10 minut čtení

Pro zabezpečení na důchod jsou akcie nejlepším aktivem, říká investiční specialista Nikola Zachariev

Jaký je nutný základ, aby člověk nebyl takzvaně finančně negramotný? Do čeho investovat milion korun? A jak by obchodní válka mezi USA a Čínou zahýbala světovými trhy? Více o tomto a dalších aktuálních tématech se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Akcie jsou v dlouhodobém horizontu nejvýnosnějším aktivem. Pokud se člověk chce zabezpečit na důchod, radí Nikola Zachariev, který se v současnosti věnuje v Komerční bance investicím a pomáhá tak klientům sestavit ta nejvýnosnější portfolia.

,,Nicméně... ideální portfolio neexistuje, ale mělo by mít kombinaci akcií, dluhopisů a dalších aktiv, aby v době poklesu finančních trhů bylo diverzifikované riziko a obsahovalo aktiva, která vydělávají - nebo aspoň mírní pokles,'' dodává v rozhovoru s tím, že kryptoměny by raději volil jako doplněk portfolia, protože riziko je zde obrovské.

Na téma Brexitu s klidným tónem dodává: ,,Pokud to (Brexit) nedopadne opravdu špatně, nebude to mít na trh tak velký vliv. Pro investory to tedy zase tak limitující nebude, jelikož tu máme dva velké trhy, Asie a USA...'' 

Na úvod se zeptám - čteme a slýcháme, že značná část společnosti je finančně negramotná. Jaký je tedy základ, aby člověk nebyl finančně negramotný?

Za mě je jednoznačný základ, aby znal hodnotu peněz... aby myslel na budoucnost, vytvořil si rezervu a nevytvářel dluhy, které není schopný splatit.

Jakou radu bys dal úplnému investičnímu začátečníkovi, aby neztratil investované peníze?

Úplnému začátečníkovi bych řekl, aby si našel někoho, kdo mu s tím poradí. Možná si o tom i něco přečetl. Důležité je začít postupně a investovat do méně rizikových instrumentů. Postupem času může riziko zvyšovat. Hodně by mu mohla v tomto případě pomoct pravidelná investice, kde částečně rozloží riziko.

Když k vám přijde člověk a řekne: ,,Chci investovat obnos s maximálním možným zhodnocením, ale zároveň s co nejmenším rizikem." Do čeho byste investovali?

Obecně v investicích platí pravidlo, že s rostoucím potenciálem výnosu roste i riziko. Nedá se říct, co je lepší investice. Každá investice má své opodstatnění a jedním z rozhodujících faktorů je investiční horizont. Akcie jsou v dlouhodobém horizontu nejvýnosnější aktivum, ale v krátkodobém horizontu dokáží udělat velkou paseku.

Jakou chybu dělají lidé, když chtějí sami investovat?

Nejčastější chybou při investování je, že se lidé nechají řídit emocemi a to je největší kámen úrazu. Další častou chybou je pak špatné načasovaní a touha po rychlém zisku. To jsou všeobecně známá fakta. Warren Buffett jednou řekl: ,,Akciový trh je nástroj k přesunu peněz od netrpělivých k trpělivým.''

Jak moc se inspirují investoři a finančníci názory právě Warrena Buffetta? Je v Česku také tak oblíbený svými ,,věštbami"?

Těžko říci, jak moc to lidi inspiruje. Spousta českých investorů ani neví, kdo Warren Buffet je. Ten, kdo ho zná, tak se méně či více jeho radami řídí. Ostatně je to ikona v oboru a převážnou část svého majetku vytvořil investováním.

,,...akcie jsou v dlouhodobém horizontu nejvýnosnějším aktivem. Pokud se člověk chce zabezpečit na důchod.''

Existuje pro lidi pohybující se ve financích jakási investiční bible?

Knížek o investování je velká spousta. Hodně se spojuje s tímto pojmem knížka od Benjamina Grahama – Inteligentní investor.

