6 minut čtení

Jakým směrem rozšířit své portfolio? Ohromující potenciál 5G sítí nahrává do karet těmto 3 společnostem

Jakékoliv akcie spojené s využitím 5G sítí se těší velké popularitě. 5G sítě jsou jedním z megatrendů současnosti, který nám otevře úplně nové možnosti využití internetu. Tyto tři akcie by mohly z technologického boomu těžit příštích několika letech!

5G sítě jsou v letošním roce velmi žhavým investičním tématem, což potvrzuje i výkonnost Defiance Next Gen Connectivity ETF (NYSEMKT: FIVG). Burzovně obchodovatelný fond, který obsahuje vše od výrobců polovodičových součástek přes výrobce síťových zařízení až po samotné poskytovatele 5G sítí, v letošním roce připisuje 20 % - dvojnásobek návratnosti širokého indexu S&P 500.

V obsáhlém vesmírů 5G sítí to jsou však především následující 3 tituly, které před sebou pravděpodobně mají řadu ziskových let. A přesně na takové akcie se může zaměřit individuální investor.

1. NVIDIA (NASDAQ: NVDA)

V minulosti byla NVIDIA pojmem především u hráčů počítačových her. V poslední době to jsou však výkonné výpočetní jednotky, datová centra, cloud computing a datová uložiště, které se na tržbách společností podílejí stále výraznějším dílem. Akvizice firmy Mellanox v roce 2019, která se specializuje právě na tyto produkty, podnikání NVIDIA nesmírně prospěla. Neméně úspěšný však zůstává i prodej grafických procesorů a čipů využívaných v technologiích cloud computingu a umělé inteligence.

Právě nově rostoucí oblasti podnikání jsou důvodem, proč je NVIDA 5G akcií. Zatímco superrychlá bezdrátová služba je produkt, který je nakonec dodáván spotřebitelům, na pozadí jde především o hardware, včetně datových center, síťových zařízení a antén mobilních věží zajištující 5G vysokorychlostní internet obecně. Na této scéně #NVIDIA září. Celkové tržby společnosti meziročně ve třetím čtvrtletí stouply o 57 %, a největší zásluhu na to měl právě prodej datových center jehož objem vzrostl o 162 %. Při tržbách 1,9 miliardy dolarů tvořily tržby související právě s datovými centry 40 % z celkových tržeb společnosti.

Je pravda, že na tyto hvězdné výsledky už nenasytní investoři ani příliš s nadšením nereagovali a není ani divu, když akcie v letošním roce vzrostly už o více než 120 %. Akcie se obchodují za přibližně 87násobek ročních zisků a 26násobek ročních tržeb, takže nejsou levnou akcií. Dvouciferný růst tržeb v příštích pár čtvrtletích se už do ceny akcií projevil. NVIDIA má přesto v příštím desetiletí nesporný potenciál pro další růst, protože bude poháněn rozvojem takových technologií jako jsou 5G sítě, cloud computing nebo umělá inteligence.

Jednorázová investice do akcií NVIDIA může být momentálně poněkud riskantní, ale taková pravidelná měsíční investice v příštích několika letech se může zdát jako velmi moudrý krok, vzhledem k dlouhodobému potenciálu tohoto titulu. Velmi dlouhý časový horizont investice nemusí odpovídat vašim cílům, pokud ale hledáte jednoho z lídrů budoucí výpočetní techniky, NVIDIA stojí za zvážení.

Hodnota akcií #NVDA za posledních 12 měsíců. | Zdroj: Google Finance

Nokia (NYSE: NOK)

Hledáte-li naopak 5G akcii se slevou pak je #Nokia tím, co hledáte. Samozřejmě pohled na 5letý graf nepřináší příliš optimismu a graf akcií za celou historii musí nejednoho akcionáře Nokie budit ze sna. Akcie jsou nyní obchodované přibližně za 4 dolary, poté co došlo k mírnému zotavení po neuspokojivých hospodářských výsledcích za 3. čtvrtletí. Nokia však stojí na prahu obrovské tržní příležitosti, kterou přináší technologie 5G sítí.

