2 minuty čtení

Konec spekulací (doslova), Facebook představil globální kryptoměnu s názvem Libra

Média, odborníci a investoři po celém světě se konečně dočkali. Sociální síť Facebook po více než roce příprav zveřejnila detaily k nově chystané digitální měně. Bude se jmenovat Libra a svou stabilní hodnotou bude téměř vylučovat jakékoli spekulativní obchodování.

Žádný radikální krok směrem k ovládnutí finančního světa ze strany Facebooku se nakonec nekoná, novou měnu bude spravovat nezisková organizace Libra Association, tvořená desítkami firem, neziskových společností a akademických institucí. Facebook na sebe bere pouze roli jednoho ze zakládajících členů této asociace.

Mezi partnery nové kryptoměny jsou například Visa, Mastercard, Paypal, Spotify, Uber, Lyft, ebay nebo třeba venture kapitálová firma Andreessen Horowitz. Nechybí ani online kryptoměnová směnárna Coinbase.

Digitální měna s názvem libra bude podle očekávání založená na blockchainu a podložená reálný finančními aktivy (dolary, eury či jeny), což by mělo zabránit vysoké volatilitě, jakou vídáme například u bitcoinu. Tím by se také mělo zabránit jakýmkoli spekulacím a manipulacím.

Zatím není jasné, jaký objem této nové digitální měny bude k dispozici, ani jaká bude její počáteční hodnota ve vztahu k reálným měnám, mnozí odborníci však předpokládají, že cena jedné Libry by měla odpovídat jednomu americkému dolaru. A tato hodnota by se měla dlouhodobě udržovat.

Platby pro třetí svět

Tím hlavním důvodem, proč Facebook společně s partnery tuto novou kryptoměnu uvede na trh, je údajně snaha nabídnout finanční nástroje lidem, kteří v současnosti nemají přístup k běžnému bankovnictví, což je asi 1,7 miliardy lidí na světě, hlavně v rozvojových zemích.

Přitom podle dostupných údajů asi miliarda těchto lidí používá mobilní telefon a zhruba půl miliardy má přístup k Internetu. Pro tyto lidi se tak může jednat o první zkušenost s finančními transakcemi, přitom snadno dostupnou.

Kromě toho chce však samozřejmě libra nabídnout jednoduché finanční operace, zejména posílání peněz či bezhotovostní platby, také lidem ve vyspělých zemích. Nebude se však minimálně v prvních letech jednat o výraznou konkurenci pro tradiční finanční trh.

Nová digitální měna by měla podle zveřejněných informací spatřit světlo světa v roce 2020. Akcie Facebooku na událost zatím nijak výrazně nereagují, před otevřením burzy jsou na +2,53 %.

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.