7 minut čtení

9 finančních a životních lekcí, které všichni dostáváme příliš pozdě. Přitom by je měly znát už děti!

Devítka cenných rad, s kterými by ideálně do života mělo vyrážet úplně každé dítě. Bohužel to není tak samozřejmé a zdaleka ne každého (včetně mě samotného) se to týká. Na druhou stranu nikdy není příliš pozdě přečíst si je a začít se jimi řídit.

1. Nepodceňujte roli náhody v životě

Je poměrně snadné konstatovat, že bohatství a chudobu vyvolávají životní volby, pro které se rozhodneme. Ještě snadnější je ale podcenit, jakou roli v životě každého z nás hraje náhoda.

Rodiny, hodnoty, země a osobnosti, do kterých jsme narozeni, stejně jako lidi, které během života potkáme: To vše hraje v tom, jak kvalitní život nakonec prožijeme, mnohem větší roli, než si většina lidí umí přiznat.

Byť by každý člověk měl být loajální vůči nějakým smysluplným hodnotám a věřit, že jej za práci čeká příslušná odměna, je rovněž nutné pochopit, že ne každý úspěch musí být nutně výsledkem tvrdé práce. A že ne veškerá chudoba vzniká jako výsledek lenosti. Mějte toto na paměti, když si o druhých lidech - včetně vás samotných - vytváříte svůj názor.

2. Nejvyšší dividendu, jakou vám peníze mohou vyplatit, je schopnost kontrolovat čas

Možnost dělat, co chcete, kdy chcete, kde chcete, s kým chcete a tak dlouho, jak jen chcete, poskytuje trvající pocit štěstí, které nedokáže nahradit žádné množství drahých či luxusních materiálních věcí.

Nadšení z pěkných věcí dokáže velmi rychle opadnout. Ale práce s flexibilní pracovní dobou, do které nemusíte nikam příliš daleko cestovat, se neomrzí nikdy. Mít dostatek úspor, abyste během nečekaných krizových situací měli dostatek času i možností, se nikdy neomrzí. A ani moci přestat pracovat a odejít do penze, jakmile se vy sami rozhodnete, se nikdy neomrzí.

Dosažení opravdové nezávislosti je jedním z největších životních cílů. Nezávislost ale nefunguje na principu "všechno nebo nic" - každá koruna, kterou uspoříte, je to samé, jako byste vlastnili kousek své budoucnosti. Kousek, který by při trochu jinak nastavených prioritách mohl vlastnit někdo jiný.

3. Skromnost je esenciální životní vlastnost

Nikdo nedokáže dostatečně dobře pochopit hodnotu peněz, aniž by pocítil jejich nedostatek. A tak i když je zcela na místě, aby všichni rodiče vždy dělali maximum pro podporu svých potomků, měli by se obloukem vyhnout jakémukoliv jejich rozmazlování.

Uvědomění, že nemůžeme mít všechno, co zrovna chceme, je jediným způsobem, jak pochopit rozdíl mezi "opravdu potřebovat" a "pouze chtít". Jakmile toto pochopíte, na oplátku vás to naučí o smysluplném zacházení s penězi, spoření a vážení si toho, co už máte.

Umět se uskromnit - aniž by vám to ublížilo - je nepostradatelnou součástí základní výbavy vlastností pro život. Ten je totiž jedna velká a neustále se opakující horská dráha, v níž musíte být schopni ustát nejen ty nejvyšší vrcholy, ale i ty nejhlubší dna.

4. Podmínkou úspěchu nejsou velké činy

Napoleonovou definicí génia byl člověk, "který dokáže udělat zcela obyčejnou věc, zatímco všichni okolo ztrácejí hlavu."

S nakládáním s penězi je to úplně to samé. Nemusíte dosáhnout výjimečných věcí, abyste se postupně stali zcela finančně zajištěnými a nezávislými. Musí se vám pouze podařit konzistentně nedělat po relativně dlouhou dobu jednu hloupost za druhou.

Vyhýbání se katastrofálním chybám (tou asi největší je pohřbít své finance pod hromadu dluhů) je ve skutečnosti tou asi nejcennější finanční radou, jakou můžete dostat.

