6 minut čtení

Investice do těchto 3 akcií z vás může učinit v důchodu multimilionáře

Níže zmíněné akcie v letošním roce rostly o desítky procent, a navíc mají potenciál vykazovat tuto výkonnost opakovaně. Které akcie vám mohou pomoci se finančně zabezpečit?

Při dostatečně dlouhém časovém horizontu a odkládání alespoň pětistovky měsíčně stranou se může stát většina z nás milionáři poměrně jednoduše – postačí, pokud budete investovat do celého akciového trhu například prostřednictvím nízkonákladového indexového fondu. Hodnota vašeho investičního portfolia však může růst mimořádně rychle, pokud namísto pasivního investičního přístupu dáte přednost výběru konkrétních společností, které svým růstem průměr trhu překonávají.

Jak se stát milionářem prostřednictvím investic?

Než se budeme věnovat jednotlivým slibným společnostem, pojďme si blíže rozebrat, co je potřeba k dosažení prvního milionu vydělaného prostřednictvím investic. Vše záleží pouze na třech faktorech:

  • Váš investiční horizont – je zřejmé, že čím více prostoru dáte svým investicím pro růst, tím vyšší částky nakonec vaše #portfolio dosáhne. Proto je nejlepší začít brzy, třeba už jako dvacátník. Můžete tak dokonce dosáhnout cíle v podobě předčasného odchodu do důchodu.
  • Tempo růstu vašich investic – pokud se snažíte odkládat stranou peníze, ale porostou pouze 1% tempem ročně, bude trvat dosažení statusu milionáře podstatně déle a možná bude úplně nedosažitelný. Americký akciový trh zaznamenával po desítky let 10% roční průměrné zhodnocení. To je vhodný cíl, na který byste měli cílit.
  • Investovaná částka – nakonec také samozřejmě záleží na tom, jakou částku budete investovat. Níže uvedená tabulka ukazuje, jakou částku byste mohli mít na konci jednotlivých investičních horizontů při investování různých částek:

 

Tato tabulka počítá s 8% průměrnou roční návratností investic, které můžete s dlouhodobým horizontem dosáhnout i prostřednictvím některé z českých zprostředkovatelských platforem. Níže jsou však uvedeny tři společnosti, které mají podstatně vyšší potenciál. Každá z nich rostla v letošním roce mnohem vyšším tempem než americký akciový trh jako celek, navíc mají všechny tři slušné předpoklady k tomu, aby v tom pokračovaly.

1. Amazon (NASDAQ: $AMZN)

E-commerce gigant a největší poskytovatel cloudových služeb roste závratným tempem už dvě desetiletí. Za posledních 20 let #Amazon vykázal průměrný roční růst ceny akcií ve výši 26,3 % - dost na to, aby se jediná investice ve výši 10 000 Kč proměnila za toto období na milion korun.

Pro společnosti je nesmírně náročné udržet takto výrazné tempo růstu, jakmile se rozrostou do určité velikosti, ale za poslední desetiletí byla roční míra růstu akcií Amazon ještě výraznější, když rostly v průměru o 33 % ročně. (pro srovnání – index S&P 500 v posledním desetiletí rostl o 13,9 %, při reinvestování dividend). Nikdo nemůže očekávat, že by v příštích desetiletích akcie Amazonu připisovaly 25% zisky, přesto nabízejí investorům hned několik důvodů, proč může být jejich růst v příštích letech vyšší než průměr trhu.

Společnost jede během pandemie na plné obrátky, když se tržby Amazonu ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 37 % na 96 miliard dolarů. Ziskovost pak vzrostla dokonce trojnásobně. Přestože většina lidí vidí Amazon stále jako e-commerce prodejce, jeho největší dojnou krávou se stává cloud computingová platforma, Amazon Web Services, která ve třetím čtvrtletí vzrostla o 29 % na 11,6 miliardy dolarů. Co je nejdůležitější? #AWS se chlubí 33% podílem na tomto vysoce lukrativním a rostoucím trhu.

