5 minut čtení

Co je nového ve vakcínách na Covid?

První výrobci vakcín na Covid jsou na cílové pásce. Na prvním místě je Pfizer (PFE), na druhém Moderna (MRNA). Proč, to si přečtete níže.

     Dnešní článek neslouží k nějakým investičním doporučením (to ostatně žádný - o svých investicích si rozhodnete sami). Jen chci napsat některé novinky v oblasti vakcín.  Jako první podal přihlášku na FDA (americká asociace léků a potravin), týden na to podala žádost i Moderna. V tomto pořadí se také bude rozhodovat o schválení těchto vakcín. K vakcíně Pfizer zasedne FDA 10.12., o týden později 17.12. zasedne FDA k vakcíně firmy Moderna. U obou se jedná o nouzové schválení použití vakcín (EUA). 

     Oba kandidáti používají technologii zvanou syntetická messenger RNA (mRNA), která prokázala účinnost přibližně 95%. Vakcíny Moderna i Pfizer se ukázaly jako účinnější, než se očekávalo, a mnohem lepší než 50% referenční hodnota stanovená americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv. Očekává se však, že distribuce společnosti Moderna bude snadněji skladovatelná než distribuce společnosti Pfizer. Vyžaduje to mrazák, ale ne ultra nízkou teplotu, kterou vakcína Pfizer vyžaduje. Stejně jako ostatní vývojáři vakcín zahájí společnost Moderna do konce roku novou studii zaměřenou na dospívající, na začátku příštího roku bude následovat další studie s ještě mladšími dobrovolníky. Očekává, že adolescentní verze vakcíny bude k dispozici do září příštího roku.

Vakcína společnosti Pfizer přichází s výzvami

     Vzrušení z vývoje vakcín společností Pfizer a BioNTech brzdily některé drsné skutečnosti. I když je tato nová technologie úžasným vědeckým objevem, tato konkrétní vakcína má značné překážky, které je třeba překonat, pokud chce přispět k ukončení globální pandemie. Kromě schválení regulací nemusí být distribuce a podávání této vakcíny po celém světě procházkou v parku, o které se trhy domnívají. Celková studie zahrnuje více než 40 000 účastníků, ale působivá účinnost je založena na 170 jedincích, takže musíme počkat a uvidíme, jak se tato míra udrží s rostoucím počtem. Rovněž není známa doba účinnosti. Vakcíny obvykle nejsou schváleny, pokud neposkytují ochranu po dobu nejméně jednoho roku. Ale to je všechno kromě normální doby, takže tento faktor nebude bránit regulačnímu procesu. Přesto je třeba zvážit problémy s výrobou, distribucí a správou. Je mnohem snazší vyrobit malou dávku mRNA pro klinické hodnocení, než vydělat miliony a miliardy dávek, které mají být distribuovány po celém světě. V květnu společnost Pfizer získala od společnosti Corning Incorporated  (NYSE: GLW ) skleněné nádoby, které zabraňovaly kontaminaci a umožňovaly hladkou výrobu ve velkém. Ale mRNA je velmi nestabilní a budou to první vakcíny mRNA, které budou schváleny pro humánní použití. Kvůli této nestabilitě je nutné vakcínu skladovat při nízkých teplotách. Kromě toho musí být vakcína společnosti Pfizer uchovávána při nižší teplotě než na Aljašce. Navíc teplota minus 94 stupňů Fahrenheita, který vakcína vyžaduje, nebyla v USA ani zaznamenána. Vzhledem ke složitým požadavkům se společnost rozhodla spíše distribuovat vlastní vakcínu než spoléhat na vládu. Pro přepravu vakcíny z výrobních závodů ve Wisconsinu nebo Michiganu vyvinula společnost Pfizer speciální kufr. Tento takzvaný „box na pizzu“ umožňuje kdykoli sledovat teplotu a umístění. Potřebnou teplotu lze ale pomocí suchého ledu udržovat pouze po dobu 10 dnů. Kufr lze navíc otevírat pouze dvakrát denně po dobu kratší než tři minuty. Tyto mrazničky nejsou levné. Stojí asi 20 000 dolarů. Naštěstí společnosti  Walgreens Boots Alliance Inc  (NASDAQ: WBA ) a CVS Health Corp (NYSE: CVS ) uvedly, že tento úkol splňují. Podání vakcíny Pfizer je také trochu výzvou, protože vakcína musí být v místě podání smíchána se sterilní tekutinou, obvykle vodou, a podána do šesti hodin od vytvoření roztoku. Proto je těžké decentralizovat správu. I přes současnou situaci mají USA štěstí, pokud jde o vakcíny, zatímco Austrálie, přestože je rozvinutou ekonomikou, bude muset přijít na způsob, jak dostat tuto vakcínu po celém světě svým občanům za méně než 10 dní.

AstraZeneca

     Britská společnost AstraZeneca plc (NASDAQ: AZN ) a Oxfordská univerzita ohlásily průměrnou míru účinnosti pro svého kandidáta 70%, přičemž míra se zvýšila až o 90% pro podskupinu účastníků studie, kteří dostali léčbu poloviční dávkou / plnou dávkou. Někteří vědci však vyjádřili pochybnosti, protože zůstává nejasné, proč byla imunizace účinnější u účastníků studie, kteří dostávali nižší dávku.

     Svět bude netrpělivě čekat na doporučení FDA. Bez ohledu na výsledek těchto přezkumů je však jisté, že bude chvíli trvat, než se rok 2021 stane rokem, kdy se život vrátil do normálu.

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.