Aby takzvaně nebolelo kolísání akciových trhů (jednou zisky, poté ztráty), jak bys ideálně sestavil portfolio?

Kolísání akciových trhů pro dynamického investora bude v krátkodobém horizontu vždycky bolet. Ideální portfolio neexistuje, ale mělo by mít kombinaci akcií, dluhopisů a dalších aktiv, aby v době poklesu finančních trhů bylo diverzifikované riziko a obsahovalo aktiva, která vydělávají - nebo aspoň mírní pokles (ztrátu).

Mají všeobecně lidé důvěru ve státní dluhopisy, respektive je o ně ještě zájem, když je za současné inflace nižší výnos?

Všeobecně lidé ve státní dluhopisy věří, hlavně starší populace. Bohužel aktuálně SSD nenabízí zajímavý výnos. V podstatě to nedosahuje ani úrovně inflace, takže je to spíš taková relativně bezpečná úložka peněz.

A co například smíšené podílové fondy, jaká je jejich budoucnost? 

Smíšené podílové fondy jsou složené převážně z dluhopisů a akcií, budoucnost je u nich taková, jaká by mohla být v těchto dvou aktivech. Je to takový střed z hlediska výnosu a rizika. V době, kdy se daří akciím, rostou více než fondy dluhopisové, ale v době, kdy akcie klesají, ten dopad není tak velký, jako v akciových fondech.

Pokud jde o fondy, jak bys vysvětlil člověku neznalému finanční trhy, proč by mohl úspory investovat třeba právě do podílových fondů a pasivně se tak zabezpečit na důchod?

Jak jsem již zmínil, akcie jsou v dlouhodobém horizontu nejvýnosnější aktivum. Pokud se člověk chce zabezpečit na důchod, což by dle mého názoru měl, tak si stačí spočítat rozdíl mezi tím, když bude peníze odkládat na běžný nebo spořící účet a nebo do podílového fondu. Na internetu jsou dostupné kalkulačky. Ostatně prostředky investované do penzijních fondů jsou také v podílových fondech.

,,Pokud člověk chce investovat do kryptoměn, myslím si, že příležitost tam je... ale doporučil bych pouze část svých prostředků - jako doplněk portfolia.''

V současnosti se často mluví o další nevyhnutelné finanční krizi. Je opravdu za dveřmi, respektive co by ji mohlo spustit, co zvěstuje šeptanda?

Tohle je otázka na kterou nikdo nemá odpověď. Někdo bude tvrdit, že přijde a někdo bude tvrdit, že ne. Pokud něco takového přijde, je otázka, co to způsobí, jaký a jak velký to bude mít dopad. Já osobně bych se v následujících 2-3 letech něčeho takového neobával, ale kdo ví... Kdyby přišla krize v dohledné době, vidím velké riziko v Eurozóně, která se z krize ještě úplně nevzpamatovala, na rozdíl od USA.

Jak moc ovlivňuje Brexit touhu investovat do cizích trhů? Vidí v tom příležitost, nebo naopak černou díru investic?

V současnou chvíli už Brexit nemá takový vliv na investice do cizích trhů. Většinou trh už počítá s různými možnostmi, takže pokud to nedopadne opravdu špatně, nebude to mít na trh tak velký vliv. Pro investory to tedy zase tak limitující nebude, jelikož tu máme dva velké trhy, Asie a USA, kam mohou investovat.

Další snad každodenní téma a tím je obchodní válka mezi USA a Čínou. Jak moc může zahýbat akciemi a světovými ekonomikami jako takovými její pokračování či vyhrocení?

To je záludná otázka. Samozřejmě vliv a dopad na trh (ať už akcie a ekonomika jednotlivých zemí) to má velký. Rozhodující bude, jak tento spor bude dále pokračovat a jak bude gradovat. Dle mého názoru je to taková šachová partie. Jsou to jedny z největších ekonomik na světe a jakýkoliv špatný vztah mezi nimi se projeví na trhu. Nutno brát  v potaz, že Čína má velké rezervy v USD.

