7 minut čtení

3 kvalitní akciové tituly s tučnými dividendami, které volají po nákupu

Společnosti, jež vyplácejí dividendy, jsou zpravidla ziskové, otestované časem a disponují důvěryhodným managementem. Příliš vysoký dividendový výnos však může paradoxně někdy být rizikový - které ze štědrých dividendových akcií nyní stojí za hřích?

Z roku 2013 existuje zajímavá analýza od J.P. Morgan Asset Management, v níž investiční banka porovnala roční zhodnocení veřejně obchodovaných společností, které v letech 1972-2012 zahájily a zvyšovaly vyplácení svých dividend, se zhodnocením veřejně obchodovaných společností, které ve stejném období žádnou dividendu nevyplácely.

Výsledek byl více než jasný - dividendové akcie nechaly ne-dividendové titulu s velkým náskokem v prachu. Nabídly totiž za oněch 40 let průměrné roční zhodnocení 9,5 %, zatímco akcie nevyplácející žádné dividendy pouze 1,6 %.

U dividend je však potřeba mít na paměti, že jejich výnos a riziko jsou spolu bohužel často v korelaci. Obecně tak platí, že čím vyšší je dividendový výnos, tím vyšší je riziko. Jelikož je výnos jednoduše řečeno obyčejnou funkcí vyplácené hodnoty vůči aktuální ceně akcií, společnost se škobrtajícím či selhávajícím byznysem modelem může nabízet až neuvěřitelně vysoký výnos. To znamená, že akcie s nadprůměrně vysokým dividendovým výnosem - řekněme nad 8 % - se kvůli potenciálním problémům velmi často ve skutečnosti nemusí svým majitelům vyplatit.

Vysoký dividendový výnos = problém ale není železné pravidlo a v "minovém poli" na první pohled velmi štědrých plátců dividend lze najít společnosti, jež jsou stále atraktivní a dlouhodobě si bez problémů drží ziskovost. Tyto tři se mohou pochlubit relativně vzácným přízviskem "vysoký příjem bez vysokého rizika":

1. Annaly Capital Management (NLY): Div. výnos 10,8 %

 

Jen málo segmentů se v posledních letech těší takové neoblibě, jako realitní investiční společnosti (Real Estate Investment Trust - REIT) nebo ty z nich, jež se zaměřují na hypotéky (Mortgate Real Estate Investment Trust - mREIT).

Jejich byznys model je poměrně snadný na pochopení: Tyto společnosti si půjčují peníze s krátkodobou úrokovou sazbou a zpravidla využívají páky, aby získaly aktiva s vyššími výnosy, jež poskytují dlouhodobé vyplácení těchto výnosů. V případě NLY je řeč o společnosti, která kupuje cenné papíry kryté hypotékami (mortgage-backed securities - MBS). Rozdíl mezi výnosem, který Annaly Capital generuje z MBS a krátkodobým úrokem, který platí za své půjčené peníze, je pak její čistá úroková marže. Čím větší tahle marže je, tím ziskovější NLY může být.

V loňském roce se výnosová křivka na chvíli stala invertní, když výnosy krátkodobých dluhopisů překonaly výnosy dlouhodobých dluhopisů. To je samozřejmě pro Annaly hodně špatná zpráva. Nicméně, v příštím roce nás čeká ekonomické zotavení a ta zpravidla produkují prudce rostoucí výnosové křivky. Dlouhodobé výnosy zažívají výrazný růst, díky čemuž se rozšiřuje rozdíl mezi krátko a dlouhodobými výnosy. Jinými slovy, přesně tohle období by mělo být ideálním momentem, v němž může NLY naplno začít profitovat ze svého potenciálu.