5. Žijte pod svou úroveň

Schopnost vyžít s menším obnosem, než máte k dispozici, je jednou z nejmocnějších finančních pák, jaké existují. Proč? Protože nad svými financemi získáte větší kontrolu, než mají aspekty, jako váš příjem nebo zhodnocení investic.

Osoba, která ročně vydělá 500 000 Kč, ale potřebuje ke svému štěstí jen 350 000 Kč, je ve skutečnosti bohatší než osoba, která vydělá 1 500 000 Kč ročně, ale aby byla šťastná, potřebuje 1 550 000 Kč. A stejně tak investor, jehož roční zhodnocení je 5 %, ale má nižší výdaje, na tom nakonec může být lépe než někdo, kdo sice ročně dosahuje 7 %, ale utratí každou korunu ze svých zisků.

Váš příjem nikdy automaticky nerozhoduje o tom, kolik peněz reálně máte a kolik máte, zase nikdy automaticky nerozhoduje o tom, kolik reálně potřebujete.

6. Na změně názoru není vůbec nic špatného

Neznám člověka, který by v 18 letech přesně věděl, jak má jeho život vypadat za rok, pět let, deset, let nebo třicet let. Nejde proto o konec světa, pokud se vydáte cestou (ať už studijní, nebo pracovní), v jejíž polovině zjistíte, že vás nebaví a vybrali jste si špatně. Nebo nějaký obor vystudujete, získáte titul a následně zjistíte, že se mu vlastně nechcete věnovat. Nebo začnete všechno dávat pracovní kariéře a posléze zjistíte, že byste vlastně chtěli dělat něco úplně jiného.

Na přiznání si, že vaše hodnoty a cíle prošly jistým vývojem a postupně se změnily, není vůbec nic špatného a nikdy si nenechte vnutit opačný názor. Umět si za takovou chybnou volbu následně odpustit pak lze považovat za takovou malou superschopnost - zvlášť, jste-li mladí.

7. Vše má svou cenu

Cenou za hektickou kariéru je čas, který strávíte pryč od svých přátel a rodiny. Cenou za dlouhodobou návratnost trhů je nejistota a volatilita. Cenou za rozmazlení vašich dětí je jejich bezstarostný, nezodpovědný život pod vaší konstantní ochranou.

Vše, co má v životě nějakou hodnotu, vždy něco stojí a většina všech cenovek je na první pohled skrytá. Rozhodně existují věci, za které se zaplatit vyplatí, ale vždy je dobré neignorovat skutečnou cenu, kterou za něco platíte.

Jakmile tento koncept přijmete za svůj, začnete pohlížet i na věci jako je čas, vztahy, autonomie nebo kreativita jako na jistý typ měn, jejichž hodnota je zrovna tak vysoká jako hodnota peněz.

8. Peníze nejsou tím nejlepším měřítkem úspěchu

Warren Buffett jednou řekl: Opravdovým životním úspěchem je to, "když všichni lidé, od kterých chcete, aby vás milovali, vás skutečně milují."

A tato láska z drtivé většiny vychází především z toho, jak se k druhým lidem chováte, než z toho, jak velkou částku máte na svém bankovním účtu. Peníze vám nedokáží zajistit onu jednu věc, po které téměř každý člověk touží nejvíc. Žádná suma peněz nedokáže kompenzovat nedostatek charakteru, upřímnosti a opravdové empatie vůči druhým.

Tohle je pravděpodobně ta nejdůležitější finanční rada, kterou si do života můžete odnést.

9. Neakceptujte slepě každou radu, kterou vám někdo druhý dá

Všechny zde popsané lekce včetně této poslední zahrnují věci, které se většina z nás v životě naučí příliš pozdě. Ale pokud vám některé, nebo úplně všechny nepřijdou smysluplné ani správné, klidně je všechny do jedné odmítněte jako hlouposti.

Váš svět se bude lišit od toho mého. Stejně jako se ten můj liší od toho mých rodičů. Nikdo není přesnou kopií někoho druhého a nikdo v rukávu nenosí všechny správné odpovědi. Proto nikdy automaticky nepřijímejte rady od někoho druhého, aniž si je nejdříve nezasadíte do kontextu vašich vlastních hodnot, cílů a podmínek.

Hodnocení: +130
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.