9 minut čtení

Návod: Jak proměnit návštěvnost webu ve skvělé prodejní výsledky?

Úspěch každého e-commerce podnikání závisí na konverzi návštěvníků stránek v zákazníky. Velké investice do placených reklam, marketing na sociálních sítích nebo obsahový marketing sice mohou přinést vaší stránce návštěvnost, ale vysokou míru konverze zaručit nemohou. Jak tedy motivovat návštěvníky stránek k provedení objednávky?

Přitáhnutí návštěvníků do vašeho online obchodu je pouze poloviční vítězství. Dalšími zásadními úkoly je udržení jejich pozornosti a jasná výzva k nákupu vašeho produktu. Chcete-li proměnit návštěvníka stránky v zákazníka měli byste ze široka analyzovat vaši webovou stránku a optimalizovat svou marketingovou strategii. Na co se tedy zaměřit?

Vypilujte návrh webových stránek

1. Vytvořte cool a důvěryhodný web

Chcete-li aby váš e-shop fungoval správně, tak by měl splňovat několik základních požadavků:

  • Snadná navigace na stránkách
  • Atraktivní design
  • Vhodné barevné schéma
  • Vysoká rychlost načítání
  • Bezproblémový provoz na všech typech zařízení
  • Komplexní informace o produktech – popisy produktů, recenze, obrázky ve vysoké kvalitě
  • Napojení na sociální sítě – tlačítka pro sdílení, vizuální interaktivní prvky
  • Snadná objednávka
  • Bezpečné platební podmínky
  • Informace o vaší společnosti

Předtím než začnete svůj obchod propagovat, měli byste vyzkoušet design a uživatelskou použitelnost webu. Můžete požádat buď své zákazníky, případně zaměstnat testery nebo využít služeb pro testování uživatelské použitelnosti. Získáte tak jasný přehled, na čem je třeba pracovat.

2. Zajistěte relevantní cílové stránky

Po kliknutí na vaše odkazy by měli být uživatelé přesměrováni na stránku, která odpovídá obsahu reklamy. Splňte jejich očekávání!

Pokud nabízíte ve vašem banneru mikiny s potiskem nepřesměrovávejte zákazníka do katalogové sekce se všemi mikinami nebo ještě hůře na hlavní stránku vašeho e-shopu. Zájemce o koupi bude mít sotva dostatečnou trpělivost, aby hledal svůj produkt na webu, a tak raději využije jinou nabídku.

Zkontrolujte tedy relevanci vstupních stránek reklamních kampaní. Pokud jich máte aktivních více, zaměřte se na ty, které mají míru prokliku pod průměrem. Jejich texty pravděpodobně neodrážejí obsah stránek, na které jsou směřovány.

3. Přidejte marketingové prvky, které zvyšují počet konverzí

Tyto elementy pomáhají směřovat uživatele správným směrem. Obvykle zahrnují:

  • Výzvy k akci (Call-to-action buttons) – Jedná se o grafické prvky stránek, které směřují uživatele k cílené akci (koupit, objednat, odebírat, atd.). Formulujte CTA texty opatrně, měly by být stručné a jasné. Tlačítka by měla být zároveň snadno k povšimnutí. Vyhněte se také různých CTA tlačítek na jedné stránce.
  • Bonus zdarma – Cenná nabídka pro uživatele, která je zdarma poskytnuta výměnou za kontaktní informace zákazníka. Uživatel získá nárok na slevu, dárek, e-book atd., ale až poté co vytvoří první objednávku nebo zanechá kontaktní údaje. Bonusy pomáhají sbírat kontakty na potenciální zákazníky, které jsou do budoucna využity k růstu prodejních čísel.

Tipy na obsah

4. Nabídněte jedinečnou prodejní nabídku

Pokud chcete, aby vaše konverze rostly, buďte připraveni nabídnout uživatelům něco opravdu cenného. Když se neodlišíte od konkurence, jaký důvod by měl potenciální zákazník nakoupit právě od vás? Zamyslete se tedy nad vaší jedinečnou prodejní nabídkou.

Některé příklady jedinečných prodejních nabídek:

  • Speciální nabídky, slevy, výprodeje
  • Výhodné dodací podmínky
  • Doplňkové služby

Měli byste vymyslet alespoň jednu unikátní prodejní nabídku, která bude profitabilní, může být prezentovaná na webu a případně i v prodejních kampaních. Pamatujte, že vaše nabídka se stává jedinečnou pouze v případě, že konkurenti nedělají nic podobného druhu. Pokud všichni ve vašem segmentu poskytují bezplatnou přepravu, pak vaše konverze nebudou růst, pokud jednoduše nabídnete to samé.

5. Nabídněte slevy a výprodeje

I takhle jednoduché věci stále fungují. Ostrá konkurence však už přesytila spotřebitele akčními nabídkami, kteří jsou z nich už poměrně otrávení. Fádní slevou nebo bonusem už nikoho nepřekvapíte. Vaším úkolem je hrát podle pravidel zákazníků. Dejte jim přesně to, co od vás očekávají!

Mějte na paměti, že strach ze zmeškání akční nabídky je stále dobrým spouštěčem pro impulsivní nákupy. Když oznamujete výprodej nebo omezenou speciální nabídku, někteří zákazníci můžou mít stále pocit, že zmeškají něco skvělého, musíte být ale trochu kreativní.

