4 minuty čtení

Ranní zprávy 10.12.2020: Airbnb oživilo vzpomínky na dot-com bublinu, JPMorgan přesto čeká famózní rok 2021

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za uplynulý den.

Dobré ráno! Tak za sebou máte největší IPO roku. Po středečním veleúspěšném IPO DoorDash se to možná tak trochu dalo čekat (taky jsem to trochu naznačil). Otázkou je, kdo by si tedy ve světě takto masivních potenciálních akciových výnosů na popud paní ministryně Schillerové dnes koupil nějaké Dluhopisy Republiky s výnosem 0,5 % p.a. nad očekávanou 3% inflací a de facto tak za drobky akorát podpořil další zadlužení naší země? Nonsense...? Pohodový víkend vám přeje Tomáš.


? Myšlenka pro dnešní den:
Většinu investičních chyb nasekáte kvůli rozporu mezi vašimi cíli, vaší povahou a radami druhých.

 BURZA 

 S&P 500 -0.13 % (3,668.10)

 Nasdaq +0.54 % (12405.81)

 PX -1.38 % (976.64) 

---

 Ropa +3.05 % (46.91 USD) 

 Zlato +0.02 % (1,838.90 USD) 

 Stříbro +0.48 % (24.10 USD) 

? Doporučený autor: Jakub Dekys ?

SoftBank (SFTBY) +11.05 % (39.39 USD)
Masivní IPO společnosti DoorDash (DASH) vyneslo akcionáři SoftBank papírový zisk 11,2 miliardy dolarů. Ve vzduchu je i návrat investiční skupiny do soukromých rukou.

Snap (SNAP) +8.14 % (53.15 USD)
Uživatelé Twitteru mohou nově skrz nativní integraci tweety sdílet rovnou na Snapchat. Novinka se včera objevila v mobilní aplikaci Twitteru, jež chystá to samé i pro Instagram.

 GRAF DNE 

Masivní nárůst zadlužení napříč světem za posledních 12 měsíců. Poznamenal bych, že téměř na všech řádcích se vláda a korporáty zadlužují víc než domácnosti. Kdo to ale v případě nějakého většího průseru odnese především, je vám snad jasné...

 SLOVA DNE 

„Sledujeme jasnou ukázku obrovské euforie a chamtivosti, kterou naposledy pamatujeme z dot-com bubliny na konci 90. let.“

Prezident a hlavní investiční manažér Heritage Capital Paul Schatz se včera přidal k řadě dalších investičních stratégů, kteří IPO Airbnb a DoorDash označili za absurdní. Varoval také před tím, že takto nesmyslné nafukování hodnot společností může skončit špatně.
 
 ČÍSLO DNE 

99 995 000 000 $

Další den, další šílené IPO. Po DoorDash se to asi dalo tušit... akcie Airbnbn vystartovaly vzhůru jako raketa a oproti původní ceně 68 $ přidaly přes 112 % a uzavřely za 144,71 $! Valuace společnosti se zastavila těsně pod 100 miliardami dolarů. Šílenství?
 
 BLESKOVĚ 

▶ Další úspěšný český exit! Vít Vrba a Ondřej Fryc skrz svou Reflex Capital prodávají společnost Webdone globální platformě team.blue. Hodnota transakce se pohybuje v řádu jednotek miliard korun. Gratulace! ?

Senát po 10hodinové debatě odkývl nový daňový balíček, před nímž varuje ČNB i Národní ekonomická rada. Ten zachovává konec superhrubé mzdy a její nahrazení sazbami 15 a 23 % pro příjmy cca nad 140 000 Kč + zvedá slevu na poplatníka o 3000 Kč.

 Ropa se zvedá z pandemického spánku: Cena evropské ropy Brent včera poprvé od letošního března překonala 50 $ za barel. Poptávku podporuje optimismus okolo ekonomického zotavení na pozadí chystané masivní globální vakcinace pro rok 2021.

 Evropská centrální banka včera oznámila, že navýší svůj program zpětného odkupu dluhopisu (neboli tištění peněz) o dalších 500 miliard €, čímž se hodnota celého produktu posune na 1,85 bilionu €. Zároveň jej ECB prodloužila až do března 2022.

▶ Investiční banka JPMorgan ve své včerejší prognóze odhadla, že příští rok bude představovat "jedno z nejlepších prostředí pro akcie za poslední léta" a očekává, že investoři by příští rok mohli do amerických akciových trhů napumpovat až 1 bilion dolarů.
 

 FOTO DNE 

I svět alternativních investic letos zažívá poměrně zajímavý rok. Svědčí o tom i index 500 nejhledanějších sportovních kartiček PWCC 500. Tady máme další příklad, aukci kartičky Waynea Gretzkyho z roku 1979, navíc oceněnou PSA jako "gem mint 10", tzn. ve stavu, jako byste ji zrovna vytáhli z balíčku. Očekává se, že kartička by se mohla vydražit až za 1 000 000 $, což by byl pro hokejové kartičky velký milník!

 RYCHLÁ RADA NA ZÁVĚR 

Chcete se o víkendu naučit něco nového o důležitosti mentoringu? Koukněte na jeden z těchto výborných filmů, kde mentoring hraje zásadní roli:
1. Lítám v tom
2. My Fair Lady
3. Krycí jméno Donnie Brasco
4. Impérium vrací úder
5. Osudové setkání

Počet registrovaných uživatelů: 34 781

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.