4 minuty čtení

Pasivní investování za pár korun? Tuzemské banky vám umožňují investovat svůj cashback automaticky do fondů

Službu cashback už dnes předpokládám u své kreditní karty využívá hromada lidí. Nakládání s tímto cashbackem je však různé - teda pokud nevyužíváte jednu ze služeb, která peníze z vašeho cashbacku automaticky investuje!

Pokud jsem hledal správně, tak na českém trhu zatím banky v segmentu automatického investování cashbacku poměrně zaostávají. Zdaleka ne každá ji nabízí, byť jde podle mě o velmi atraktivní službu.

Už jen proto, že rozhodně existuje trh s lidmi, kteří mají zájem nějakou minimální formou investovat, ale nechtějí hodiny studovat kapitálové trhy a vše okolo a chtějí pravidelně investovat opravdu jen minimální částku.

Právě pro ty je služba drobného investování při platbě kartou, řekl bych, zcela ideální. Přesto si na tuzemském trhu budete v případě působících bank moci vybrat jen ze dvou možností:

1) Equa bank

Equa bank službu drobného automatického investování při platbě kartou rozjela už před 2 lety a dnes si ji pochvaluje. Dle zveřejněných údajů ji dnes využívá jedna třetina všech klientů banky, kteří skrz ní nějakým způsobem obchodují.

Vysoký zájem ukazuje i skutečnost, že klienti banky letos ve 3. kvartále skrz automatické investování měsíčně v průměru investovali přes 700 Kč.

Jak to funguje?

Velmi snadno. Jste-li klientem Equa bank používajícím platební kartu a majícím zde otevřený běžný účet (zřízení i vedení je bez poplatků), můžete si snadno v internetovém bankovnictví nastavit, jak často a kolik korun chcete při jejím použití odkládat stranou. Dám příklad - při každé platbě kartou chci odložit 20 Kč. To znamená, že po 5 platbách částka dosáhne 100 Kč. 

To je limitní hranice, při které se tyto peníze automaticky investují do jednoho z 37 fondů, které banka nabízí a který si můžete dopředu rovněž zvolit. Hlavním benefitem logicky je, že ve chvíli, kdy si takovouto investici nastavíte, stačí pouze platit kartou, čímž zároveň automaticky zcela pasivně investujete.

Equa bank aktuálně inzeruje, že zahájení investování do nabízených fondů je do konce letošního roku bez vstupních poplatků.

2) ČSOB

Až letos na podzim se mezi tuzemskými bankami našla druhá, která svým klientům nabízí podobnou službu jako Equa, a to ČSOB. Ta ji nazvala ČSOB Drobné a pojala ji maličko jinak.

Jak to funguje?

Opět jde o platby kartou, ale místo předem předdefinované částky se zaplacená částka automaticky zaokrouhlí na následující vyšší násobek 20 Kč. V praxi to vypadá tak, že když někde kartou zaplatíte 206 Kč, banka platbu zaokrouhlí na 220 Kč a 14 Kč vám uloží mimo. Tyto peníze se postupně sčítají a jsou v rámci vašeho běžného účtu blokovány, neboli nemůžete s nimi platit (malou nevýhodou je, že pokud zaplatíte částku, jež je přesně násobkem dvaceti, služba vám nestáhne vůbec nic). Jakmile tato blokovaná částka dosáhne 300 Kč, jsou tyto peníze automaticky zainvestovány do fondu banky ČSOB Bohatství. To je smíšený podílový fond, jež spravuje aktiva v celkové hodnotě 25 miliard Kč a v posledních 10 letech vykázal průměrné roční zhodnocení ve výši 3,96 %.

Stejně jako v případě Equa bank je zahájení využívání této služby i následné investování do zmíněného fondu bez vstupních poplatků.

3) Nebankovní tip: Revolut

Do třetice bych si dovolil jednu společnost mimo bankovní sektor a sice velmi populární britský fintech Revolut. Proč zrovna ten? Protože i s ním je možné nastavit si platbu kartou tak, abyste zároveň automaticky spořili, byť se celý systém v pár detailech od výše představených bankovních služeb liší.

Jak to funguje?

Služba se nazývá Trezor Vault a slouží primárně k dosahování spořících cílů. Tím může být koupě nové televize, ale i odložené prostředky na další investování třeba rovnou skrz Revolut. V praxi to funguje tak, že si buď můžete nastavit automatické vklady do tohoto "trezoru", anebo podobně jako u předchozích služeb opět využít zaokrouhlování plateb například na celé desetikoruny či stokoruny a přebytek sem uložit. 

Primárně tak nejde o službu, která by za vás sama investovala, nicméně sluší se říct, že s největší pravděpodobností pouze zatím. Revolut totiž již nějakou dobu disponuje evropskou bankovní licencí a zrovna letos začal v Litvě fungovat jako plnohodnotná banka. Lze proto očekávat, že jakmile se Revolut Bank rozšíří i k nám, můžeme časem očekávat v rámci služby Trezor Vault i nějaké úročení vkladů.

#pasivniinvestovani #cashback #automatickeinvestice #platebnikarta #equabank #csob #revolut

Hodnocení: +13
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.