2 minuty čtení

Loni penzijní fond Conseq připsal 19 %, letos ztrácí 7,3 %

„DPS splňuje všechny předpoklady pro to, aby bylo základním stavebním kamenem spoření na penzi. Jeho důležitost poroste s tím, jak bude stále větším problémům čelit průběžný systém důchodů,“ říká ředitel Conseq penzijní společnosti Richard Siuda.

Co jsou hlavní přednosti penzijního spoření se státním příspěvkem, penzijních fondů?

Možnost zabezpečit se na důchod vlastním spořením s podporou státu ve formě státního příspěvku a daňových úlev, ať už na straně účastníka nebo zaměstnavatele. Fondy jsou navíc regulované, mají jasně daná pravidla fungování, jejich portfolia musí být dostatečně diverzifikovaná, regulaci podléhají i náklady, které jsou s jejich provozem spojeny.

Jaký byl výsledek vašich transformovaných fondů loni? Jaký očekáváte letos?

V roce 2019 připsal náš transformovaný fond zhodnocení 1,5 procenta. Za rok 2020 bude zhodnocení nižší vzhledem k tomu, že ČNB snížila úrokové sazby zpět k nule. Očekáváme výsledek podobný spíše roku 2018, tedy kolem 0,5 procenta.

Jaký byl výsledek vašich účastnických fondů v doplňkovém penzijním spoření [DPS] loni? Jaký očekáváte letos?

Conseq globální akciový účastnický fond dosáhl za rok 2019 zhodnocení 19 procent. Za letošní rok je prozatím od počátku roku zhodnocení záporné ve výši 7,3 procenta a celkem od založení fondu v roce 2013 dosahuje 63 procenta, tedy 6,5 procenta p.a. Výnos Conseq dluhopisového účastnického fondu byl v loňském roce 4,8 procenta. Letos je prozatím 0,8 procenta. Od založení je to celkem 15,9 procenta, tedy 1,9 procenta p.a.

Kolik účastníků máte v transformovaných fondech?

K 27.11.2020 máme v transformovaném fondu 72 271 a v účastnických fondech 72 710.

Conseq: Klienty k přestupu do DPS již nenabádáme

Motivujete účastníky k přechodu do DPS?

Dnes už v podstatě ne. V počátečních letech po spuštění účastnických fondů jsme se klientům transformovaného fondu snažili aktivněji vysvětlovat rozdíly a výhody účastnických fondů, ale myslíme si, že kdo chtěl nad touto změnou uvažovat, ten už ji...

Celý rozhovor na: https://www.fintag.cz/2020/11/30/loni-penzijni-fond-conseq-pripsal-19-letos-ztraci-73/

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Zajímala by mě skladba portfolia. ?

    0
    • to je podle mě ten zaměřený na globální akcie, ale většinu tvoří ETF emerging markets a Evropa. Podíl amerikcých ETF je pod 20 %, ale nejsem si úplně jistý, tak bych raději počkal na odpověď @FinTag 

      0