3 minuty čtení

Ronaldo v Juventusu: víte co může udělat s akciemi klubu příchod jednoho hráče?

Jeden z nejúspěšnějších hráčů fotbalové historie vyvolal v Turíně opravdovou fotbalovou horečku. Ronaldo není v Juventusu ještě ani týden a klub už prodal dresy s jeho jmenovkou na zádech v hodnotě 1,4 miliardy korun, to však není všechno. Klub také registroval více než milion nových fanoušků na sociálních sítích, a především akcie fotbalového klubu zaznamenaly nárůst o nevídaných 40 procent. Kdy jste naposled něco podobného zaznamenali?

CR7 prohlásil při svém představování fanouškům, že by chtěl Juventus pozvednout na vyšší level a jak se zdá, nemusel ani kopnout do balonu a už se tak děje. Největší italský klub prodal za jediný den 520 tisíc fotbalových dresů nově oznámené posily. Oficiální Ronaldovy dresy stojí přibližně 2700 Kč. Celkový výnos z prodeje dresů, tak téměř pokrývá polovinu nákladů na přestup.

Pravdou ovšem je, že 85–90 procent z částky obvykle utrží výrobce dresů (v tomto případě Adidas) Na Juventus však stále zbývá 140–210 milionů. Za jeden den prodejů, celkem dobrý finanční výsledek.

To je však jenom jeden efekt, který se pozitivně projevil na hospodářské kondici Juventusu.

Akcie letí vzhůru

Po stvrzení přestupu podpisem smlouvy akcie fotbalového klubu těžko hledaly strop. Jak ukazuje následující graf, jejich cena na stuttgartské burze vzrostla téměř o 40 procent, když dosáhly až na hodnotu 1,12 euro.

Vývoj hodnoty akcií Juventusu za poslední 2 měsíce Vývoj hodnoty akcií Juventusu za poslední 2 měsíce

Jak můžeme vidět v grafu, tak po dosažení maxima došlo ke korekci. Nicméně posledních 5 dní platí, že jsou akcie italského mistra opět v rostoucím trendu. Současná hodnota okolo 0,9 euro za akci je stále o 34 procent výše, než se pohybovala před přestupem.

Při bližším pohledu na řeč čísel si můžeme povšimnout, že jenom hodnota Juventusu za období od oznámení transferu k dnešnímu dni vzrostla o 212 milionů euro na současných 889 milionů. V porovnání s počáteční investicí na akvizici hráče a jeho roční gáži, tak italský šampion vychází z celého obchodu opět jako vítěz.

Je výše fotbalových transferů oprávněná?

Fotbal se stejně jako cokoliv jiného mění a dnes už se ani zdaleka nejedná pouze o sport, ale o obrovskou obchodní mašinerii. Začíná to prodejem televizních práv, přes prodeje dresů a v dnešní době, kdy je stále více velkoklubů kótovaných na burzách, mohou mít přestupy fotbalistů i tuto skrytou stránku.

I přes rostoucí nevoli veřejnosti vůči růstu přestupových částek je nutné uznat, že nejenom marketingový potenciál největších světových hvězd je tak velký, že je jejich výše skutečně oprávněná.

Hodnocení: +1
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.