3 minuty čtení

Proč padá cena altcoinů rychleji než Bitcoin?

V prostoru digitálních měn je běžné, že se mnoho altcoinů chová podobně jako Bitcoin. Pokud roste největší tržní hráč, zvedá se cena i dalších kryptoměn a naopak. V posledních týdnech však mnoho kryptoměn kleslo více než Bitcoin.

Jak naznačuje zpráva Zycrypto.com jedná se o těžký rok pro všechny kryptoměny, nyní se však objevuje i nový zajímavý jev – ethereum a další altcoiny byly letos pádem trhu zasaženy více než Bitcoin. Proč trpí altcoiny významnějšími ztrátami než největší digitální měna?

Zprávy o bitcoinovém ETF

Bitcoin ovládá více než 50 procent trhu a zlomovými momenty pro celý trh byly vždy rozhodnutí Americké komise pro cenné papíry ohledně zřízení ETF. To poslední pak bylo odloženo na září. Ačkoliv toto oznámení, které padlo v srpnu, naznačovalo potíže pro všechny digitální měny, zdá se, že má déletrvající a významnější dopad na ethereum a další zástupce kryptoměnové obce. Bitcoin byl schopný udržet svou hodnotu lépe než jiné mince. Například právě ethereum kleslo pod 300 dolarů, což je nejnižší cena letošního roku.

Stabilní Bitcoin?

Jedno z vysvětlení odolnosti Bitcoinu oproti ostatním kryptoměnám může znít tak, že ho investoři v současné době považují za nejstabilnějšího zástupce z celého trhu. Ačkoliv i Bitcoin vykazuje vysokou míru volatility je stále stabilnější než ostatní digitální měny.

Investoři, kteří mají strach ze zachování svých pozic v novějších menších kryptoměnách, tak mohou převádět své finanční prostředky z altcoinů právě na Bitcoin v čase převládajícího medvědího trhu.

Geopolitické obavy

Dalším potenciálním faktorem relativní síly Bitcoinu v porovnání s konkurenty může být geopolitické prostředí. Občanské nepokoje a rostoucí ekonomické napětí v Turecku, vedly k výraznému přílivu investorských peněz do kryptoměnového prostředí. Zpráva naznačuje, že velká část z těchto prostředků pak putovala přímo rovnou k Bitcoinu. Turecká Lira oslabila a mnoho místních občanů se tak obrátilo na Bitcoin jako stabilnější volbu než je jejich místní měna.

Napětí v Turecku vedlo k výraznému přílivu peněz do kryptoměnového prostředí

Situace v Turecku může naznačovat, co by se mohlo stát v širším celosvětovém měřítku během významné finanční krize. Pro mnoho nadšenců do kryptografie (stejně jako odpůrců) bude skutečným testem Bitcoinu právě další významná finanční krize. Budou investoři hromadit své prostředky na kryptoměnovém trhu jako celku? Nebo se snad zaměří na jeho nejvýznamnějšího hráče? Nebo se celý trh zhroutí spolu s klasickými finančními institucemi?

Bez ohledu na kombinaci důvodů relativního úspěchu Bitcoinu v posledních týdnech stále hovoříme o slově „relativní“. Bitcoin je zkoušen stejně jako v průběhu celého roku. I když zůstává na vrcholu kryptoměnového prostoru, tak trpí značnými ztrátami ve srovnání s tím, kde byl na začátku roku.

Hodnocení: +4
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.