6 minut čtení

OZON HOLDINGS PLC aneb ruský Amazon?

I v Rusku existuje zajímavá společnost s velkým internetovým obchodem.

     Elektronický obchod roste rychleji než kdykoli předtím a ve 2. čtvrtletí 2020 vyskočil na 16,1% celkového maloobchodního prodeje z 10,8% v loňském roce ve Spojených státech.   To odpovídá miliardám dolarů utracených online od potravin po elektroniku a dokonce i automobily. Proto jsme letos zaznamenali akcie jako Shopify Inc. (SHOP), Amazon.com Inc. (AMZN) a Carvana Co. (CVNA), které každý rok vyletěly o 100%. Nejlepší na tom je, že se nejedná o trend, který by brzy odezněl. Podle průzkumu Konference OSN o obchodu a rozvoji pandemie Covid-19 navždy změnila chování při online nakupování. Po pandemii bude více než polovina respondentů průzkumu i nadále nakupovat online častěji.

     Pandemie urychlila přechod k digitálnějšímu světu, což jsme viděli všude nejen v USA  - např. i  u MercadoLibre Inc. ((MELI) v Latinské Americe a u společností Sea Ltd. (SE) v jihovýchodní Asii. Nyní s vámi chci mluvit o zcela jiném trhu s nedávným IPO, který v Rusku provozuje elektronické obchodování. Všichni jsme slyšeli o Amazonu a Alibabě, ale je pravděpodobné, že jste ještě neslyšeli o společnosti Ozon Holdings PLC (OZON) , jedné z nejlepších společností v oblasti elektronického obchodování v Rusku, se světlou budoucností. Je zajímavé, že stejně jako Amazon byl založen jako online knihkupectví v roce 1998. Rychle se rozšířily o prodej oblečení, hudby, filmů, elektroniky, čerstvých potravin a nyní nabízejí více než 9 milionů produktů ve 24 kategoriích produktů.

     Nyní si možná myslíte, není investování v cizí zemi velké riziko? Ano, vždy existuje určité riziko při investování do zahraničních společností. Totéž lze říci o investování v Číně, kde společnosti jako Alibaba Group Holding Ltd. (BABA), JD.com Inc. (JD) a Nio Ltd. (NIO) přinesly trojciferné zisky. Chtěl bych vás pouze upozornit na to, kde je růst, a elektronický obchod v Rusku je jedním z nejrychleji rostoucích průmyslových odvětví v zemi. Zda do něj budete investovat, to bude záležet jen na vás.

Ruský nevyužitý trh elektronického obchodování

     I přes existenci po celá desetiletí je elektronický obchod v Rusku ve srovnání s mnoha jinými částmi světa stále rodícím se trhem. Trh elektronického obchodování pro rok 2020 v Rusku představuje tržby zhruba 24 miliard USD ve srovnání s USA, kde maloobchodní tržby elektronického obchodování dosáhly zhruba 600 miliard USD. To je docela velká mezera i při populačním rozdílu. To se však rychle mění, protože pandemie pomohla podpořit změnu paradigmatu po celém světě. Penetrace elektronického obchodu v Rusku vzrostla ze 7% celkových maloobchodních tržeb v roce 2019 na přibližně 11% v roce 2020. Je tu ještě dlouhá cesta, penetrace elektronického obchodu ve Spojených státech činí přibližně 19% a odhady Číny jsou kdekoli mezi 27– 37%.

    Ale Rusko nepřešlapuje na místě, protože tržby elektronického obchodování vzrostly meziročně o 51% během prvních 6 měsíců roku 2020 a my předpokládáme další vysoký růst, protože Rusko využívá výhod elektronického obchodování. Ozon je jednou z předních ruských vícekategorických platforem pro elektronický obchod. Jeho hodnota hrubého zboží (GMV) vzrostla za prvních devět měsíců roku o 142%, což pomohlo tomu, že její aktivní zákazníci objednávali více než kdykoli předtím. Tomuto růstu napomáhá nízká míra penetrace elektronického obchodování v Rusku. Ozon také investuje do logistiky a oznámil plány utratit v příštích dvou až třech letech více než 300 milionů USD. To společnosti umožní přidat více než 2,5 milionu čtverečních stop distribučních center po celé zemi, což představuje nárůst o více než 100%.

