4 minuty čtení

Ropa a plyn

Stručná historie těžby ropy a plynu

     Plukovník Drake provedl vůbec první ropný vrt v Titusville v Pensylvánii v roce 1859. Ale nic nemohlo být dále od pravdy. Uvidíte, že to pro vás může být překvapením, ale jeskynní lidé byli prvními divokými těžaři.

Správně: Těžili a používali ropu.

      Jak se to mohlo stát, divíte se? Archeologové objevili nástroje používané neandertálci, které se datují zhruba před 40 000 lety. Neandertálci používali olej z přirozeně se vyskytujícího oleje, který prosakoval ze země Jak se vyvíjela lidská společnost, vyvíjelo se také používání ropy a zemního plynu. Kolem roku 3000 před naším letopočtem používal člověk ropu na stavbu budov a hydroizolaci kánoí, košů, van a kanalizace. Ve starověké Mezopotámii se při stavbě babylonských hradeb a věží používal přírodní asfalt. Kolem roku 1272 byl Marco Polo při cestě přes město Baku (Ázerbájdžán) svědkem práce ropných prosaků v ručně vykopaných studnách. Používal se také zemní plyn. Kolem roku 1000 před naším letopočtem narazil pastevec koz v Řecku na vrchol hory Parnassus, který vypadal jako hořící potok. Byl to plamen stoupající z trhliny ve skále. S největší pravděpodobností úder blesku zapálil zemní plyn. Staří Řekové, věřící v plamen božského původu, postavili kolem něj chrám. V tomto chrámu byla umístěna kněžka známá jako věštkyně z Delf, která rozdávala proroctví, která podle ní byla inspirována blikajícím plamenem. Ale až kolem roku 500 př. n.l. se zemní plyn skutečně používal jako cenná komodita. Číňané hledali, kde zemní plyn přirozeně prosakuje z povrchu Země, a jakmile našli dobré místo prosakování, postavili z bambusových výhonků první známé plynovody. Ty se používaly k přepravě plynu do obrovského ohně pod mohutnými hrnci, kde vařily mořskou vodu, oddělovaly sůl a vyráběly z ní pitnou vodu k pití. 

        Posuňme se rychle vpřed o 2 000 let do roku 1821, kdy byl ve Spojených státech vrtán první vrt na zemní plyn. William Hart vrtal studnu o délce 27 stop ve Fredonii v New Yorku. Jak věděl, kde vrtat? Zeptal se domorodých Američanů, kteří uctívali přirozeně se vyskytující plyn unikající z „hořícího potoka“. Hartův úspěch vedl k Fredonia Gas Light Company, vůbec první energetické společnosti v Americe. A od té doby využívají ropné a plynárenské společnosti pozorování přirozeně se vyskytujících prosakovacích vod k nalezení masivních ropných polí. Je to proto, že obvykle tam, kde vidíte prosaky, najdete níže vysoce tlakovou nádrž. Vysoce kvalitní olej je doslova vytlačován ze země.

Přemýšlejte o tom.

       Jak plukovník Drake věděl, kde má v Titusville těžit? Ve skutečnosti to pro něj bylo docela snadné. Vzhledem k tomu, že Drake neměl technologické výhody satelitních snímků ani 3D seismických studií, vydal se nejjednodušší cestou k objevování ropy: Podíval se dolů na zem. Vidíte, Titusville je malé městečko, které leží poblíž potoka. Název potoka: Oil Creek. Po staletí kmen Seneca používal olej, který prosakoval do potoka, na mnoho věcí, včetně léčení nemocí. Po dalších 40 let poté, co Drake objevil ropu, dodala Pensylvánie třetinu její ropy světu. Pak přišel Spindletop v roce 1901.

         Už roky předtím, než bylo v roce 1901 vyvrtáno legendární pole Spindletop, byli obyvatelé Texasu svědky tisíců „dehtových koulí“ a kilometrů dlouhých ropných skvrn přímo u břehu v Mexickém zálivu. Spindletop se rychle stal největším ropným polem v Americe, větším než všechna předchozí ropná pole v USA dohromady. Druhé největší ropné pole na světě - kuvajtský Burgan - objevili britští geologové, kteří v roce 1912 pozorovali stovky ropných prosaků na povrchu. Odhaduje se, že ze země přirozeně prosakuje nejméně 100 000 barelů ropy ročně. 100 000 barelů je samozřejmě nic ve srovnání s tím, co producenti ve skutečnosti každý den pumpují ze země ve Spojených státech. Kolik přesně?

          Na začátku roku 2019 dosáhla domácí produkce v USA nového historického maxima 12 milionů barelů denně!

          Většina tohoto růstu produkce se samozřejmě odehrála pouze ve třech těsných ropných pánvích. Permská pánev, Eagle Ford a Bakken / Three Forks.

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • uzasny clanek ,neandrtalci tezari ?cinane prevarovali slanou na sladkou vodu a meli plynovody ?

    0
    • Ano, ty plynovody byly velmi jednoduché - plyn byl zpravidla lehčí než vzduch, do bambusové trubky nad zdrojem se plyn sbíral a vlastní silou putoval do kopce až k ohništi. Nečekejte klasický plynovod s kompresorovými stanicemi...

      0
    • @Stan1000 i tak je to uzasne,predstavujeme si nase predky ze by meli byt mene inteligentni ale opak je pravdou,spis jsme tak zhickani ,ze zapominame na zakladni principy

       

      0
  • Zajímavý "exkurz" do historie a poučné "víkendové odlehčené" čtení. ?

    0
    • Trocha zábavné historie neuškodí... :-)

      +1
    • @Stan1000 Jakékoliv zpětné ohlédnutí do historie (zábavné či nezábané) neuškodí. Historie je (má být) vždy poučnou ...

      0