2 minuty čtení

Zlato roste přes 1400 dolarů a překonává šestiletá maxima. Čas investovat?

Když jsme před dvěma měsíci v rámci ranního newsletteru psali o tom, že zlato by mělo v nejbližších třech měsících atakovat hranici 1415 dolarů, zdálo se to spíše jako zbožné přání, než jako pravděpodobná realita. Současná obchodně politická globální situace však hraje svou roli a zlato utěšeně roste, a to dokonce na šestileté maximum nad 1400 dolary za unci.

Zlato se naposledy obchodovalo za více než 1400 dolarů za unci v září roku 2013. Následně se strmě propadlo až na 1050 dolarů za unci na podzim roku 2015, aby se poté začalo pomalu zvedat směrem vzhůru. Byl to však velmi pomalý růst a jak se zdá, až současná obchodní válka mezi Spojenými státy a Čínou je tím správným impulsem, na který oblíbený investiční instrument čekal.

K obchodní válce se ve středu přidalo také prohlášení Fedu, který sice ponechal úrokové sazby beze změny (2,25 %-2,50 %), ale zvažuje jejich možné snížení už v letošním roce (v případě potřeby). To investory motivovalo k dalším nákupům a očekávání, že ke snížení úrokových sazeb by mohlo dojít už v červenci.

V současné chvíli se zlato obchoduje za cenu kolem 1390 dolarů za unci, v době ranního obchodování na asijských burzách se však cena vyšplhala dokonce na hladinu 1410 dolarů.

Možné snížení úrokových sazeb pomohlo růstu ceny zlata.

„Ceny zlata se zotavily z minimálních hodnot a podle nás jsou nyní v růstovém trendu, který je udržitelný. Nižší výnosy z dluhopisů by mohly zbytek roku učinit pro drahé kovy velmi zajímavým,“ napsali ve své zprávě analytici singapurské DBS Group Research.

Hodnocení: +10
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.