2 minuty čtení

Některé zajímavé tipy na ETF pro rok 2021

Mnoho méně zkušených investorů investuje raději do ETF - je to jistější. Právě pro ně tu mám pár zajímavých tipů.

1/ US GLOBAL JETS ETF (JETS)  - Boeing 737 dostal v USA zelenou v komerčních letech, ve světě k tomu dojde pravděpodobně začátkem příštího roku. Na hodnotě ETF je to již znát. V souvislosti s očekávaným schválením vakcín pro nouzové užití v prosinci lze očekávat nárůst letového provozu a též nárůst hodnoty tohoto fondu v příštím roce +35%.

2/ SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) - Bankovní sektor v USA je dnes silně podhodnocený. Opět s odvoláním na nasazení vakcín proti Covid se očekává oživení průmyslu a s tím spojené oživení bankovních služeb, banky porostou pomalu na hodnotách. Tento fond poskytuje i slušný dividendový výnos přes 3%.

3/ SPDR S&P Retail ETF (XRT) - Nárůst obchodu také souvisí s potlačením Covid. Poroste-li zaměstnanost a bude-li se dařit výrobě, bude i více peněz na nakupování. Tento fond jistě půjde nahoru.

4/ iShares Self-Driving EV and Tech ETF (IDRV) - Fond elektromobilů jistě není třeba příliš představovat - toto odvětví má v roce 2021 velkou zelenou a zcela jistě poroste nahoru.

Jako bonus ještě uvádím jeden nový REIT - není to sic e ETF, ale pozornost si zaslouží. Je to první REIT na solární energii:

HANNON ARMSTRONG SUSTAINABLE (HASI)

Solární energie má také velkou zelenou v USA a tento nemovitostní fond má před sebou skvělou budoucnost, podobnou jako má IIPR v marihuaně...

#investovani #etf #2021

Hodnocení: +26
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Děkujeme za doporučení, pane Socho, ale přes jakého brokera v ČR lze tyto ETF kupovat, prosím? Kučera 

    0
    • Já používám Lynx, je možné, že ne všechny půjdou koupit, JETS a IDRV by jít měly...

      0
    • Zkuste je dohledat podle ISIN:  US26922A8421, US78464A7147, US78464A6982, US46435U3665, US41068X1000...

       

      0
    • @Stan1000 Děkuji moc za bleskovou odpověď a bezplatnou radu. Nicméně,  Lynx má podmínku min. vkladu 100 tis., což je pro mnoho z nás astronom. suma. Holt, musím zůstat u Portu, pokud Warengo "něco" nespustí.  LK

      0
    • XTB také téměř všechny výše zmíněné nepodporuje. U Fio je hledat ani nebudu. Do budoucna asi založím Lynx.

      0
    • Na Portu je bohužel jen opravdu velmi omezená nabídka...

      +1
    • @Stan1000 Nevadí, rád jsem si alespoň "rozšířil obzory". Přesto děkuji za Váš čas i "podělení se o zkušenosti". Málokdo je takto ochoten. LK

      0
    • Já totiž používám více platforem, kromě Lynx i slovenský EIC EUROPEAN INVESTMENT CENTRE, proto se leckdy dostanu na fondy, na které ostatní ne...

      0
    • @ludekKucera S trochou Googlování by mělo jít dohledat, jestli je nabízejí i nějací jiní brokeři než Lynx. Ale u amerických ETF to často funguje tak, že je třeba u většiny brokerů nenajdete, ale za to mají v nabídce nějakou alternativu, tzn. jiné ETF s velmi podobným portfoliem.

      +1
    • @tomasdurcak Děkuji i Vám za info, pane Durčáku. Jsem začínající "tisicovkový troskař", tak musím hledat někde u mne dosažitelných zprostředkovatelů. I proto jsem se dnes tázal,  zda W nechystá  něco pro "lidové masy". ?

      0
    • @tomasdurcak  Přesně tak, je třeba trochu pátrat... :-)

       

      0
    • Neklesejte na mysli a systematicky pracujte. Složené úročení vás postupně odmění...

       

      0
    • @Stan1000   Mravenčí práce se vůbec nebojím, jen poprosit o nějaký tip na literaturu, od které bych se začal "odrážet". Děkuji uctivě předem. LK

      0
    • Inteligentní investor od Benjamina Grahama - to je Bible investování... :-)

      +1
    • @Stan1000 Děkuji ještě jednou i za tuto radu. Knihu si určitě dnes či zítra objednám. Jen ještě zvažuji, zda v el. nebo tištěné podobě. Spíše vyhraje v mém věku (55) "klasika", tj. je "tisk". 

