4 minuty čtení

Přemýšlíte o nákupu investičního bytu? Jakou můžete očekávat návratnost investice?

Pronájem nemovitosti je skvělý způsob, jak vydělat peníze a budovat jmění. Každý pronajímatel by měl být schopný dopředu vypočítat míru návratnosti své investice. Jaké můžete očekávat roční zhodnocení vašeho vkladu?

Každý realitní #investor snad zná důležitost návratnosti investic (ROI) – populární metrika, která se využívá nejenom k odhadu a vyhodnocení výkonnosti investice, ale také k porovnání jednotlivých investic mezi sebou.

Akciové investování je lidem poměrně dostupné, přesto dává značná část investorů stále raději přednost nákupu nemovitosti a následnému inkasu měsíčního nájemného. I akciový investor přitom může zauvažovat o nákupu nemovitosti, pomůže mu diverzifikovat #portfolio, a navíc zajistit slušný peněžní tok v budoucnu.  

Benefity pronájmů nemovitostí:

Pronajímaná nemovitost může zajímavě přispět k diverzifikaci vašeho portfolia a vytvořit nepřetržitý tok příjmů. Hlavní důvody, které činí realitní investice atraktivní:

  • Mnoho lidí není spokojeno s nízkými výnosy ze svých spořících účtů a stavebního spoření
  • Několik let extrémně nízkých úrokových sazeb, přináší lidem strach z inflace
  • Snaha o diverzifikaci mimo finanční trh – akciové a dluhopisové investice.

Pokud se chcete také pustit do nemovitostního investování, musíte se naučit, jak vyhodnotit návratnost vaší potenciální investice.

Více vám určitě prozradí konkrétní výpočet:

Předpokládejme, že jste si vyhlédli středně velký byt v okresním městě s cenovkou 1 500 000 Kč. Jste schopní složit 20 % z kupní ceny nemovitosti z vlastní kapsy – což je i vaše investice. Zbytek nemovitosti budete financovat klasickým bankovním hypotečním úvěrem.

Splátka hypotéky ve výši 1 200 000 (80 % z hodnoty nemovitosti), při délce splatnosti 30 let se bude pohybovat kolem 4 100 Kč, pokud nevěříte, můžete si sami vyzkoušet výpočet v hypoteční kalkulačce.  Jak vysoký nájem budete chtít inkasovat, aby pro vás byla tato investice smysluplná?

  • Nájem 6 000 Kč/ měsíčně => Návratnost = 7,6 %
  • Nájem 7 000 Kč/ měsíčně => Návratnost = 11,6 %
  • Nájem 8 000 Kč/ měsíčně => Návratnost = 15,6 %

Při ceně nájmu 8 000 měsíčně dosáhnete na skvělou návratnost vlastního investovaného kapitálu 15,6 %, nezní to skvěle? Proč to tak neudělá každý?

A co negativa?

Prvním problémem bezesporu je, že řada lidí žije od výplaty k výplatě, a proto nemají ušetřených zmíněných 300 000 Kč. Také už mohou mít sjednanou hypotéku na vlastní bydlení a pak může být sjednání další hypotéky trochu problém. Nakonec také nesmíme zapomenout na to, že jsme stále nezmínili některé z nákladů a negativ, které mohou být s investováním do nemovitostí spojené.

Prvním takovým nákladem, nikoliv nemalým, může být provize realitní kanceláři, která může být desítky tisíc korun. A pak to jsou další průběžné náklady. Ke sjednané hypotéce většinou bývá nezbytné uzavřít pojištění nemovitosti a neméně důležité je také odkládání nějaké částky stranou na případnou údržbu.

Nezapomínejte pak na lidský faktor. Samozřejmě záleží na vašem výběru, ale můžete se potýkat s neplatiči, případně může být váš byt i pár měsíců neobydlený a vy nebudete nájem pobírat. Nesmíte, pak zapomenout na tržní prostředí, které vám do značné míry určí, jak vysoký nájem můžete po nájemníkovi požadovat. Koneckonců, průzkum trhu s bydlením by byla kapitola sama pro sebe.

Vezmeme-li nakonec dohromady všechny pro a proti, budete pravděpodobně spokojení i s návratností kolem 7 %, nicméně, která banka vám to dá? Navíc jsme ani nezmínili jeden podstatný fakt, #nemovitosti rostou v průběhu času na hodnotě…

#realitniinvestor #investice #reality #investovani #investor #navratnost #zhodnoceni #ROI #najem #hypoteka #hypotecniuver #hypotecnikalkulacka #zadostohypoteku #zhodnocenipenez #peneznitok

Hodnocení: +19
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.
  • Aktuální téma! až budete mít tip na tu nemovitost za 1,5M dejte mi vědět do zpráv ?

    0
  • Gratuluju k prvnímu článku, super téma a skvěle zpracované! ?

    0
    • Díky :-) ..koukli jsme na pár článků "konkurence" a ovládání textového editoru je poměrně snadné, takže to nebyl ani problém...

      +2