Hodnota akcií #AMZN v za posledních 12 měsíců. | Zdroj: finance.yahoo.com

2. PayPal (NASDAQ: $PYPL)

#PayPal je další výjimečnou společností, která letos prožívá zářný rok. Pravděpodobně budete PayPal znát, ale možná netušíte, jak velká společnost to je. Jeho tržní hodnota překonala 250 miliard dolarů – což převyšuje ohodnocení takových společností jako jsou #CocaCola, #Netflix, AT&T nebo #Citigroup.

PayPal obsluhuje okolo 361 milionů uživatelů po celém světě a ve třetím čtvrtletí letošního roku zpracoval přibližně 4 miliardy transakcí o hodnotě přesahující 247 miliard dolarů. Už jenom tato čísla jsou velmi působivá. PayPal však kromě toho vlastní také #Venmo, rychle rostoucí mobilní platební systém.

Ziskovost PayPalu v posledních 5 letech roste dvouciferným tempem a vzhledem k přechodu značné části populace k online platbám není důvod očekávat, že by mělo toto tempo nějak zásadně zpomalovat.  

Hodnota akcií #PYPL v za posledních 12 měsíců. | Zdroj: finance.yahoo.com

3. Activision Blizzard (NASDAQ: $ATVI)

Activision Blizzard je velmocí v oblasti videoher s průměrným růstem ceny akcií 25,2 % v posledních 20 letech a 21,8 % v aktuální dekádě. Část jejího dlouhodobého úspěchu je zapříčiněna pravděpodobně skutečností, že jsou její produkty tak trochu návykové – což není špatný obchodní model. (Nedávná studie zjistila, že téměř 10 % pravidelných hráčů videoher může být skutečně závislých na hraní, což negativně ovlivňuje jejich životy.)

Pokud jste alespoň trochu obeznámeni se světem videoher, určitě budete řadu z titulů Activision Blizzard znát – Call of Duty, World of Warcraft, Hearthstone, Overwatch, Warcraft, StarCraft, Diablo a Candy Crush atd…Všechny tyto hry jsou oblíbené mezi miliony hráčů.

Ve svém poslední čtvrtletí společnost oznámila přibližně 390 milionů aktivních měsíčních uživatelů, přičemž její čistý příjem vzrostl meziročně o 52 %. Budoucnost Activision Blizzard pak také vypadá docela slibně. Všeobecně se očekává, že bude trh s videohrami růst v letech 2020–2027 ročně o 13 % a jak už bylo uvedeno, tato společnost je jedním z jeho nejdůležitějších hráčů.

Hodnota akcií #ATVI v za posledních 12 měsíců. | Zdroj: finance.yahoo.com

---

Těmto třem společnostem se aktuálně daří více než dobře, a navíc se nachází v pozici, která slibuje, že by ve svém růstu mohly pokračovat. Určitě si je přidejte minimálně do seznamu sledovaných investic a možná dokonce stojí za to si jejich akcie i koupit, přemýšlíte-li o investování skutečně dlouhodobě.

#akcie #americkeakcie #investovani #akciovytrh #duchod #milionar #ActivisionBlizzard #AmazonWebServices

Hodnocení: +31
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Tu tabulku by si měl každý vytisknout a každý den na ni koukat ?

    +1
  • Ano, jsou to kvalitní a perspektivní společnosti, ale prakticky všechny jsou na svých "all time high", proto by bylo rozumné počkat s nákupem na alespoň menší cenovou korekci. Také jejich P/E není zrovna nejmenší...

    +1
    • díky :-) ..zrovna Amazon už lehce spadl...jinak já volím i tady přístup pravidelného přikupování.. nemám zatím $ATVI, ale u $AMZN i $PYPL takto pomalu přikupuji... člověk by se také výrazné korekce nemusel dočkat... ale rozhodně nic proti obezřetnému přístupu... 

      +2
  • Inu, já si myslím, že je naprosto v pořádku podávat takovéto informace, je naprosto jasné, že není optimální vsázet na minimum tažných koňů a myslet si, že budu vítěz. Diverzifikace je důležitá, a proto také tady podáváte skvělé výkony a utváříte komunitu, která si tato všechna rizika uvědomuje a skrze Vaše investiční tipy je schopna i svého vlastního průzkumu a následné diverzifikace. Je tu opravdu mnoho příspěvků, které nutí mít na paměti rizika. 