      +1
    • Hezký večer, pane Socho, Vámi doporučenou knihu - "bibli" (viz. výše) - jsem si objednal, ale jak asi týden bedlivě sleduji Vaše "komentáře a názory", pak nebude třeba sledovat "Buffetem" - stačí se řídit Vašimi zkušenostmi a hlavně znalostmi. Pokud byste vytvořil Portfolio "poručíka Dana" (podobné, co pan Hájek), rád bych se stal "Forrestem Gumpem" a věřím, že bych nebyl sám z Vás "sledujících"... :-)

      0
    • Já nemám problém zveřejnit tu třeba i celé své portfolio, ale tato informace vám bude tak trochu k ničemu. Bude mít opravdu jen velmi informativní charakter. Pro výkonnost mého portfolia je nejdůležitější okamžik vstupu do obchodu. Já jsem v červnu ještě stihl částečný růst po covidových jarních poklesech. Nicméně burza nám denně nabízí desítky velmi dobrých možností, kam investovat. Samotné kopírování mého portfolia bych až tak nedoporučoval, protože budete na zcela jiných vstupních cenách do nákupu akcií...

      +2
    • @Stan1000 Ne, ne, neměl, jsem, prosím, na mysli, abyste "odhalil" své vlastní portfolio (vězte, ani bych neměl sám ze sebe radost, že jsem se s někým "jen svezl"... Spíše jsem se chtěl dotázat, zda byste v rámci Warenga a (a Vašich čas. možností) mohl do budoucna poskytnout nějaký seriál "lekcí/rad" (popř. doporučené skladbu/y portfolia) pro ty začínající investory, kteří jsou skoro v senior. věku a chtějí se zajistit na penzi i pomocí nákupů akcií či ETF, přičemž ale mají čas už jen 5-10 let... :-)

      +1
    •          Já mám také oficiálně do důchodu 5 let, i když do práce už nechodím. Pokud bych měl poradit pár rad, pak by to bylo těchto 10: 

      1/ Investujte pouze takové peníze, o které můžete v nejvyšší nouzi přijít.

      2/Diverzifikujte své portfolio - nesázejte jen např. na technologie, portfolio by mělo být široké a pestré

      3/ Investujte pouze do takových ETF či akcií, kterým rozumíte, u kterých velmi dobře víte, proč to děláte (ne podle toho, že tak investuje někdo druhý).

      4/ Stanovte si nějaký investiční plán a snažte se ho dodržovat (ne vždy se to musí podařit, ale držte se ho dál...

      5/ Pokud investujete na důchod, buďte velmi vytrvalí...

      6/ Investovat můžete do různých aktiv - od akcií, drahých kovů, nemovitostí, ale i dluhopisů.... Vždy však s rozmyslem.

      7/ Nenechte se rozhodit korekcemi na trhu - jsou naprosto normální, stačí vydržet a hodnoty se vrátí na původní

      8/ Portfolio stavte z růstových, hodnotových i příjmových produktů - nejlépe ke všemu přihlížet - např. pokud mezi sebou porovnávám více akcií s podobným růstem, dávám přednost těm, které vyplácejí i slušnou dividendu, nebo k těm, které jsou více podhodnocené

      9/ Nikdy si na investování nepůjčujte peníze - neinvestujte na dluh!

      10// Je vysoce pravděpodobné, že ne všechno se vždycky podaří, to je v investování normální. V takovém případě je třeba případný neúspěch vyhodnotit - zda je jen dočasný, nebo trvalý. Drobné úpravy v portfoliu jsou normální. Ale jinak je dobré nechat portfolio pracovat, být vytrvalý, využívat složeného úročení...

      +2
    • @Stan1000 Děkuji  moc, s ničím z Vámi uvedených "bodů" nemám a nikdy jsem neměl "problém". Spíš mám "hendikep" v tom, kde mohu nalézat analýzy produktů, zvláště, když neumím anglicky :-) . Nicméně, budu proto bedlivě sledovat Vaše články a rozbory a podle toho si vždy "vyberu". Po roce uvidím, kde jsem udělal chyby a co jsem se naučil. Děkuji za Váš čas, teď už nebudu rok "otravovat"... :-)

      0
    • To je v pohodě. Já přeji úspěchy v investování každému, proto sem občas zajímavé tipy dávám. Samozřejmě je na každém, aby se na to podíval a vyhodnotil, za své investice si ručí každý sám. Jistě sem budu dávat nadále zajímavé tipy, chodí mi mnoho zajímavých informací z USA...

      +1
    • @Stan1000 Patříte mezi "hodné lidi", jak koukám, a takových je málo... Za zajímavosti z USA budu vděčen a určitě ne jen za sebe. No, pokud bych některou Vaší "zprávu" nechápal, poruším krátkým dotazem ten rok mlčení.. :-)

      +3