5 minut čtení

3 důvody, proč lidé volí dividendová portfolia

Přemýšleli jste někdy proč tolik lidí dává přednost dividendovému portfoliu, před portfoliem růstovým nebo hodnotovým? Pokud ano, tak by vás třeba zajímal názor mladého poměrně nezkušeného investory, který tuto ideu měl také- Mě.

Když jsem se před pár měsíci dostal k akciovému investování, tak jsem se ponořil do knih, článků a YouTube videí a zalíbila se mi dividendová strategie, která je poměrně populární nejen u nás ale i po světě. Ve vodách českého YouTube tuto strategii aplikuje kanál Cesta Investora, jehož videa mě na začátku zaujali a baví mě dodnes. 

Nedávno jsem se zamyslel, proč tato strategie je tak populární a zeptal jsem se na to komunity na svém Instagramu a došel jsem k třem hlavním důvodům, proč lidé tuto strategii volí.

1) TVORBA PASIVNÍHO PŘIJMU

Tvorba pasivního přijmu byl a je jedním z nejčastějších důvodů pro výběr právě tohoto tipu portfolia. Záleží pak už na časovém horizontu nebo finančních možnostech, jak tento pasivní příjem bude velký. Myšlenka je taková, že z dividend vyplácených společnostmi jednou budeme moc hradit ideálně všechny naše výdaje, nebo alespoň jejich část, k tomu je nicméně potřeba zpravidla opravdu dlouhý časový horizont. 

Pasivní příjem se samozřejmě dá vytvořit i  z růstového portfolia pravidelným odprodejem akcií (tak mi to alespoň bylo řečeno) a já s tím souhlasím, nicméně lidé dle mě volí rádi jednoduchost a řešení odprodeje akcií je prostě úkol navíc, který by během roku museli řešit a navíc volba právě dividendového portfolia docela úzce souvisí i s dalšími důvody.

2) MÍRA RIZIKA KU VÝNOSU

Míra rizika je dost subjektivní, ale i tato odpověď se mi dostala do zpráv na Instagramu. Pokud jako začínající investor si sám sebou nejste jistý, ale chcete nějak začít s investováním do jednotlivých akcií a nechcete jen pasivně investovat do nějakého etf, je pro vás dividendové portfolio na první pohled méně rizikové s dobrým potenciálním výnosem (k oběma zvýrazněným částem se vrátím).

A proč na první pohled méně rizikové? Riziko tak jak ho chápu v investičním světě já znamená, že přijdu o své peníze (ať už část, nebo všechny) a proto, ač se dividendové investování zdá méně rizikové, protože "nám přeci firmy vyplácí peníze každý rok", je podle mě důležité za jaké ceny dividendové akcie(a vlastně nejen je) nakupujeme.

V teoretické rovině je přeci evidentně méně rizikové koupit společnost XY za 50$ než za 100$(za absolutně stejných podmínek), protože v tom druhém případě je dle mě šance ztráty investorových peněz daleko větší. A to v dnešní době spoustě hlavně začínajících dividendových investorů nedochází, prostě kupují dividendové akcie, nehledě na cenu "protože má společnost stabilní dividendu".

A co je ten dobrý potenciální výnos? 

Pokud splníme podmínku nákupu za správné ceny, tak dobře nastavené dividendové portfolio, může mít roční výnos včetně dividend tak 8-12 % (samozřejmě i víc), což při dnešní inflaci a úrokových mírách podle mě může většině lidem stačit. Peníze se poměrně slušně investorovy zhodnocují a díky tomu, že investuje do stabilních společností, tak i s poměrně nízkou mírou opravdového rizika.

3) ATRAKTIVITA TÉTO STRATEGIE

Co tímto důvodem vlastně myslím? Myslím tím něco, čemu u dividendového investování říkám určitá míra magie a je jí samozřejmě kouzlo složeného úročení. Protože mě (a nejen mě) zprvu úplně uchvátila možnost, že peníze co mi vyplácí firmy na dividendách mohu použít na koupi dalších akcií co mi vyplatí další dividendy až jednou budu moci akcie nakupovat přímo z obdržených dividend. Znám lidi, co se vyloženě těší na první akcii, co si koupí za dividendy ze svých akcií, to jest na den, kdy jejich celkový dividendový výnos vystačí na koupi nějaké akcie do jejich portfolia, což u někoho může trvat vlastně jen pár měsíců, ale například u mě takový bod přijde nejdříve v létě 2021.

Jak řekl samotný Albert Einstein "Složený úrok je 8. divem světa. Získává ho ten, kdo mu rozumí, platí ho ten, který mu nerozumí.

