4 minuty čtení

Zajímavá historie akciového trhu

Když mluvíme o akciovém trhu, zdá se, že máme na mysli jinou dimenzi, nikoli fyzické umístění. Akciový trh však má fyzické umístění. Wall Street, také známý jako Dow, nebo NYSE, se nachází v New Yorku.

     Wall Street je adresa, nebo co je to? Mnoho lidí si myslí, že Wall Street a akciový trh jsou stejné, a ve skutečnosti tomu tak částečně bylo. Nizozemští osadníci zde původně pro obranné účely postavili v roce 1653 palisádu. V roce 1685 byla paláce stržena a byla postavena ulice s názvem Wall Street. V roce 1790 byla ve Filadelfii založena první burza, která se stala vzorem pro newyorskou burzu. V roce 1817 byla newyorkská burza NYSE na Wall Street oficiálně otevřena. NYSE byla mírně úspěšná až do počátku 20. let, kdy trh vstoupil do období boomu, které trvalo víceméně až do roku 1929. Toto období konjunktury samozřejmě nemohlo trvat věčně, trh byl nepřehledný a chaotický. Lidé pod vidinou rychlého zisku zastavili své domy a peníze použili k nákupu akcií. Období rozmachu havarovalo v roce 1929 a způsobilo velkou hospodářskou krizi. Krach z roku 1929 byl částečně způsoben skutečností, že akciový trh byl prakticky neregulovaný, což zůstalo i po pádu trhu v roce 1987, kdy Dow Jonesův index utrpěl největší den ztráty v historii trhu.

Černé úterý - 29. října 1929

Na Černé úterý bylo zobchodováno rekordních 16,4 milionu akcií a tiket klesl za dvě a půl hodiny. V pondělí utrpěl akciový trh rekordní jednodenní ztrátu kolem 13 procent. V černé úterý utrpěl trh ztrátu asi 12 procent a nezotavil se po dobu dalších 22 let. Ekonomika se nakonec vzpamatovala ze svých katastrofických ztrát, ale neregulované postupy na akciovém trhu, které částečně způsobily krach v roce 1929, stále existovaly a způsobily krach na akciovém trhu i v roce 1987, kdy Dow Jones index utrpěl největší jednodenní ztrátu v historii akciového trhu.

Dnešní akciový trh

Dnešní akciový trh se skládá z přibližně 500 000 počítačů propojených s prodejci pro NYSE nebo tvůrci trhu pro NASDAQ. Až donedávna NYSE stále používal lidský zásah, ale v současné době jsou všechny obchody již plně automatizovány. Dvěma nejdůležitějšími sítěmi akciových trhů jsou NYSE a NASDAQ. NASDAQ je relativně nový systém obchodování s akciemi, který je od svého vzniku celý elektronizován, kde tvůrci trhu obvykle vedou obchody. Dříve se obchodovalo s rizikovějšími akciemi na NASDAQ než na NYSE, ale dnes se tento rozdíl vytrácí. Všechny tyto počítače jsou propojeny s počítači po celém světě. Tyto počítače najdete v bankách, malých firmách a velkých korporacích. Tyto počítače zahrnují bankovní sítě, které umožňují počítačové transakce. Pro představu o tom, kolik se obchoduje: v New Yorku se obchoduje na akciovém trhu přes 2,2 bilionů dolarů denně

Jak si vedl americký akciový trh v dobách války?

Nejhorších výnosů na akciovém trhu bylo dosaženo během války ve Vietnamu. Došlo  k tomu kvůli nejistotě doby. Akciové trhy nemají rádi nejistotu a budou vždy jednat negativně. Návraty během korejské války však byly vynikající a dosahovaly průměrně asi 18% ročně, zatímco návratnosti druhé světové války byly v průměru asi 13% ročně.

Havárie akciového trhu v roce 1987

Krach v roce 1987 byl jednou z nejpozoruhodnějších finančních katastrof 20. století, snad od začátku finančního systému před několika stoletími. Proč to bylo tak zvláštní? Protože se to nemělo stát, a dokonce ani dnes nemůžeme plně pochopit, proč se to stalo. Trhy poklesly o neuvěřitelných 23%, a činily tak po celém světě ve stejnou dobu. Trvalo to jen jeden den. Neexistuje žádné vysvětlení. Nebyl izolován žádný jednoznačný důvod tohoto masivního poklesu. 

Hodnocení: +11
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.