3 minuty čtení

Znáte příběh Norského ropného fondu? Inspirujte se

Když v roce 1969 objevili Norové v Severním moři ropu, možná netušili, že objevili doslova poklad, který bude jednou stát za jejich národním bohatstvím. Toto bohatství ještě dokázali znásobit tím, že zisky z prodeje ropy investují do světových akcií.

Výnosy z ropy poslední roky klesají, přesto bohatství Norů roste. Norové se totiž v 90. letech rozhodli, že tyto zisky budou namísto utrácení investovat do Norského ropného fondu. 

Norské bohatství tvoří globální akcie

Dnes je tento fond největším investorem na světě. Nejenom státním. Některé prameny uvádí, že až 1,5 % všech světových akcií drží tento fond. Jenom za poslední rok tvořily výnosy fondu vyšší zisk než samotná těžba ropy a její prodej.

Norové začali investovat do fondu z nuly v roce 1996 s nejistým výsledkem. Dnes výnosy převyšují vložené peníze. Hodnota fondu je v přepočtu přes 25 bilionu Kč. To činí v pětimilionové zemi včetně dětí 4,6 mil. Kč na hlavu! 


Z tohoto majetku dnes Norové čerpají 3 % ročně na důchody a zároveň si majetek díky akciím uchovává reálnou hodnotu pro další generace. Norský ropný fond pomáhá Norům i v době koronavirové krize. V prvním pololetí tohoto roku norská vláda čerpala z fondu 167 miliard norských korun na podporu ekonomiky zasažené současnou pandemií. Snad každý si dovede představit, jak by se mu takový fond hodil v současné situaci. 

Základem úspěchu je zvolená strategie. Ostatně jako vždy

Podobný přístup tvořit státní bohatství investováním nemá v Evropě obdoby. Aspoň ne v takovém měřítku. Ani my to štěstí nemáme, přesto se můžeme inspirovat při tvorbě osobního nebo rodinného bohatství. Na vytvoření vlastního fondu s doživotní rentou stačí, jako v případě Norů, produktivní život, jasný záměr a růstová strategie. 

Norský ropný fond má svůj majetek ze 70 % ve světových akciích, zhruba 27 % tvoří dluhopisy a jenom 3 % objemu majetku nemovitosti. Zajímává je i diverzifikace jejich akciového portfolia, které tvoří více než 9 tisíc firem ze 74 zemí. Především z vyspělých ekonomik. Podobné diverzifikace můžete dosáhnout přes investování do nízkonákladových ETF. Důležitým předpokladem úspěchu je dodržovat pravidlo Koupit a disciplinovaně držet. 

Ve svém rodinném portfoliu můžete část dluhopisů nahradit fyzickým zlatem, nakoupeným ideálně také přes ETF. To proto, že portfolio složené pouze z ETF můžete snadno rebalancovat a měnově zajistit. Pravidelné rebalancování, tedy udržování portfolia ve zvoleném rozložení, vám přinese prvek stability a vyšší výnosy. 

Pamatujte, že bohatství, které vám pomůže v pravý čas je často na dosah. Stačí změnit chování. Přestat spoléhat pouze na příjmy z podnikání nebo ze zaměstnání a část těchto příjmů investovat. Právě teď je vhodná doba začít takové kroky činit. 
 

#wealthmanagement #richardkunovsky #investice #renta #investovani #dozivotniprijem #wealth #akcie 

Zdroj: https://www.nbim.no/en/, ČTK, Novinky.cz

Hodnocení: +23
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Norské nakládání se zisky z ropy je skvělý příběh o tom, co se stane, když má stát jako celek náhodou finanční gramotnost. Píšu náhodou, protože dneska je v módě jenom tisknout peníze a lít je horem spodem do ekonomiky. Jinak tady je seznam největších státních fondů na světě. V top 20 jenom 2 z Evropy a 2 z USA, jinak Asie a Střední východ. https://www.swfinstitute.org/fund-rankings/sovereign-wealth-fund

    +5
    • Tome, díky za tip. Dosud jsem o tomto seznamu neměl potuchy. 

      +1
    • @richardkunovsky Super, není zač! ?

      0
    • Trochu smutné, že v první desítce je jen jeden fond Evropy a v top20 jsou 2 fondy Evropy a 2 fondy severní Ameriky. Zbytek je Asie. Jako kdyby "oni věděli něco, co my ne" :-D 

      0
    • @BinosCZ Vědí. Říká se tomu finanční gramotnost a myšlení na budoucnost. Ne teď a tady všechno rozházet, prožrat a zadlužit se... jestli to dělá jednotlivec, nebo stát, je v důsledku jedno, akorát větší měřítko. Jenom spadnout do dluhové spirály není sranda ani pro jednotlivce, ani pro stát a vyhrabat se z ní je většinou bolestivé. ?

      +1
    • @BinosCZ Vypadá to, že západní civilizace pomalu dosahuje od konce 2. světové války svého vrcholu. Lidé již nejsou tolik ochotní myslet na zadní kolečka a odkládat spotřebu. Chtějí žít tady a teď. Nová generace se už narodila do blahobytu. To je celé. A chování vlád v západní civilizaci? Ty jen plní poptávku svých občanů. 

      0
  • Skvělá inspirace, díky!

    +2
    • Milane, rádo se stalo. Příběh Norského ropného fondu je pro mě velkou inspirací. Dlouhodobé investování a dodržování strategie má smysl. 

      +3
  • V posledních letech omezili či dokonce zakázali investice fondu do ropy a neobnovitelných zdrojů.  

    +1