     I když existuje konkurence s dalšími společnostmi v oblasti elektronického obchodování, jako jsou Wildberries, které mají 34 milionů zákazníků, a Alibaba, která se spojila se společností Mail.ru za účelem vytvoření společného podniku AliExpress, dochází k rostoucímu přílivu. Trh je stále velmi roztříštěný, protože 3 nejlepší hráči ovládají zhruba čtvrtinu trhu podle Data Insight. I když se tato čísla liší v závislosti na zdroji, Data Insights říkají, že Wildberry je na 13%, AliExpress Russia  je na 8% a Ozon je na 6%. Pro srovnání některé odhady uvádějí Amazon na více než 50% amerického trhu samostatně. Vzhledem k nové hranici tohoto podnikání pro Rusko není v tomto okamžiku konkurence velkým problémem.

     Hlavní problémy Ruska spočívají v dlouhých vzdálenostech a slabé infrastruktuře. Země má 11 různých časových pásem a rozkládá se na 5600 mil, což je dvojnásobek Spojených států. Společnost Ozon si je těchto výzev dobře vědoma a nyní má v Rusku přes 2 miliony čtverečních stop skladové a výdejní infrastruktury, s více než 40 třídícími uzly, 7500 schránkami a 2700 kurýry.

  Tato investice je rozhodně rizikem, protože ruský rubl je pod tlakem a investuje na zahraničních trzích. Dalo by se dokonce říci, že je to stejný princip za revolučními technologickými startupy; společnost, která získává investory, kteří jim mohou poskytnout zdroje, které potřebují k prozkoumání nezmapovaného území a odvážných nových příležitostí. Společnosti, jako jsou tyto, před IPO a v jejich nejranějších fázích soukromého financování, mají často nejvyšší potenciál pro zisky z budování majetku. Vlastnit podíl v podniku již od začátku znamená, že získáte podíl na obrovském růstu, ke kterému může dojít dříve, než k němu většina investorů získá přístup. Výhody vlastnictví Ozonu by mohly převážit rizika a líbí se mi skutečnost, že vstupují na tak velký trh. 

     Společnost Ozon měla ve 3. čtvrtletí 2020 11,4 milionu aktivních kupujících a více než 51 milionů lidí si stáhlo nákupní aplikaci společnosti, která ve stejném čtvrtletí měla 41 milionů aktivních uživatelů měsíčně. Se svými dříve zmíněnými logistickými centry je společnost Ozon schopna pokrýt 40% ruské populace dodávkou do druhého dne, což by se vzhledem k investici do logistiky mohlo výrazně zlepšit.  To vše jim pomohlo zvýšit jejich výnosy o 70% na zhruba 1 miliardu dolarů v prvních devíti měsících roku 2020 ve srovnání s předchozím rokem a provozní náklady jako procento tržeb klesly z předcházejícího roku z 51% na 48%. Ozon měl také 66 milionů hotovosti před IPO a během IPO získal téměř 1 B $ na financování jeho expanze. Celkově je společnost Ozon v silné pozici, aby pokračovala v expanzi na ruském trhu elektronického obchodování, a měla by být i nadále významným hráčem. 

Hodnocení: +24
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Opět díky za skvělou expertýzu!!!

    0
  • Kupoval byste OZON na ruské burze, nebo je lepší koupit v Evropě či USA? A jaké jsou prosím tickery na těchto burzách?

    0
    •      Já nakupuji prostřednictvím platformy Lynx, OZON bych tedy nakupoval na burze NASDAQ pod tickerem OZON.

      0
  • OZON on IPO sleduji, ale ještě jsem se nerozhodl zda nakoupit. Dobré shrnutí děkuji. 

    0