoliv Apple hlásí od roku 2014 vždy podobný počet prodaných kusů pohybující se okolo 75 až 78 milionů ve všech prosincových čtvrtletích, stojí za to poznamenat, že se jedná o všechny modely iPhonů včetně těch z předcházejících generací.

Konkrétní čísla neznáme, společnost typicky nezveřejňuje detaily produktového mixu, generální ředitel Tim Cook však naposledy udělal výjimku a při květnovém oznamování výsledků řekl, že se iPhone X stal nejprodávanějším modelem ve všech týdnech v druhém čtvrtletí tohoto roku.

Je-li produktová řada roku 2018 od půlky září do konce roku schopna zajistit objednávky ve výši 70 – 75 milionů kusů, pak je docela možné, že by Apple mohl pro jednou zažít silnější růst prodejů, než na jaký jsou investoři v posledních letech zvyklí.

Klíčová bude cena

Jaká bude cena nadcházejících modelů je zcela klíčové, tím spíš že se spekulovalo o příliš vysoké startovací ceně iPhonu X ve výši 999 dolarů, která měla omezovat jeho prodeje. První využití OLED displeje nepochybně zapříčinilo růst nákladů, ale tyto náklady mohou letos klesnou i proto, že Apple údajně využil služeb společnosti LG Display jako druhého dodavatele OLED technologie.

Apple si tak může vybrat, zda si nechá tuto úsporu pro sebe a bude těžit z vyšších marží, nebo ji přenese na spotřebitele prostřednictvím nižších cen, což by samozřejmě nahrávalo prodeji vyššího počtu kusů. Společnost tak skutečně musí najít rovnováhu mezi ziskovostí a objemy prodejů.

Snížení ceny nových iPhonů oproti loňsku znamená pro Apple velkou výzvu

Očekává se, že společnost přijme po loňské kritice schůdnější cenovou strategii. Menší model s OLED displejem by měl mít podle odhadů cenu mezi 800 až 900 dolary, větší pak 900 až 1000. U modelu s LCD displejem se pak spekuluje o ceně mezi 600 až 700 dolary. Tato očekávaná rozpětí by činily řadu 2018 cenově atraktivnější než tu loňskou, kde se iPhone 8 prodával od 700 dolarů a iPhone X v nejvyšší verzi dokonce za 1150.

Snížení ceny nových iPhonů oproti loňsku je pro Apple určitě výzvou, pokud tak však skutečně učiní pravděpodobně se bude jednat o správné rozhodnutí.

Hodnocení: +3
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.