5 minut čtení

Pět rostoucích investičních sektorů pro rok 2021

Blíží se konec roku 2020, pro někoho velmi úspěšného, pro jiného méně. Je třeba se dívat dopředu a připravit se na rok 2021...

Pojďme rovnou na věc. V příštím roce očekávám růst zejména 5 sektorů:

Energie

Sektorem nejvíce zasaženým COVID-19 byla bezpochyby energie. Energetický sektor meziročně poklesl o 39,86%. Jak se svět vrátí do normálu, spotřeba energie se vrátí na úrovně, které jsme viděli v minulosti - a pravděpodobně vyšší. Nedávné zprávy o vakcínách podpořily toto odvětví, protože se vrací nadšení investorů pro energetické akcie. Myslím, že toto odvětví bude mít v příštích měsících obrovský růstový potenciál, protože lidé budou chtít cestovat - ať už autem nebo letadlem - jakmile to bude bezpečné.

Tento sektor je bohatý na skvělé společnosti, ale chci se podívat na dvě z nejvýkonnějších akcií v tomto sektoru za poslední tři měsíce - Baker Hughes Company (BKR) a Devon Energy Corporation (DVN). BKR je ropná a plynárenská společnost spojená s General Electric. Je to z jeho 52týdenního minima 9,12 USD a aktuálně se obchoduje za 19,20 USD. DVN je společnost zaměřená na průzkum uhlovodíků. Rovněž vzrostl ze svého 52týdenního minima na 4,70 USD a obchodoval se na 13,56 USD. Mám rád obě tyto společnosti, protože vzrostly ze svých ročních minim a stále mají prostor pro běh. Každá z těchto akcií jsou skvělé tipy pro dlouhodobé zisky. Obě poskytují i slušný dividendový výnos.

Zdravotní péče

Zdravotnický sektor je meziročně silný, přičemž USA v tomto sektoru utratily 20% HDP. Očekává se, že tento růst bude pokračovat, zejména s dostupností vakcíny do jara 2021. Výnosy spojené s COVID-19 spolu s zadrženou poptávkou po volitelných postupech, stárnoucí globální populací a rostoucí střední třídou na rozvíjejících se trzích by měly pohánět tento sektor vzhůru do konce roku a do roku 2021.

Pokud však chcete investovat do nejsilnějších akcií v tomto sektoru, za poslední tři měsíce se shromáždily zejména dvě společnosti: Align Technology Inc. (ALGN) a DaVita Inc. (DVA). Zejména DVA prudce stoupá k nejnovějším zprávám o vakcínách. Dividendy ale tyto společnosti nepřinášejí.

Letecké společnosti

Letecké společnosti byly v roce 2020 zničeny drastickým snížením osobní dopravy - do konce roku se očekává pokles o 60-70% v tuzemsku i na celém světě. Šest nejlepších největších leteckých společností na světě ztratilo meziročně tržby celkem 110 miliard dolarů. Obrazně běží na dýmech a snaží se zůstat solventní.

Myslím, že tento sektor se rozběhne (není to zamýšleno), jakmile budou zrušeny zákazy cestování a lidé začnou znovu cestovat za obchodem a potěšením. Porostou tedy všechny letecké společnosti, které krizi ustály... Popř. vezměte jednoho z vedoucích sektorů, jako je Southwest Airlines Company (LUV) nebo Delta Air Lines (DAL), které svádí býčí boj... Zatím obě bez dividend.

Mikročipy

Čipový sektor byl v roce 2020 silný i přes obchodní válku mezi USA a Čínou, která začala v plném proudu v roce 2019. Očekává se, že Bidenova administrativa zmírní napětí s Čínou spolu s tarify, což bude mít nakonec dopad na americké výrobce. Myslím, že tento běh bude obrovský z několika důvodů, ale hlavně proto, že v rámci nové správy pravděpodobně dojde k stimulačnímu balíčku, který spotřebitelům umožní nakupovat nové produkty, jako je iPhone 12 a PS5.

Dva vedoucí představitelé polovodičového balíčku jsou Broadcom Inc. (BRCM) a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited (TSM). TSM prudce stoupá a právě nastavuje své historické maximum s velkým objemem.

Finance

Jen za poslední tři měsíce vzrostl finanční sektor o neuvěřitelných 12%, přičemž tento růst vedly akcie bank. Očekává se, že hospodářské oživení a stimulační balíček zvýší poptávku po půjčkách, aby se to ještě více pohnulo. Spolu s Fedem, který je odhodlán udržovat nízké úrokové sazby, by měl posílit finanční sektor.

Pokud se chcete ponořit hlouběji do finančního sektoru, abyste investovali své peníze, nejlepšími hráči v posledních třech měsících jsou Invesco Ltd. (IVZ) a Discover Financial Services (DFS). IVZ je společnost pro správu investic, která se v současné době obchoduje za 16,51 USD, oproti 52týdennímu minimu 6,38 USD. DFS je společnost poskytující finanční služby - ve skutečnosti můžete mít v peněžence dokonce kartu Discover - která v současné době prudce stoupá. Tato společnost se aktuálně obchoduje za 78,41 USD, což je nárůst z 52týdenního minima 23,25 USD.

Hodnocení: +27
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Všude slyším jaká je doba špatná a zde na Warengo se to příležitostmi jen hemží. Připadám si jak na první zahraniční návštěvě obchodu po revoluci. Běhal jsem od regálu k regálu a nevěděl co si vybrat.  

    +5
    • Ono je to trochu jinak. Na trhu je cca 7000 obchodovatelných akcií a fondů. Mnoha z nich se daří hůře. Ale pořád zde jsou desítky, ba stovky velmi dobrých možností na investice... A o ty nám jde především, ty nás zajímají... :-)

       

      +2
  • Souhlasím především s energiemi a zdravotnictvím! ?

    +4