3 minuty čtení

Želví experiment

Jsou obchodníci úspěšní od přírody nebo se s tím musí narodit? Podělíme se o příběh, o kterém by měl každý ctižádostivý obchodník vědět. Začalo to jako sázka mezi dvěma dobrými přáteli, Richardem Dennisem a Williamem Eckhardtem, v roce 1983.

Byli to slavní obchodníci s komoditami, jejichž názory se výrazně lišily. Dennis totiž věřil, že úspěšné obchodníky lze vycvičit, zatímco Eckhardt, který začal obchodovat v roce 1974 (po čtyřech letech doktorského výzkumu matematické logiky na univerzitě v Chicagu), věřil, že takoví obchodníci se rodí s darem.

 

O Richardu Dennisovi  

Richard Dennis (známý také jako "Princ z jámy") neměl privilegované dětství a ani správné známosti. Když mu bylo 17 let začal pracovat na obchodním patře chicagské obchodní burzy. Dennis odmítl nabídku stipendia pro postgraduální studium filozofie na Tulane University, aby se mohl zaměřit na obchodování. Na začátku 70. let si půjčil od své rodiny 1 600 dolarů, 1 200 z toho utratil za místo na středoamerické burze a zbylo mu pouze 400 dolarů obchodního kapitálu. Dennis dokázal tuto částku zvýšit na 3 000 dolarů a poté do roku 1983 na 100 000 dolarů. Následující rok dosáhl zisku 500 000 dolarů díky sójovým bobům a do konce roku 1974 se stal milionářem.  

 

O sázce  

K tomu, aby se prokázalo, že výchova vítězí nad geny, bylo třeba provést experiment. Dennis přišel s názvem "Želví obchodníci", nechal se inspirovat želví farmou, kterou viděl při své návštěvě Singapuru, a řekl si: "Vychováme úspěšné obchodníky, stejně jako oni vychovávají želvy na farmách." Experiment zahrnoval 23 osob z nejrůznějších prostředí bez jakýchkoliv obchodních zkušeností, aby absolvovali dvoutýdenní výcvikový program. Do užšího kola výběrového řízení 23 želvích obchodníků z 1 000 uchazečů postoupili československý mistr blackjacku, návrhář her Dungeons and Dragons, evangelický účetní, harvardský MBA, pilot amerického letectva a bývalý pianista.  

 

Jaký byl konečný výsledek?  

Po skončení zkušebního období Dennis financoval většinu obchodníků ze svých vlastních peněz (od 250 000 do 2 milionů dolarů na jednoho obchodníka). Tento experiment trval 5 let. Říkáte si, jaký byl konečný výsledek? Jeho obchodníci měli celkový zisk 175 milionů dolarů. Většina želvích obchodníků poté pracovala ve finančním sektoru a používala podobně techniky jako tento želví systém.

 

Klíčové faktory vedoucí k úspěchu

Dennis vybíral osoby s vytrvalou snahou o vítězství a zdravou dávkou odvahy. Nevybral si lidi, kteří považovali IQ a známosti za ty nejdůležitější faktory, které potřebují k vítězství a úspěchu. Zaměřil se na jednotlivce, kteří mají v oblibě hazardní hry a jsou ochotni podstoupit určitou míru rizika. Nakonec se tvrdá práce želvích obchodníků přece jen vyplatila. Rezonují s Vámi tyto vlastnosti? Kdo bude dalším legendárním obchodníkem, jehož jméno znají všichni na Wall Street?

 

 

 

Reference:

https://www.turtletrader.com/it/ 
https://www.nasdaq.com/articles/the-turtle-trading-story-2010-08-17
https://learn.tradimo.com/take-control-of-your-emotions/traders-are-not-born-they-are-made
https://www.babypips.com/trading/successful-traders-are-made-not-born
https://www.ofeed.com/Star%20Traders/Richard-J-Dennis-Prince-of-the-Pit
https://en.wikipedia.org/wiki/William_Eckhardt_(trader)
https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Dennis
https://en.wikipedia.org/wiki/The_Complete_TurtleTrader

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.