6 minut čtení

Index S&P 500 může dosáhnout během Bidenova prezidenství hodnoty 5 000. Naplní-li se následující 4 podmínky

Díky čtyřem klíčovým katalyzátorům může dosáhnout index S&P 500 v příštích 4 letech růstu téměř o 50 %. Jaké podmínky musí být splněny?

Řada investorů vzhlížela k výsledků amerických voleb s obavami. Nyní, když se zdá, že se bývalý viceprezident, Joe Biden, stane novým prezidentem, nutně musí vyvstávat otázka: „Povede Bidenovo prezidenství k vyšším cenám akcií?“

Co kdybych vám řekl, že s největší pravděpodobností ano, přičemž by mohl index amerického akciového trhu S&P 500 během jeho prezidenství dokonce překonat hranici 5 000 bodů. Pojďme se blíže podívat na všechny proměnné, které jsou připraveny pracovat ve prospěch investorů, přestože v Oválné pracovně usedne Joe Biden.

1. Po mnoho dalších let nedojde k žádným zásadním politickým reformám

I když je zcela běžné, že se americké prezidentské volby těší velkému zájmu, někdy se přeceňuje, jakou hraje prezident důležitost v legislativním procesu, který se odehrává především kongresu. Během amerických voleb probíhaly také volby do sněmovny reprezentantů a senátu. Zatím to vypadá, že sněmovna reprezentantů zůstane pod většinou kontrolou demokratů, senát však bude ovládán republikány. #Kongres tedy zůstane rozdělený, podobně jako poslední dva roky.

Ačkoliv bude mít #Biden svobodu v navrhování legislativních změn, prakticky všechny jeho velké volební sliby nemají velkou šanci, že se skutečně stanou i zákony. To zahrnuje reformu zdravotní péče, provádění rozsáhlých iniciativ v oblasti změny klimatu, a především zvrácení snížení daní zavedených prezidentem Trumpem.

Donald #Trump snížil korporátní daně na osmdesátileté minimum – 21 %, přičemž Biden navrhuje zvýšení zdanění právnických osob k 28 %, aby navýšil federální příjmy a částečně tak vyřešil deficit, který vznikl kvůli pandemii koronaviru. S rozděleným kongresem za zády se mu však podaří opětovně navýšit daně jen těžko.

Historicky nízké sazby daně z příjmů právnických osob zůstanou na stávající úrovni -> To znamená spoustu peněz pro zpětné odkupy akcií, výplatu dividend, reinvestice i akvizice.

2. Federální rezervní systém bude udržovat úrokové sazby na nízké úrovni

Začátkem letošního roku americká centrální banka snížila základní úrokovou sazbu, od které se odvíjejí úrokové sazby na komerční úvěry až k nule. Předseda Fedu, Jerome Powell přitom jasně uvedl, že centrální banka nemá v úmyslu do roku 2024 cokoliv měnit.

Předpokládaná strategie, která bude platit nejméně po 3 roky ze čtyřletého Bidenova funkčního období je pro podniky příslibem historicky nejnižších nákladů na půjčky. V nedávné minulosti jsme přitom viděli, že se půjčky využívaly k akvizicím, inovacím i obchodní expanzi. Například Apple pak využíval historicky nízké úrokové sazby z půjčených peněz k odkupu vlastních akcií.

Levné půjčky mohou podniky využít k financování akvizicí, inovací i zpětným odkupům akcií.

3. Na stole už leží další stimulační balíček pro podporu americké ekonomiky

Ačkoliv bude rozdělený kongres bránit novým reformám, druhý americký stimulační balíček už byl několikrát projednáván. Tříměsíční jednání mezi demokraty a republikány zatím ke zdárnému konci nevedla.

Ztráta prezidentského mandátu dává Trumpovi jen malou motivaci prosadit druhý stimulační balíček už nyní. Přinejmenším se pak během svých posledních 10 týdnů nebude do jednání příliš hrnout.

Díky výsledkům voleb je tak mnohem pravděpodobnější, že bude další kolo stimulačních opatření přijato až během prvních měsíců prezidenství Joe Bidena. Představy obou stran o objemu podpůrných opatření se navíc začínají přibližovat. Původně demokraty navrhované 3 biliony dolarů už byli sníženy na 2,2 bilionu, přičemž původní návrh senátu ve výši 1 bilion dolarů se už Trumpovi podařilo navýšit na 1,8 bilionu. Obě strany se tak z původní 2bilionové propasti přiblížily až na 400 miliard dolarů. Po 20. lednu by tak nemělo být příliš obtížné pro obě strany najít společnou řeč, což bude pro akcie opět pozitivní zprávou.

Druhý balíček stimulačních opatření na podporu americké ekonomiky bude pravděpodobně schválen až po novém roce.

4. Akciový trh historicky překonává výkonost ostatních aktiv

Nakonec stojí na straně Bidena i historie. Od roku 1945 působilo v Oválné pracovně 13 prezidentů a pouze dva – Richard Nixon a George W. Bush (oba republikáni) přihlíželi poklesu akciového trhu. V moderní éře akciový trh rostl během angažmá všech 6 demokratických prezidentů s průměrným ročním ziskem 10,6 %. To je ve skutečnosti více než dvojnásobek průměrného anualizovaného výnosu republikánských prezidentů za stejný 75letý úsek.

Jde o to, že akciový trh z dlouhodobého hlediska historicky překonává ostatní třídy aktiv. Index S&P 500, včetně reinvestice dividend dosahuje v dlouhodobém horizontu v průměru 7% reálného výnosu. Pokud si tedy během Bidenova vládnutí udrží index S&P 500 průměrnou výkonnost, měl by pětitisícovou hranici pokořit.

Americký akciový trh roste dlouhodobě více, pokud sedí v Oválné pracovně demokratický kandidát.

---

Ačkoliv řada investorů vyhlížela zvolení Joe Bidena na pozici amerického prezidenta s obavami, výsledky voleb do senátu a parlamentu mu vytrhly řadu trumfů z rukou. Zvýšení korporátních daní se mu bude prosazovat jen velmi těžko. Kromě toho můžeme očekávat, že Donald Trump už nebude příliš tlačit na prosazení stimulačního balíčku a podle všeho k tomu dojde až v prvních týdnech vlády nového amerického prezidenta.

Pokud k dobru přičteme rekordně levné úvěry a fakt, že při vládě demokratických prezidentů americký akciový trh roste vyšším tempem než v případě republikánů, S&P 500 před sebou má ty nejlepší předpoklady, proč by během příštích 4 let mohl prolomit hranici 5 000 bodů. Zda využijete těchto předpokladů ve svůj prospěch je čistě na vás. ?

#akcie #americkeakcie #index #akciovytrh #americkyprezident #americkevolby #investovani #navratnost #akciovyrust

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.