4 minuty čtení

Jak investuji do růstových akcií

Růstové akcie jsou nedílnou součástí mého portfolia. Jsou motorem zisku, přinášejí nejvyšší nárůst hodnoty. Mají ale i svá specifika a rizika.

Vynechám nyní úplně hodnotové a příjmové akcie. Budu mluvit jen o čistě růstových akciích, ne o kombinovaných akciích (s růstem i výplatou dividendy). Klasická růstová akcie výrazně překonává tempo růstu trhu. Nevyplácí dividendu, veškerý zisk reinvestuje do svého dalšího rozvoje. Je zpravidla dražší vzhledem k poměru P/E (cena/zisk). 

Růstové akcie je třeba zakoupit včas, abychom mohli z růstu hodnoty akcie těžit zisk. Tyto akcie vybíráme pozorně, neobejdeme se bez technické a fundamentální analýzy. Čeho si všímáme? Jaké otázky si klademe? Tak např. očekáváme růst hodnoty této akcie? Očekáváme růst segmentu trhu, do kterého patří? Lze ji zahrnout mezi tzv. megatrendy? Je akcie zdravá? Vlastní akcii insideři (přímí vlastníci, kteří jsou zpravidla nejlepší hospodáři, protože pracují na svém majetku)? Má akcie srozumitelný model podnikání? 

Je třeba zde říci, že snad žádná akcie není úplně dokonalá, na každé se vždy něco najde. Kdyby byla dokonalá, kupovali by ji všichni a její hodnota by sahala do nebes... Proto dáváme pozor na to, zda není akcie předlužená, jaké má splatnosti a strukturu dluhů. Také sledujeme postavení v příslušném segmentu trhu - nejvíce rostou ti nejlepší (Google - dnes nejpopulárnější internetový vyhledávač, Microsoft - asi nejlepší SW firma, Facebook - největší sociální síť). 

Investujeme do těch nejlepších, popř. do těch, kteří přicházejí na trh s něčím novým (dnes je to např. elektromobilita, nabíjecí stanice, solární a jiná čistá energie, převratné nové technologie...). Je třeba si také uvědomit, že žádná akcie neroste do nebe, růst každé takové akcie se jednou zastaví, v lepším případě stagnuje, v horším případě začne po určité době klesat. Je proto naprosto legitimní a správné v určitém bodu inkasovat zisk, takovou akcii včas prodat a tento zisk investovat do nových růstových akcií či jinam. 

Všichni vidíme, jak např. technologický sektor a zejména tzv. FAANG dnes silně brzdí růst, nárůsty již nejsou tak velké jako např. v loňském roce nebo na jaře. Sledujeme tedy fundamenty - zprávy o těchto firmách, zda mají ještě co nabídnout, či je jejich obchodní model již bez potenciálu. Facebook, Apple, Google, Netflix, Microsoft nadále potenciál mají, své sítě neustále rozšiřují, získávají nové zákazníky. 

Facebook a Netflix se stále rozšiřují do světa a jejich produkt je velmi dobrý, získávají nové zákazníky. Google nespí a investuje do Waymo - autonomních vozidel. Microsoft neustále úspěšně navyšuje své cloudové služby. Kde mám ale velkou pochybnost, to je Amazon - také sice má potenciál v cloudových službách, ale např. v obchodě mu šlape na paty mnoho konkurence (ETSY, BABA, JD, WMT, HD, LOW), která nespí. 

Akcie je dnes již opravdu velmi drahá. Sám se chystám Amazon prodat, ale počkám až na výsledky 4. čtvrtletí (po vánočních prodejích jistě bude mít dobré výsledky a cena krátkodobě vzroste). Pak bude ten správný čas pro prodej. Protože mám v Amazonu statisíce, raději ho prodám a peníze investuji do jiných perspektivnějších růstových firem s vyšším potenciálem růstu, u Amazon už žádný ohromný procentuální růst neočekávám (neříkám, že nebude žádný, ale moc to nebude), dnes mi spíš váže peníze, které mohu investovat do jiných více růstových projektů. Mezi růstové akcie patří také většina ETF fondů.

#investovani #rustoveakcie #megatrendy #technologie #faang #amazon

Hodnocení: +35
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Zajímáva úvaha. U Amazonu se na druhé straně zdůrazňuje obrovský potenciál cloudových technologií, kde je momentálně lídrem na trhu...nicméně chápu argument, že lze peníze alokovat do potenciální atraktivnějších růstových akcií. ?

    0
    • Ano Amazon má dobré cloudy, ale u Microsoftu jim zvyšují hodnotu akcií, Amazon již dlouho stojí a přešlapuje na místě. Ano jistě ještě poroste, ale pokud má růst tempem 6%, raději budu investovat tam, kde mám nárůst 30%...

       

      +3
    • @Stan1000 Bude i článek o tom kde vyšší růst aktuálně hledet, u koho se dá očekávat?

      Jinak děkuji za článek, zajímavé... :-)

      +2
    • @Prokmi Tak jistě budu průběžně podávat zprávy o možných dobrých investicích, je ale na každém jedinci, aby si mé tipy prohlédl, nastudoval a sám se rozhodl, zda si takovou akcii koupí...

      +2
    • @Stan1000 Samozřejmě, ale vždy se hodí tip na co se podívat. Případně jiný pohled/názor. 

      0