6 minut čtení

Můžete si dovolit investovat 60 000 Kč? Tyto 3 tech akcie chystají pro rok 2021 velké věci

Zatímco cyklické a value akcie se v listopadu opět začaly probouzet a všude se o nich mluví, nesmíme zapomínat, že letošní rok byl především rokem technologických titulů. A nikde není řečeno, že příští rok náhle přijde jejich útlum.

Zotavení segmentů, které letos dostaly tvrdý zásah od ekonomických dopadů pandemie neznamená, že letošní výborné výkony technologických akcií ustoupí do pozadí a nebudou pokračovat. Některé z nich totiž chystají zajímavé "katalyzátory" pro své akcie i na příští rok. Tady je trojice technologických společností, které letos dokázaly porazit benchmarky a mají dobře našlápnuto, aby v roce 2021 zamířily ještě výš.

Dell Technologies (DELL)

Dell YTD

Přední producent počítačů a serverů Dell Technologies má za sebou úspěšný rok 2020. To je samo o sobě působivé, vezmeme-li v potaz, že Dell prodává především hardwarové produkty, jež se musí spoléhat na nákupní rozmary společností a spotřebitelů, zatímco jsme si prošli ekonomickou recesí.

I přesto společnost v posledním kvartálu dosáhla lepšího než očekávaného růstu příjmů o 3 % a díky výdaje snižujícím opatřením se ji podařilo dosáhnout růstu příjmu na akcii (EPS) o 16 %. Rozmach home office hezky nakopl poptávku konzumentů po noteboocích a i softwarová odnož Dellu VMware (VMW) navzdory veškeré letošní nejistotě stabilně roste.

Mimochodem, Dell letos naznačil, že by v roce 2021 chtěl sebrat svůj aktuální podíl ve VMware ve výši 80,4 % a vytvořit z něj svou samostatnou dceřinou společnost. Vyjdeme-li z valuace veřejně obchodovaných akcií, samotný podíl Dellu ve VMware má hodnotu asi 48 miliard dolarů. Celý Dell se aktuálně obchoduje na tržní hodnotě 53 miliard dolarů, což znamená, že trh odhaduje hodnotu zbytku společnosti jen na nějakých 5 miliard dolarů. Nicméně když uvážíme, že tato maličká část Dellu mimo VMware za prvních 9 měsíců letošního roku vykázala provozní zisk ve výši 4,9 miliardy dolarů, jde o vskutku pesimistické ohodnocení.

Poznámka: Pokud by chtěl Dell k odtržení přistoupit, aniž by z něj musel platit jakékoliv daně, nemůže jej uskutečnit až do září 2021. Hodnota Dellu vůči VMware postupně narůstá a tento trend by měl pokračovat i příští rok - zvlášť bezprostředně poté, co k plánovanému rozdělení dojde.

Alphabet (GOOGL/GOOG)

Alphabet YTD

Majitel vyhledávacího gigantu Google má za sebou poněkud podivný rok. I přesto se mu nicméně podařilo na trzích od ledna vyrůst o velmi slušných 34 %. Alphabet, na rozdíl od Dellu, nemá na pořadu dne pro příští rok jeden konkrétní katalyzátor, ale spíš hned několik menších a odlišných skutečností.

Zaprvé, příjem společnosti z jejího vlajkového vyhledávače letos v Q2 zažil díky pandemii poprvé ve své historii pokles - byť v Q3 došlo k silnému zotavení této metriky. Ve chvíli, kdy se cestovní ruch a volnočasové aktivity vrátí do normálu po masové distribuci vakcíny, příjmy z reklam by se opět měly vrátit k nezastavitelnému růstu.

Zadruhé, Aplhabet před rokem koupil Fitbit, aby posílil svou pozici v segmentu osobního zdraví a fitness produktů. Dodnes však stále čeká na finální povolení od antimonopolního úřadu EU. Brusel letos naznačil, že proti technologickým gigantům ke sklonům ke zneužívání svého dominantního postavení nemá problém tvrdě zakročit. Finální odpověď na to, zda k akvizici nakonec dojde, bychom měli znát v řádu měsíců - odkývnutí by pro plejádu společností Alphabetu a jeho byznys znamenalo další vitální posilu.

