4 minuty čtení

Jak investovat do robotické chirurgie?

Inovace minimálně pro invazivní péči.

     Neobyčejný rozvoj a inovace zahrnuje moderní robotická chirurgie. Robot operuje na základě pokynů chirurga. Robot vidí, umí řezat skalpelovými noži i zašívat rány. V souvislosti s rozvojem 5G sítí dokonce umožní operovat na dálku - chirurg může být v Los Angeles a operovaný třeba v New Yorku. Robotická chirurgie není úplně novým oborem, nějaký rok už se takové robotické přístroje vyrábějí. Zmíním se dnes o dvou - jednom již dlouho vyráběným a druhým novým, před schválením.

     Používání víceportových robotických chirurgických systémů je stále více přijímáno v urologii, gynekologii a obecné chirurgii. Tento typ chirurgického zákroku (víceportový) se provádí provedením několika řezů pro vkládací body do těla. Očekává se, že porostou zejména chirurgické zákroky na dutině břišní. Globální trh s chirurgickou robotikou se ve skutečnosti odhaduje na zhruba 12 miliard dolarů do roku 2025. Zatímco přijetí chirurgických systémů s více porty se mezi chirurgy zvyšuje. Zároveň se rozšiřuje dostupnost robotických chirurgických technologií nad rámec tradičního nemocničního prostředí.

1/ CHIRURGICKÝ SYSTÉM "DA VINCI" - špičkový výrobek společnosti Intuitive Surgical Inc. (ISRG)

     Chirurgický systém da Vinci byl jedním z prvních roboticky asistovaných, minimálně invazivních chirurgických systémů schválených FDA (americký Úřad pro schvalování potravin a léků). Rodinu systémů a technologií da Vinci dnes používají chirurgové ve všech 50 státech USA a 67 zemích po celém světě. Je vyvinuto několik robotů - Xi, X, SP. Komponenty konzole robota - chirurga da Vinci X a Xi a vidění vozíku jsou univerzální a zaměnitelné. Da Vinci SP má jedinečnou chirurgickou konzoli.

     Společnost Intuitive Surgical Inc (ISRG) je vysoce oceňovanou na trzích, hodnota jedné akcie se pohybuje okolo 760 USD.

 

2/ ROBOTICKÝ CHIRURGICKÝ SYSTÉM "ENOS" - nový výrobek společnosti Titan Medical Inc. (TMDI).

      Chirurgický systém Enos - jeho název je odvozen z řeckého slova, které znamená „jeden“ - je vyvíjený robotický chirurgický systém společnosti  Titan Medical. Cíle společnosti při vytváření robotického systému jednotného přístupu jsou zlepšit výsledky pacientů, snížit náklady na operační sál a vytvořit aplikovanou technologii, která je snadno použitelná a efektivní. Společnost řeší výzvu týkající se vytvoření systému, který umožňuje dodávat více kamer s vysokým rozlišením, osvětlení a dvě kloubová ramena s nástroji jediným řezem 25 mm.

Jak to funguje:

     Na rozdíl od víceportových chirurgických systémů funguje systém ENOS s jediným přístupem, který Titan navrhuje, pomocí jednoho řezu kolem pupku. Potenciálním výsledkem tohoto systému je šetrný chirurgický zákrok, menší trauma a bolest pro pacienty a rychlejší doba zotavení.

Mezi výhody používání robotické technologie pro chirurgii patří:

  • Lepší konzistence výsledků pacientů
  • 3D vizualizace ve vysokém rozlišení pro optimální viditelnost a bezpečnost pacienta
  • Zvýšená obratnost

     Systém Enos je navržen speciálně s ohledem na nemocnice. Systém je navržen tak, aby se snadno používal a umístil, zlepšil efektivitu operačního sálu a snížil náklady na operační sál. A jeho ergonomický design umožní pohodlné chirurgické držení těla i při dlouhých výkonech. Systém má také integrovaný software pro simulaci výcviku chirurgů a akreditaci. 

     Jako technologie, která je stále ve vývoji, systém Enos dosud neměl první použití v lidské chirurgii. Systém ještě musí projít některými důležitými fázemi vývoje. Robotický chirurgický systém Enos od společnosti Titan Medical nebyl zatím schválen americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv ani žádným jiným regulačním orgánem v jiné jurisdikci. To se samozřejmě také odráží na ceně akcie, která je zatím velmi nízká - kolem 1,3 USD za akcii. Předpokládá se, že po schválení chirurgického robota ENOS úřadem FDA hodnota akcie prudce vystoupá.

ENOS

 

 

ENOS
Hodnocení: +21
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Skvělý článek a skvělé společnosti! Celkové odvětví health-techu zažívá silné inovační období. V startupovém prostředí zaznamenáváme poslední dobou spoustu úspěšných fundingů právě do technologie ve zdravotnictví. ?

    0
  • Smekám pane Socho, další článek odhalující vhled pod roušku celkového odvětví. A přesně o takovémto hledání investování je. Zaznamenal jste letošní IPO $AMWL? Přiznám se, že po jeho vyklesání jsem nevydržel a naskočil do něj na 23 USD.   

    0
    • AMWL znám, ale raději investuji do průmyslu, výroby, financí, tomu rozumím více. Na tom článku jsem chtěl jen ukázat, kam až by teoreticky mohla vystoupat akcie TMDI, pokud věc dotáhnou do konce a robot bude úspěšný. Cena akcie je dnes směšná. Asi nedosáhne hodnocení jako ISRG, ale potenciál na 300 USD tu vidím. Tak budeme držet palce, ať ENOS dotáhnou do konce...

      +2
    • @Stan1000 Jsem zvědav na tuto spekulaci, rozhodně budu po vašem intru $TMDI sledovat.

      0
    • @Stan1000 Od doby, co jste pane Socho označil za zajímavou investici TMDI, tato firma vystoupila z 1,23 USD na 2,81 USD. Moc Vám děkuji za zajímavý tip a myslím, že ten růst zdaleka nekončí.

      0
    • @palfy To mne těší... Mohu říci, že většině mých tipů se daří velmi dobře, i 3D tiskárnám...

      +1