Je pravda, že finský výrobce telekomunikačních zařízení ztratil část ze svého gigantického kontraktu s Verizon Communications, který přinutil vedení snížit cíle pro fiskální rok 2020. Přesto si společnost stále zabírá obrovskou část 5G globálního koláče. Uzavřela mimo jiné partnerství s #Broadcom, s Deutsche Telekom, smlouvu na dodání komponentů pro 5G sítě s největším britským telefonním operátorem BT a podílí se na rozvoji 5G sítí v řadě zemí po celém světě.  

S investicí do Nokie asi nemůžete očekávat, že se stanete přes noc milionářem, ale dlouhodobá hodnota akcie je nepopiratelná. Nokia meziročně připsala cca 10 % a aktuálně se obchoduje za 26násobek ročních zisků. Pokud najdete na akciovém trhu jednoho z lídrů takto atraktivního odvětví, jako 5G sítě bezesporu jsou, bylo by téměř hříchem ho za tuto cenu nekoupit.

Hodnota akcií #NOK za posledních 5 let. | Zdroj: Google Finance

Brookfield Infrastructure Corporation (NYSE: BIPC).

Řada investorů by mohla být na první pohled zmatená výběrem Brookfield Infrastructure Corporation jako 5G akcie k nákupu. #Brookfield je koneckonců historicky známý nákupem a provozováním aktiv v oblasti veřejných služeb, dopravních terminálů nebo přepravy energií.

Brookfiled se však v posledních letech agresivně přesunul do datové infrastruktury a nakupoval ve velkém telefonní věže, optické kabely a datová centra – kritické komponenty 5G komunikace. Segment datové infrastruktury, i když zatím malý, je nyní nejrychleji rostoucím napříč rozmanitým portfoliem Brookfield.

Brookfield svou aktivitu akceleruje v posledním roce, když v loňském prosinci získal za půl miliardy euro 93% podíl v britském poskytovateli mobilní infrastruktury 3i. V letošním roce pak Broadcom pokračoval nákupem 135 000 telekomunikačních věží v Indii. Oba tyto nákupy pouze rozšířily stávající portfolio telekomunikačních věží a optických kabelů ve Francii, Brazílii a na Novém Zélandu. Zapomínat by se pak nemělo ani na 53 datových center na 5 kontinentech.

Ve výsledku tak Brookfield rozšířilo ke třetímu čtvrtletí letošního roku svá datová aktiva meziročně o 50 %, což je zdaleka nejvyšší tempo ze všech segmentů společnosti. Zatímco se tak pomalu mění portfolio aktiv společnosti, co se nemění je její filozofie – uplatňovat přísnou disciplínu v alokaci kapitálu nákupem aktiv, které vyžadují od odběratelů uzavření dlouhodobých smluv přinášející opakovaný výnos, podobný mýtným poplatkům.

Vedle dlouhodobě růstového potenciálu aktiv 5G infrastruktury, by další segmenty Brookfield Infrastructure v oblasti veřejných služeb, energetiky a dopravy měly v příštím roce přirozeně růst, jak se bude ekonomika vzpamatovávat z koronavirové pandemie. Brookfield tak vypadá jako zajímavá akcie, jejíž nákup by se vám mohl vyplatit už v příštím roce.

Hodnota akcií #BIPC za posledních 12 měsíců. | Zdroj: Google Finance

#akcie #akciovytrh #5G #5Gsite #cloudcomputing #AI #technologie #technologickeakcie #investovani #BrookfieldInfrastructure

Hodnocení: +25
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Akcie NVDA a NOK vlastním. U NVDA předvídají analytici postupný nárůst až na 800 USD, NOK zatím u mne ve ztrátě, ale stále věřím, že půjde postupně nahoru. BIPC nemám ve svém hledáčku, ale je zajímavým příkladem, jak se firma postupně mění a jak hledá nové příjmy. A vyplácí celkem solidní dividendu...

    +3