A zatřetí tady máme americký antimonopolní úřad, jež Alphabetu stejně jako dalším technologickým gigantům letos intenzivně dýchá za krk. Tamní ministerstvo spravedlnosti dokonce letos v říjnu Google zažalovalo, přičemž žaloby podalo i několik státních zástupců. Lze nicméně odhadovat, že obavy okolo možných trestů jsou již v ceně akcie, která za svými kolegy z FAANG letos očividně zaostává, promítnuty. Pokud se v příštím roce ukáže, že právníci Google mají situaci pod kontrolou a žádný vážný trest společnosti nehrozí (nebo bude nižší než nějaká pesimistická varianta), akcie by se mohla vydat dohnat letošní manko vůči Facebooku, Apple či Amazonu.

Naspers (NPSNY) / Prosus (PROSY)

Do třetice se podíváme na evropského technologického investora, firmu Prosus a jejího majoritního vlastníka, jihoafrickou mediální společnost Naspers, kterým se v letošním roce rovněž velmi slušně daří. Přesto lze jejich výkonnost považovat za relativně mírné zklamání. 90 % hodnoty obou společností je totiž svázáno s masivním 31% podílem v čínském technologickém gigantu jménem Tencent (TCEHY). A byť oba tito vlastníci Tencentu překonali širší trh, zaostali za výkonem Tencentu, jež letos vyrostl o více než 59 %.

YTD porovnání Tencentu s Naspersem, Prosusem a S&P 500 ETF Trustem (pro zvětšení obrázku na něj stačí kliknout)

Prosus je dnes obchodován s výraznou slevou i pouze vůči svému podílu v Tencentu, a to navzdory faktu, že společnost zároveň vlastní podíly v řadě dalších mezinárodních online byznysů v segmentech dodávky jídla, online inzerce, digitálních plateb a vzdělávacích technologiích v celkové hodnotě asi 30 miliard dolarů.

Management si nicméně tuto skutečnost uvědomuje a chce ji začít řešit. Prosus proto minulý měsíc oznámil zpětný odkup svých akcií v hodnotě 5 miliard dolarů, který právě teď probíhá.

V březnu 2021 zároveň končí tříleté období, o kterém Prosus v roce 2018 prohlásil, že po celou dobu jeho trvání neprodá žádné své akcie Tencentu. Není jasné, zda se společnost chystá vyměnit část svého podílu v čínské firmě za hotovost. Když ale vezmeme v potaz, že se dnes Prosus prodává za zhruba 30 % slevu a Naspers dokonce s 50% slevou vůči Tencentu, je možné, že se management rozhodne zlikvidovat část svého masivního podílu a pustí se do dalšího finančního inženýrství.

I kdyby k tomu ale nedošlo, management společností Naspers a Prosus letos slíbil větší akčnost ve snaze dohnat tento aktuální rozdíl v hodnotě vůči Tencentu. CEO Bob Van Dijk během posledního hovoru s akcionáři prohlásil: "Chci, aby si každý z vás odnesl informaci, že aktuálně tvrdě pracujeme na [uzavření rozdílu v tržních hodnotách]. Je to pro nás významný cíl. Zároveň je to významné i pro naše akcionáře, a proto chceme tuto věc posunout kupředu."

Naspers od sebe Prosus odloučil jako samostatnou jednotku na konci loňského roku a letos ohlásil začátek zpětného odkupu akcií. Akcionáři se s vysokou pravděpodobností mohou příští rok těšit na minimálně jeden, ale pravděpodobně víc operací v rámci finančního inženýrství obou společnosti, jejichž cílem bude dotáhnout hodnotu obou firem co nejblíže k realitě svého podílu v Tencentu.

#investovani #akcie #technologie #portfolio #2021 #dell #alphabet #google #naspers #prosus #tencent #trendy

Hodnocení: +67
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Prosus mám i já již delší dobu v hledáčku, zatím na něj nemám tolik volných finančních prostředků, ale očekávám nárůst této akcie ve stovkách procent, chce to jen čas... A u Googlu je třeba stále sledovat elektromobil Waymo... Časem se velmi pravděpodobně od Googlu oddělí...

    +1