ZÁVĚR

Na závěr bych chtěl říct, že si plně uvědomuji, že ne každý se mnou bude souhlasit, jen jsem se snažil sepsat nějaký názor sebe jako (víceméně) nováčka ve světě investic, protože to určitě budou číst i nějací další lidé, co jsou ve světě akcií noví a třeba jim můj názor pomůže. I moje portfolio prochází úpravami a změnami tím, jak se vzdělávám a získávám zkušenosti ve světě investování a nedělám si iluze že tomu v budoucnu bude jinak. :)

Budu moc rád, když mi i vy napíšete do komentářů váš osobní názor na toto téma.

#akcie #dividendoveakcie #dividendoveinvestovani #duchod

Hodnocení: +24
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Já myslím, že jste článek napsal naprosto správně. Nevidím v něm žádné chyby. Samozřejmě každý má tu svou osobitou  investiční strategii. Já mám např. nejraději univerzální portfolio, které obsahuje růstové, hodnotové i příjmové akcie, i různé fondy (ETF, CEF), ne tedy pouze jeden druh. K bodu 1 - skutečně příjmové akcie slouží především k pasivním příjmům. Zatímco vaše výplata z práce má zpravidla nějaký strop, pasivní příjmy můžete zvyšovat donekonečna.   U bodu 2 jste správně napsal, že u příjmových akcií nás více zajímá spolehlivost a výše výnosu, než drobné volatilní výkyvy hodnoty. K tomu, zda je lepší získávat zisky na dividendách či na růstu - ano dividendy se musejí za určitých podmínek danit, ale můžeme příjem čerpat prakticky ihned po připsání na účet. U růstových akcií můžeme nezdaněně čerpat až po 3 letech držení akcie. Pokud si vyplácíme příjem částečnými odprodeji akcií, zase musíme platit poplatky. Takže se nedá jednoznačně říci, co je výhodnější. K bodu 3 -  z psychologického hlediska  každého investora velmi potěší každá připsaná dividenda, navíc tu už vám nikdo nevezme. Co je doma, to se počítá. U růstové akcie by mohl nastat pokles z různých důvodů. Vyplacená dividenda už je vaše. Na druhé straně růstové akcie více těží ze složeného úročení... I to je důvodem, proč mé portfolio obsahuje všechny možnosti...

    +8
    • Děkuji za opravdu hodnotný komentář. Také jaem vlastně začal s myšlenkou této strategie ale postupně take, portfolio upravuji tak, aby sedělo mým investičním cílům jak v střednědobém, tak v louhodobém horizontu, což je podle mě to nejdůležitější.

      +2
  • K tomu porovnání s ETF - tyto fondy kopírující např S&P 500 vytvářejí také výnos za posledních 10 let cca 10 %. Naopak ETF má 2 nesporné výhody. Investoři se nemusejí starat o diverzifikaci a ani o zkoumání informací potřebných pro výběr ,,správných,, akcií. Další výhodou je odpadnutí povinnosti řešit zdanění dividend v případě volby akumulačního ETF.

    +3
    • @easyRider ano samozřejmě. I já svým přátelům raději doporučuji formu etf, protože vím, že investování nemají čas nebo chtějí dát x hodin týdně. ETF je samozřejmě skvělá volba, ale věřím, že u spoustu investorů rozhoduje faktor atraktivity. ETF jsou svým způsobem dost nudná, což samozřejmě není na škodu, ale určitě tenhle styl investování nebude vyhovovat každému :)

      0
    • @easyRider ETFka jsou určitě super, sám je využívám pro pravidelnou investici. Problém, kterému ale čelím je, kde kupovat ta americká ETF..nejlepší by byl asi příbuzný ve Spojených státech :-D 

      +2
  • Super, jen bych opakoval ostatní komentáře - každý ať si najde to, co mu sedí. Akorát ehm - já šťoura našel 2 hrubky...

    +2
    • Může se stát asi, i když se snažím to hlídat, tak to prostě občas ujede. gramatika v diktatech esejich a slohovkach nikdy nikdy nebyla moji nejsilnejsi strankou ?

      0
  • @Investor_Matty Dovolil jsem si mírně upravit titulek, umazal jsem nějaké volné řádky a zvýraznil nadpisy, aby to bylo celé kompaktnější. Díky za článek!

    +1
    • Ja děkuji za stylistickou upravu ??

      +1
  • Musím s vámi souhlasit :-)) 

    +1
  • Super první příspěvek, těším se na další! :))

    +1
    • snažil jsem se nějak sesumírovat si myšlenky a tím si i ověřit svoje znalosti. Na nějaké technické věci si úplně nevěřím, ale filozofování by mi asi šlo :D. No a hlavně, napsal jsem svůj názor podložený určitými fakty.Jsem rád, že jsem warengo objevil, protože ve skutečném světě je občas těžké mluvit o investicích a financích obecně a vést konstruktivní debaty a warengo mi přesně tohle dalo. :) 

      +2
    • @Investor_Matty Tak v konečném součtu tady filozofujeme všichni, takže v pohodě :D

      0