    0
    • To je další věc, že předpokládáme u našich čtenářů také jistou "odbornost" a znalost diverzifikace :-)) 

      +1
  • Obecně jistě ano, jsou to všechno skvělé akcie, ale podle mne investovat pouze do 3 akcií je velké riziko - pokud jediná spadne, přijdeme o 33%...

    0
    • riziko to určitě je...ačkoliv se může stát vše, nepředpokládal bych, že by mohla některá z těchto společností úplně krachnout. Každopádně se sluší pro příště doplnit do závěru, že v rámci nějaké rozumné diverzifikace by neměl člověk investovat pouze do 3 konkrétních akcií...díky za podnět :-) 

      +3
    • @PatrikKudlacek Investičních tipů je na Warengo poslední dobou čím dál více, což je na jednu stranu skvělé, ale bylo by vhodné ke každému tipu kvůli risk managementu doplnit informaci o maximální alokaci v portfoliu, jinak z toho časem může vzniknout velký problém. Např. u  akcií velkých firem do 5%, u menších firem méně, cca do 2,5%.

      Tak to mám alespoň nastavené já. I akcie velkých firem dokážou rychle  a výrazně klesnout o 20%+ a prvních 10% člověk není schopen reagovat.

      Zažil jsem splasknutí technologické bubliny (v té době jsem naštěstí budoval kapitál přes otevřené podílové fondy), přímo na burze jsem od roku 2006, takže vím, že nic není nemožné a člověk musí brát v úvahu všechny možné scénáře. Letošní rok mi připomněl, co jsem zažíval při finanční krizi 2008/9, kdy také byla k ničemu i diverzifikace portfolia.

      0
    • @miroslavpitak díky za tip. To je něco podobného, jako psal výše @Stan1000 ..takže určitě tuhle informaci do článků doplníme. 

      Člověk tak nějak předpokládá, že bude investor případně diverzifikovat a neinvestuje všechny peníze například jenom do 3 zmíněných titulů, ale hodí se to určitě jako doplnění do závěru. 

      Díky za podnět :-) 

      +1
    • @miroslavpitak Můj názor je, že toto si zvolí každý investor sám. Investiční tip je investiční tip, to není placené investiční poradenství. Já sem dávám pouze zajímavé investiční tipy, které ani nikomu nenutím - rozhodnutí je na každém z nás. Ale obecně mít jen 3 akcie bych považoval za řízenou sebevraždu, kdy se jen čeká, až přijde průšvih. Vždyť právě pro odstranění tohoto rizika lidé investují do ETF fondů - které vlastní desítky až stovky akciových titulů. Pokud jich pár selže, samotný fond to nijak výrazně nepoškodí. Investoři, kteří si vytvářejí vlastní akciové portfolio, si v podstatě vytváří jakýsi vlastní ETF fond - portfolio z mnoha akcií. Teoreticky čím více akcií, tím bezpečnější portfolio... 

      +3
    • @PatrikKudlacek @Stan1000 Máte pravdu. Pro zkušené investory je risk management jeden ze základních pilířů při řízení svých aktivit na finančních trzích (investice, trading), ale nesmíme zapomínat, že tento web budou navštěvovat i nováčci, kteří touží rychle vydělat mnoho peněz s minimálním kapitálem a mají minimum znalostí.

      Stačí když si vzpomenu na své začátky a divoká 90. léta u nás ?Podvodní správci aktiv nabízející vysoké zhodnocení, dokonce vytunelovaný otevřený podílový fond.

      A stávající prodejci všelijakých kursů, jak rychle vydělat peníze na burzách - škoda mluvit.

      +1
    • @miroslavpitak Snaha rychle vydělat hodně peněz je zpravidla nejspolehlivější cestou do pekel... Přináší unáhlená riskantní rozhodnutí, která mohou, ale rozhodně nemusí dopadnout dobře... Proto nesmí u investic být rozhodující např. nejvyšší dividendový výnos, akcii je třeba posuzovat komplexně podle mnoha parametrů.

      +2
    • @Stan1000 Naprostý souhlas ?

      0
    • @miroslavpitak sám už jsem stihl zaplakat nad výdělkem snahou o rychlý zbohatnutí. Ponaučení to je dobré...ale budu rád, pokud se podobným chybám i třeba díky našemu obsahu další lidé vyhnout. ?

      +1