Za zmínku rovněž stojí, že management Annaly nakupuje téměř výhradně agenturní aktiva, neboli cenné papíry kryté hypotékami, které jsou pro případ selhání kryté federální (americkou) vládou. Ano, tyto "státní" aktiva mají zpravidla nižší výnos než ty nekryté státem, avšak na druhou stranu nabízejí vyšší míru bezpečí a tím umožňují Annaly využít u nich efektivně účinek páky. Fed navíc má v plánu držet úrokové sazby na dosah historických minim cca do roku 2023. Vše by tak v následujícím období mohlo NLY hrát do karet a přinášet investorům nezanedbatelný příjem.

2. Altria Group (MO): Div. výnos 8,5 %

 

U druhé společnosti se vydáme do vod, kde se to zpravidla vyššími dividendami jen hemží. Altria Group je totiž americký tabákový gigant. Není žádným tajemstvím, že tabákové společnosti to dnes na trhu nemají z mnoha důvodů snadné. Americké úřady si - stejně jako nemalá část společnosti - plně uvědomují rizika kouření tabákových produktů. Výsledkem je to, že mezi dospělými Američany kles podíl kuřáků z asi 42 % v polovině 60. let na loňských 14 %. Z pohledu veřejného zdraví výborná zpráva, pro management MO, který stojí mimo jiné za populární značkou cigaret Marlboro, už poněkud horší informace.

Nicméně, Altria má stále v rukávu jedno klíčové eso, které mají de facto v rukávu tak trochu všichni velcí hráči na trhu s tabákovými výrobky - neuvěřitelnou cenovou moc. Nikotin je totiž silně návyková chemikálie a tak Altria zatím nikdy neměla problém protlačit konzumentům svá cenová navýšení. I když výroba cigaret konstantně postupem let klesá, příjmy společnosti pokračují v růstu, kam je žene neustálé zvyšování cen.

Altria má ve svém portfoliu také bezkouřové produkty, které by se z dlouhodobého pohledu mohly těšit zajímavému růstu poptávky. Společnost například plánuje uvést na hned několik nových trhů své IQOS systémy pro zahřívání tabáku, jež jsou v podstatě alternativami e-cigaret (i tradičních cigaret). 2,1 % celkové distribuce žvýkacího tabáku si již také uzmul její produkt on!, což je žvýkací tabák bez nikotinu.

A v neposlední řadě je MO zainteresovaná i v severoamerickém trhu s konopím. V březnu 2019 Altria koupila 45% podíl v kanadské Cronos Group za 1,8 miliardy dolarů. Vzhledem k tomu, jak výborně tato společnost umí vyvíjet produkty pro kuřáky a zabalit je do efektivního marketingu, toto spojení by velmi pravděpodobně mohlo vyprodukovat populární konopné produkty pro vapování, které mohou být následně prodávány napříč Severní Amerikou. Jinými slovy, tady to na nějaký propad zisků zatím taky nevypadá.

3. ExxonMobil (XOM): Div. výnos 8,5 %

 

Hledáte-li investování do akcií, které vám budou schopny generovat pravidelný příjem, neměli byste ve svém rozhodovacím procesu opomenout ani "matku všech ropných akcií" ExxonMobil, který nabízí stejný výnos jako Altria.

Nerad bych opakoval to, co všichni moc dobře vědí, ale ropný průmysl aktuálně nemá zrovna na růžích ustláno. Koronavirus způsobil historický propad poptávky po ropě a zahnal jeden z letošních kontraktů WTI až do záporných hodnot. Oslabení cen ropy logicky pro Exxon znamenalo citelné kvartální ztráty.

Wall Street letos nicméně ve svém "automatickém" odsouzení ropného průmyslu jako celku vzhledem k recesi mírně opomíjí fakt, že Exxon není pouze těžař ropy a zemního plynu. Společnost rovněž provozuje masivní zpracovatelskou část zahrnující rafinační a petrochemická aktiva, jejichž hlavním cílem v byznys modelu XOM je právě zmírnit dopady slabších cen ropy na celkový byznys.

Jinými slovy, Exxon rozhodně nebude mít žádný problém letošní slabý rok poznamenaný pandemií zvládnout. A ve chvíli, kdy se poptávka spotřebitelů a společností po ropě opět zvedné z aktuálních čtyřletých minim, cash flow Exxonu to rozhodně pozná.

