3 minuty čtení

Investujete do marihuany?

Marihuana, ať se nám to z morálního hlediska líbí nebo ne, se stává běžnou součástí dnešního života. Stále více států povoluje její užívání, bouřlivě se rozvíjí i marihuanový trh.

     Ač jsem nikdy nevykouřil ani jednoho jointa, ba ani nepoužil žádnou zázračnou konopnou mast, jako investor se nemohu tvářit, že by tento megatrend neexistoval. Nechci zde spekulovat o složení marihuany, o THC a podobných věcech, to mne po pravdě jako investora ani příliš nezajímá. Co mne ale zajímá, to je marihuanový trh a možnosti, jak na něm profitovat. Marihuana dostává zelenou v Kanadě, ale postupně i v mnoha státech USA a dalších zemích. 

     Co asi každého méně zkušeného investora napadne, je, zda existuje nějaké ETF na marihuanu. A ono skutečně existuje. Je to ETFMG ALTERNATIVE HARVEST (MJ), akcie cena kolem 15 USD. Další  možností, jak úspěšně investovat do marihuanového průmyslu, je koupit akcie Innovative Industrial Properties, Inc. (IIPR), akcie kolem 150 USD. Tady jsem hodně zaspal a nenakoupil k vlastní škodě včas, kdy byly akcie velmi levné. I tak je to velmi úspěšný nemovitostní fond (REIT), který má letošní nárůst kolem 100% a vyplácí i solidní dividendu 4,68 USD na akcii. IIPR žádnou marihuanu nepěstuje ani nezpracovává, ale pronajímá své stavby - ohromné skleníky pěstitelům marihuany. 

     Analytici dnes nadměrně zvyšují ceny akcií marihuany před konáním projednávání zákona v Kongresu o reinvestování a znehodnocování příležitostí marihuany z roku 2019. Podle zákona MORE, který sponzoruje nově zvolená viceprezidentka Kamala Harris, bude o tom jednat kongres mezi 2. a 4. prosincem 2020. Dekriminalizuje marihuanu na federální úrovni a umožní státům stanovit jejich politiku. Očekává se, že tedy dostane marihuana zelenou v dalších státech USA.

   Kromě investic do ETF či REIT fondů je samozřejmě možné investovat přímo do jednotlivých marihuanových akcií. Zmíním jen některé - Canopy Growth Corporation (CGC), dnes za 22 USD. Analytici Bank of America Bryan Spillane a Lisa Lewandowski zvýšili cenový cíl akcie CGC z 28 USD na 42 USD. Vysvětlili, že potenciální změny amerického federálního zákona o konopí jsou dobrým znamením pro celý sektor konopí. Je předvídatelné, že se konopí stane legálním na federální úrovni, uvedli analytici s odvoláním na vítězství nově zvoleného prezidenta Joe Bidena a pět nových států hlasovalo pro legalizaci konopí. 

     Mezi další akcie, které je třeba sledovat, patří Sundial Growers Inc. (NASDAQ: SNDL ) obchodující o 25% vyšší při 0,47 USD za akcii, India Globisation Capital (NYSE: IGC ) vzrostl o 11,84% při 2,125 USD za akcii a HEXO Corp. (NYSE: HEXO ) vzrostl o 5,17% na 0,91 USD za akcii. Dále sledujeme ACB, CRLBF, APHA, CBWTF, CNTMF, CWBHF, CCHWF, ELLXF, HRVSF, KHRNF, MEDIF, NXTTF, TLLTF, TPB.

     Všechny tyto akcie jsou na samém počátku byznysu s léčebným konopím, ne ke všem akciím se pravděpodobně dostanete. Ale perspektivní rozhodně jsou...


 

Hodnocení: +20
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Dobrý den, nevíte, u kterého brokera se dajíi kopupit akcie $CRLBF? Např. Fio to neumožňuje z důvodu "restricted" oboru podnikání. děkuji.

    0
    • U LYNX je v seznamu vidím, to ještě nemusí ale znamenat možnost nákupu... Pomalu připravuji článek o možnostech investic do konopí...

      0
    • @Stan1000 FIO ho taky má v seznamu, ale koupit se nedá :). díky

      0
  • A ještě dva marihuanové ETF:   THCX a YOLO...

    0
  • o IIPR už jsem taky psal, tam se mi líbí to propojení marihuanového průmyslu a investicí do nemovitostí ?

    0
  • Ještě bych doplnil jeden ETF - CNBS...

    0
  • Budu se na to muset pořádně podívat, znám vlastně jen CGC :))

    0