Zahájení výprodejů, organizování soutěží, zřízení věrnostního programu. Všechny tyto aktivity nejsou jen způsob jak zvýšit prodeje, ale i další zdroj informací, které lze využít v reklamě.

Lidský faktor

6. Starejte se o dobrou pověst

Spousta lidí si přečte recenzi dříve než cokoliv koupí. Pokud se na vás objeví mnoho negativní zpětné vazby (nebo žádná zpětná vazba), potenciálního kupce tato skutečnost odradí.

Chcete-li sledovat vaši reputaci, vyhledávejte stránky s recenzemi, kde je uveden váš internetový obchod. Měli byste neustále sledovat, kdy se objeví nové recenze a okamžitě na ně reagovat.

Není třeba zdůrazňovat, že byste vždy měli být zdvořilí a opravdu řešit problémy, kterým čelí vaši klienti. Nezapomeňte, že propracovaný zákaznický servis může přeměnit nespokojené zákazníky ve věrné klienty.

Kromě toho všeho můžete také na svých webových stránkách zveřejňovat recenze zákazníků (s poskytnutím odkazů na původní zdroje).

7. Zvyšte povědomí o značce

Pokud návštěvník již slyšel o vašem brandu, jste opět o krok blíž, aby provedl nákup právě u vás. Známé značky vyvolávají větší důvěru, navíc i jejich nedokonalé stránky z hlediska designu a použitelnosti budou generovat častěji příjmy z prodeje.

Jak můžete zvýšit povědomí o značce?

  • Spusťte kontextovou reklamu na Googlu a cílenou reklamu na sociálních sítích
  • Propagujte značku na tematických stránkách a fórech s širokým okruhem publika (zveřejňování článků, psaní komentářů)
  • Využijte videoreklamu na YouTube (zvažte partnerství s bloggery, sice vás to může něco stát, ale video propagace je v současnosti trhákem.)

Propagace značky vyžaduje určitý čas a jistou finanční investici, ale vysoká míra konverzí tyto náklady bohatě vykompenzuje.

8. Poskytujte včasnou podporu

Uživatelé mohou mít otázky v jakékoliv fázi interakce s vaším obchodem. Nabídněte jim k dispozici různé komunikační kanály a způsoby řešení jejich problémů:

  • Sekce často kladených dotazů
  • Online chat
  • Skype
  • E-mail
  • Zpětné volání
  • Nápověda

Je důležité specifikovat pracovní dobu a podmínky zákaznické podpory. Pokud budete potřebovat několik dní, abyste odpověděli na otázky uživatele, pak nemůžete očekávat vysokou míru konverzí.

Marketingové strategie

9. Behaviorální marketing

Nabídněte personalizaci dlouhodobějším zákazníkům. Mnoho z nich bude více online nakupovat v obchodech od kterých obdrží více personalizovaných doporučení. Zákazníci mají obvykle tendenci se na tyto stránky vracet.

Shromažďujte informace o zdrojích provozu a chování uživatelů na webu. Analyzujte tyto data a dejte jim tipy, které budou přizpůsobeny jejich potřebám.

Cílení na základě chování je výkonná taktika, která umožňuje vytvářet individuální zážitek pro každého návštěvníka, čímž opět zvýšíte vaše prodeje.

10. Využití remarketingu

Pomocí cílení a remarketingu můžete návštěvníky vracet na váš web, aby dokončili svůj nákup.

Zasílejte e-mailové připomenutí o opuštěných nákupních košících (lépe řečeno si nechte tuto činnost automatizovat). Čím častěji se budete připomínat návštěvníkům webových stránek a poskytovat jim informace o produktech, které nenakoupily, tím pravděpodobněji se vrátí a dokončí nákup.

Využít můžete i dynamický remarketing na Facebooku. Využití tohoto marketingového kanálu je jedním z nejúčinnějších způsobů, jak najít potenciální zákazníky a zvýšit vaše tržby.

Služby Google

11. Optimalizujte své reklamy

Ujistěte se, že se vaše reklamy na Google zobrazují skutečně správné cílové skupině. Zkontrolujte své statistiky a odstraňte nebo nahraďte neefektivní klíčová slova. Odfiltrujete tak irelevantní návštěvnost a ušetříte dost peněz.

Pamatujte, že promyšlená kampaň s využitím AdWords vás nebude stát majlant, ale může být neuvěřitelně efektivní.

12. Použijte A/B testování

A/B testování je jedním z nejjednodušších a nejspolehlivějších způsobů, jak zjistit, které změny ve vašem obchodu mají pozitivní dopad a které nikoliv.

Takové testy zahrnují například srovnání dvou trochu odlišných verzí webové stránky. Mohou se lišit v barvě tlačítka CTA, umístění bannerů a podobně. Směřováním poloviny návštěvníků webových stránek do verze A a druhou polovinu na verzi B můžete snadno zjistit, která z variant stránky poskytuje více konverzí.

Jak můžete vidět, míra konverze na webu závisí na mnoha faktorech a každý majitel e-shopu potřebuje nejenom přitáhnout návštěvníky, ale také co nejlépe uspokojit jejich potřeby. Teprve potom bude váš online obchod měnit prokliky na skvělé a opakované prodejní výsledky.

Hodnocení: 0
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.