Kryptoměny opět nabývají na hodnotě, dá se očekávat podobný scénář jako vloni, respektive jejich pád?

Osobně kryptoměny moc nesleduji, pro mě to je něco, co není skutečné a nedá se to opřít o žádný základ. U kryptoměn si myslím, že cenu hodně ovlivňuje zájem a dostupnost. Zažil jsem tu dobu, kdy Bitcoin ze 100 USD vyrostl na 17 000 USD, pak zase hodně rychle spadl na 3500 USD. Už v době kdy stál 900 USD jsem si říkal, že „je to drahé“. Určitě si mezi investory najde svoje místo, ale spíše bych ho volil jako doplněk portfolia, protože riziko je zde obrovské.

,,Pokud bych měl nyní milion a chtěl si to uložit na důchod, pak bych určitě volil akciový fond.''

Kdyby k tobě tedy přišel klient, že chce investovat do kryptoměn, nezdráhal by ses?

Částečně jsem již odpověděl v první otázce. Pokud člověk chce investovat do kryptoměn, myslím si, že příležitost tam je, přeci jen by to mohla být měna hodně vzdálené budoucnosti, ale doporučil bych pouze části svých prostředků - jako doplněk portfolia.

Snad celý finanční svět mluví o raketovém růstu akcií firmy Beyond Meat - jsou někde ,,schované" další akcie s takovým potenciálem?

Pokud myslíš nedávný vstup na burzu, tak obecně u IPO to je tak, že potenciál tam je ze začátku velký a cenu mimo jiné tvoří hlavně zájem. Následně se trh uklidní a cena může korigovat. Takže ano, takových titulů se může najít mnoho, ale je to velké riziko. Tak jako akcie může vydělat desítky procent v krátké době, tak může i desítky procent ztratit.

A co taková Tesla?

... u Tesly, kde se ukázalo, že „není všechno zlato, co se třpytí“. Po počátečním nadšení přicházejí problémy, vyplývají na povrch rizika a dopad na „ekologii“ elektromobilů. Ale i tak - v dlouhodobém horizontu dokázala narůst o více jak 1000%. Otázka je, jestli už na takovou investici není pozdě.

Nemůžu se nezeptat samozřejmě na Facebook. Jak to vidí specialisté?

Tady je potřeba si položit otázku: Jaká by měla být skutečná hodnota Facebooku? Má ještě kam růst? A jaká je budoucnost ve světě digitálních technologií? Na tyto otázky možná nikdo nemá odpověď. Obchodoval jsem na burze v době, kdy Facebook vstupoval na trh a od té doby až na pár výjimek roste (z dlouhodobého horizontu).

Aktuálně je téměř zpět na svém vrcholu, takže je vidět, že ač to krátkodobě má negativní dopad na cenu, investoři mu stále věří. Facebook má dobrou strategii a snaží se dát lidem to, co chtějí. Postupně koupili Instagram, WhatsApp a další společnosti, kde vidí potenciál. Pokud doba bude pokračovat tímto směrem a nepřijde velký průšvih, tak je v něm stále potenciál.

Na závěr osobnější otázka - do čeho bys investoval milion korun, aby nastalo maximální zhodnocení?

Na začátku jsem již zmiňoval, že je důležité odrazit se od horizontu. Pokud bych měl nyní milion a chtěl si to uložit na důchod, pak bych určitě volil akciový fond. V něm je riziko rozložené mezi větší počet společností. Určitě zajímavým doplňkem portfolia jsou nemovitosti, ale ty by se měly pohybovat někde okolo 30% a za 300 tisíc si moc dneska nekoupíš. Další možnosti se nabízejí třeba v podnikání, kde se investice může mnohonásobně vrátit. 

A poslední finanční obnos v kapse? 

Tady tě možná trochu zklamu, ale poslední peníze bych nikam neinvestoval. Jsem toho názoru, že člověk by si měl tvořit rezervu, ať už krátkodobou a nebo střednědobou, aby byl schopný pokrýt výpadky a nedostával se do dluhů. 

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.