6 minut čtení

Chcete zbohatnout a navíc ochránit budoucí generace? Zauvažujte o těchto atraktivních „zelených“ akciích

Přemýšlíte o zodpovědném investování? Pak byste měli vybírat ze „zelených“ akcií. Pojďme se podívat na 3 akcie firem podnikajících v oblasti obnovitelných zdrojů, které možná ještě neznáte.

V letošním roce došlo k oživení průmyslu obnovitelné energie, protože se solární i větrná elektřina stává stále ekonomicky konkurenceschopnější oproti energii vznikající spalováním fosilních paliv. To přináší příležitost pro investování do těchto akcií. Orientace v tomto odvětví nicméně nemusí být úplně snadná.

Pojďme si přiblížit tři „zelené“ akcie, které by mohly zaujmout řadu investorů.

Canadian Solar (NASDAQ: CSIQ)

Podnikání v oblasti solárních energií bylo pro investory v posledním desetiletí příšerným odvětvím. Producenti solární energie bojovali s převisem nabídky energie a snižování její ceny. To vedlo k řadě bankrotů společností v USA, Evropě, a dokonce i v Číně. V posledních několika letech se však průmysl konsolidoval do bodu, kdy existuje jen hrstka životaschopných konkurentů, kteří si již nesnaží navzájem konkurovat pouze cenou, jak tomu bylo ještě před několika lety.

Za vítěze solárního boomu lze považovat společnost Canadian Solar, jednoho z největších světových výrobců fotovoltaických článků. Primárním cílem podnikání společnosti je výroba solárních panelů, kromě toho se ale také pouští do vývoje nových technologií v rámci solárních projektů.

Jak vidíte níže, za posledních 13 let podnikání společnosti zajímavě roste. Růst zisků za tržbami zaostává, což bylo způsobeno zvyšováním výrobní kapacity společnosti, díky čemuž v tomto čase výrazně vzrostly marže společnosti. Na současném konsolidovaném trhu navíc nehrozí, že by se mohla situace okamžitě navrátit k horšímu.

Vývoj ziskovosti CSIQ v miliardách dolarů za posledních 13 let. | zdroj: macrotrends.com

 

Růst tržeb CSIQ v miliardách dolarů za posledních 13 let. | zdroj: macrotrends.com

Akcie Canadian Solar pak jsou také velmi atraktivní vzhledem ke své ceně, když se momentálně obchodují za pouhý devítinásobek ročních zisků. Při pohledu na trend růstu tržeb i marže bude zisk společnosti v příštích letech nadále růst, což budou kvitovat samozřejmě i investoři.

Clearway Energy (NYSE: CWEN)

Společnost vlastní a provozuje portfolio zařízení na výrobu čisté energie, kterou pak přímo prodává velkým podnikatelským subjektům na základě dlouhodobých smluv. Začátkem tohoto roku představovala Clearway Energy poměrně rizikovou investici. Jeden z jejích největších zákazníků – kalifornská PG&E podala v roce 2019 žádost o ochranu před bankrotem a zmrazila tak přístup ke 168 milionů dolarů v hotovosti, které Clearway dlužila.

Na to #Clearway Energy reagovala počátkem roku 2019 snížením dividendy, aby šetřila hotovost. Jakmile však prošla PG&E restrukturalizací, Clearway obdržela znovu přístup ke své hotovosti a zvýšila ve třetím čtvrtletí letošního roku dividendu o 49 %. Rovněž vedení potvrdilo návrat ke svému dlouhodobému cíli – růst dividendy o 5–8 % ročně.

Vývoj ceny akcií CWEN za posledních 5 let. | Zdroj: finance.yahoo.com

I když cena akcií Clearway rovněž vyskočila, jakmile se situace PG&E stabilizovala, rovněž odpovídajícím způsobem klesla úroveň rizika. Nyní mají investoři příležitost získat 4,4% dividendový výnos ve společnosti, která se opět soustředí na jeho dlouhodobý růst.

Nedávno hlášené hospodářské výsledky za Q3 2020 ukázaly, že je společnost na dobré cestě. Zvýšila čtvrtletní dividendu o 1,8 % a oznámila, že očekává v roce 2021 další růst dividendy na horní hranici svého cílového rozsahu.

Další část zisků za Q3 pak byla uvolněná na realizaci růstových investic, čímž se celková zainvestovaná částka v letošním roce vyšvihla až na 450 milionů dolarů. Pozitivní hospodářské výsledky, zajímavá dividenda a potenciální růst odvětví obnovitelných energií, činí s Clearway zajímavou dividendovou akcii z odvětví obnovitelných zdrojů, která je k mání za rozumnou cenu.

TPI Composites (NASDAQ: TPIC)

Akcie výrobce větrných turbín letos raketově vzrostly o 121 %, protože těžily z rostoucího zájmu o obnovitelné energie. Velké zisky akcií však nejsou pouze dílem zájmu investorů o obnovitelné energie – jsou také produktem podnikání společnosti, které přináší neuvěřitelně dobré výsledky.

TPI Composites nedávno zveřejnila hospodářské výsledky za 3. čtvrtletí a výsledky byly neuvěřitelné:

  • Tržby vzrostly o 24 %
  • Čistý zisk vzrostl na 42 milionů dolarů ve srovnání se ztrátou 4,6 milionu dolarů ve stejném období před rokem
  • Volný peněžní tok ve výši 49,5 milionu dolarů.

Vedení společnosti rovněž oznámilo předpokládané celoroční tržby ve výši 1,65 miliardy dolarů, což by bylo o 15 % více než v loňském roce a upravilo předpokládanou výši ukazatele EBITDA na 95 milionů dolarů.

Jednoduše řečeno, tyto zprávy jsou pro akcie TPI Composites pozitivní a dělají z ní atraktivní investici do budoucna.

Poptávka po větrné energii roste, náklady na její výrobu klesají, což činí z větrné energie konkurenta jakémukoliv jinému zdroji elektřiny. TPI přitom hraje v celém výrobní řetězci zásadní roli a její schopnost konkurovat na mnoha trzích by se měla investorům do budoucna vyplatit i přes současné vysoké ocenění.

Obnovitelná energie je energií budoucnosti

Všechny tyto společnosti těží a budou těžit z trendu, kdy se v energetické průmyslu přechází směrem k obnovitelným energiím. Budování ekologických elektráren stojí nepoměrně méně než v případě nových uhelných nebo jaderných elektráren. Tento fakt tak bude pohánět růst „zelených“ akcí v příštích desetiletích. Společnosti Canadian Solar, Clearway Energy a TPI Composites by tak před sebou měly mít dlouhý růst.

#akcie #CanadianSolar #investovani #ClearwayEnergy #zeleneakcie #obnovitelnezdroje #solarnienergie #vetrnaenergie #cistaenergie #ESG #ESGinvestice #zodpovednost #americkeakice #NYSE #Nasdaq #CSIQ #CWEN #TPIComposites #TPIC

Hodnocení: +17
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.