4 minuty čtení

Nejprodávanější lék na světě v roce 2023? Preparát proti rakovině, jehož akcie zrovna koupil i Buffett

Analytická společnost GlobalData minulý týden vydala svou studii, dle které se lék proti rakovině s názvem Keytruda do roku 2023 stane nejprodávanějším léčivem na světě.

"Keytruda se velmi rychle stává efektivním lékem proti celé řadě nádorových onemocnění a zároveň nejúspěšnějším produktem společnosti Merck & Co.," okomentoval výsledek tržního výhledu analytik specializující se na segment farmacie Keshalini Sabaratnam.

Farmaceutická společnost Merck (MRK) v roce 2018 na prodejích Keytrudy inkasovala 7,2 miliardy dolarů a analytici Wall Street očekávají, že loni to bylo 10,8 miliardy dolarů.

GlobalData pak odhaduje, že poptávka po preparátu v následujících letech nadále rapidně poroste a během do roku 2023 dosáhnou jeho roční prodeje hodnoty 20 miliard dolarů.

Tímto výsledkem by se Keytruda (označován někdy i jako pemobrolizumab) dostala před všechna ostatní existující léčiva a stala se v roce 2023 nejprodávanějším lékem na předpis na světě.

"Očekáváme, že Keytruda v řádu let překoná protizánětlivý preparát Humira společností AbbVie (ABBV) a japonské Eisai (TYO), jež je globálně nejprodávanějším lékem dnes," napsal dále Sabarantam ve svém vyjádření a dodal: 

"Ve Spojených státech již preparát obdržel povolení pro komerční prodej pro léčbu více než 20 různých onkologických indikací [různých druhů rakoviny] a nadále expanduje nejen do nových indikací, ale i do nových zemí."

Pro následující pětiletku dále GlobalData očekává, že se postupně na druhou příčku nejprodávanějších léčiv probojuje antikoagulant Eliquis, který prodávají společnosti Bristol-Myers Squibb (BMY) a Pfizer (PFE). Na třetí příčce by měl být další lék proti rakovině Revlimid od společnosti Celgene (CELG) a na čtvrtém přímý konkurent Keytrudy, preparát Opdivo opět od Bristol-Myers Squibb.

A mimochodem, v následujících měsících by mělo dojít k dokončení akvizice společnosti Celgene ze strany BMY. Bristol-Myers tak - pokud se tato predikce naplní - bude za pět let vlastnit podíl ve druhém, třetím i čtvrtém nejprodávanějším léku na světě.

Keytruda mezitím získává po světě další a další povolení pro použití v léčbě různých druhů rakoviny. Zrovna v minulém týdnu získal preparát v Číně razítko jakožto efektivní primární lék pro pacienty s některými formami rakoviny plic.

Zajímavostí rovněž je, že Merck se zatím letos cenou svých akcií drží ve srovnáním například s biotechnologickými společnostmi vyvíjejícími vakcínu velmi zpátky. Bude tomu tak zřejmě proto, že ty plně obsadily mediální titulky, které jak známo letos k růstu mnohdy stačí.

Jenže zatímco COVID-19 nedisponuje nijak závratnou smrtností a je pravděpodobné, že jej už v příštím roce začneme utlumovat účinnou vakcínou, rakovina - mnohem vážnější nepřítel lidského zdraví - tady s námi pravděpodobně ještě nějaký ten pátek rozhodně bude.

A v neposlední řadě možná stojí za zmínku, že do společnosti Merck - pravděpodobně i díky tomu, že se jí zatím letos jakákoliv výraznější rally vyhýbá - v letošním 3. kvartále vůbec poprvé investovala Berkshire Hathaway Warrena Buffetta. Ten sice o sobě často tvrdí, že farmacii ignoruje, neboť nemá čas ani chuť pročítat se všemi těmi klinickými studiemi, ale zdá se, že některý z jeho kolegů si tu práci dal a dokázal Věštce z Omahy přesvědčit, že tato společnost je zajímavou investicí.

#investovani #farmacie #lek #rakovina #keytruda #merck #dlouhodobeinvestovani #akcie #bristolmyerssquibb #pfizer #eliquis #revlimid #celgene #opdivo #buffett #berkshire

Hodnocení: +26
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.