Masivní velikost této korporace ji navíc umožňuje provádět celou řadu opatření, aby efektivně ušetřila a zachovala si svo ustabilitu. Pro letošní rok například XOM snížil své kapitálové výdaje z plánovaných 33 na 23 miliard dolarů a pro příští rok je plánuje znovu snížit do oblasti 16-19 miliard dolarů. Krátkodobé snížení poptávky znamenalo také dočasné pozastavení příspěvků na důchodové fondy zaměstnanců a snížení zaměstnaneckého stavu.

I téměř poloviční snížení kapitálových výdajů příští rok však nijak neohrozí významný těžební projekt Payara u pobřeží jihoamerické Guyany, který by měl být dokončen v roce 2024 a navýšit produkci o 220 000 barelů ropy denně. Ropné akcie za sebou možná mají náročný rok, ale rozhodně se nikam ze scény nechystají stejně jako naše vysoká závislost na tomto fosilním palivu. To z Exxonu rozhodně dělá atraktivní dividendovou akcii.

#investovani #akcie #portfolio #dividendy #dividendovyvynos #pasivniprijem #annalycapital #aktivakrytehypotekami #mbs #dluhopisy #altriagroup #tabak #cigarety #ecigarety #konopi #kuraci #vapovani #poptavka #exxonmobil #ropa #zemniplyn #recese #ekonomika #zotaveni

Hodnocení: +39
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Ahoj,Altrii bych nedoporučoval příliš zadlužená a spíš bych doporučil konkurenta BTI, zadlužená jen málo a vyplácející dividendu 7,3%,PE 10,2dle finviz.

    +4
  • NLY i MO mám v portfoliu, ale místo ExxonMobil jsem raději zvolil ruský Gazprom. Sice je u Gazpromu zdanění divi přes 20 procent (15 procent stržená daň, jen 10 procent se dá uznat dle smlouvy o zamezení dvojího zdanění u Ruska (takže 5 se doplatí) a něco ještě na ADR poplatek), ale Gazprom bude během příštích let zvyšovat dividendu, takže při současné nákupní ceně bude divi výnos kolem 15 procent. Navíc oproti USA ropným společnostem má mnohem menší dluhy a jejich byznys je více diverzifikovaný. Nejsou závislý na ceně ropy, tak jako USA ropné firmy.

    +1
    • @Karkoska Po ruských akciích jsem taky nedávno pokukoval, byl tady o nich zajímavý článek od @robertoBlanco . Musel bych si ty trhy ale asi nejdříve trochu nakoukat a seznámit se s nimi, abych do nich mohl s klidným svědomím investovat. Pravděpodobně za to mohou předsudky, ale bohužel.

      0
    • @tomasdurcak Jo, ty články jsem četl, jsou dobrý. Napsal i přímo jeden o Gazpromu. Každopádně je akcie nyní fakt za hubičku a o budoucnost se nebojím. Momentálně je USA trh dost drahý a dá se tam těžko najít něco kvalitního levně ke koupi.

      +1
  • Ahoj, chtěl bych se zeptat, jakým způsobem provádět analýzu konkrétní akcie? E-book jsem četl je moc pěkně zpracovaný, ale chtěl bych se do toho ponořit hlouběji a naučit se vyhledávat společnosti s velkým potenciálem v budoucnosti. Myslím, že jako námět na článek, nebo sérií článků to je super! ?

    0
    • @CranyCrane Ahoj Jakube, díky za námět. Základem analýzy jsou webové stránky firmy, její historie, rozvaha, finanční výkazy, kvartální výsledky atp. neboli jednoduše řečeno veškeré dostupné zdroje, které obsahují relevantní informace o tom, co firma dělá, jak jí to funguje, jak plánuje do budoucna růst, případně jak se do současného stavu dostala. Co se týče hledání konkrétních zajímavých akcií, Warren Buffett na to má jednu stručnou radu: "Vezměte to od A" ?

      +2