5 minut čtení

Ranní zprávy 09.11.2020: Šílená Čína, další smutná meta pro COVID-19 a krušné časy v USA pokračují

Pravidelný ranní souhrn toho nejdůležitějšího z byznysu za uplynulý víkend.

Dobré ráno! Událost víkendu? Pro někoho ujasnění toho, kdo skutečně vyhrál americké prezidentské volby, pro někoho náš premiér, jež Bidenovi přál v rudé kšiltovce inspirované tou Trumpovou. Mě pobavilo, že Čína se v rámci chystané kontroly dodržování lidských práv v USA v rámci OSN na adresu Spojených států zcela upřímně mimo jiné ptá: "Jaká opatření USA přijala, aby eliminovala systémový rasismus, rasovou diskriminaci, nadřazenost bělochů, náboženskou netoleranci a xenofobii?" (zdroj) Ano, ta stejná Čína, která mezitím muslimy a nepohodlné posílá do koncentračních táborů. Úspěšný start do nového týdne Vám přeje Tomáš.


? Myšlenka pro dnešní den:
Jak úspěšné budou vaše investice? Nejvýznamnějším faktorem bude doba, po kterou jste ochotni své akcie držet.
 

 BURZA 

 S&P 500 -0.03 % (3,509.44)

 Nasdaq +0.04 % (11895.23)

 PX -0.83 % (865.26) 

---

 Ropa -3.35 % (37.49 USD) 

 Zlato +0.24 % (1,951.50 USD) 

 Stříbro +2.04 % (25.70 USD) 

Nechcete-li, aby vám cokoliv důležitého uniklo, určitě si do seznamu sledovaných na Warengo přidejte Wealth Magazín, Františka ĎurkáčeDavida Fenderla.

Coty (COTY) +22.16 % (4.08 USD)
Kvartální příjmy Coty překonaly očekávání o 257,14 % a zcela nečekaně dostaly e-commerce společnost, která zároveň zvýšila tržní podíl v USA i Evropě, do zisku.

Electronic Arts (EA) -7.12 % (119.19 USD)
Herní gigant EA nedokázal v posledním kvartále naplnit očekávání ani s pandemií v zádech. Zisk meziročně klesl o 14,6 % a firma vydala slabší výhled než Wall Street.

 GRAF DNE 

Palantir Tech zahájil v reakci na téměř jisté Bidenovo vítězství v pátek rapidní růst. Mohou za to spekulace, že nově zvolený prezident USA má v plánu utáhnout armádní výdaje a naopak zvýšit výdaje na levnější špionážní technologie této společnosti.

 SLOVA DNE 

„Média mohou vyhlásit vítěze voleb, ale nenáleží jim rozhodovat o tom, zda jsou tvrzení o porušených volebních zákonech a nesrovnalostech pravdivá.“

Zatímco jedna část americké společnosti již oslavuje zvolení nového prezidenta, ta druhá volby stále nepovažuje za ukončené ani rozhodnuté. Takto například na média, jež oznamovala Bidenovo vítězství, reagoval senátor Marco Rubio. Ještě to bude zajímavé.

 ČÍSLO DNE 

50 000 000

Celkový globální počet odhalených případů nákazy virem SARS-CoV-2 přesáhl 50 milionů. Obětí je již více než 1,25 milionu. Pro nás mnohem vážnější číslo však je více než 1400 českých obětí, jež "zemřely s COVIDem" (ne prokazatelně na COVID) za poslední týden. 
 
 BLESKOVĚ 

 Pražská burza se minulý týden svezla na všeobecně optimistické vlně globálních akciových indexů a přidala sympatických 2,65 %. Táhly ji především akcie ČEZ, MONETA a STOCK. Jediný výrazný propad (přes 6 %) si připsalo TMR.

Evropská unie se tento týden chystá uvalit nová cla na americké zboží v celkové hodnotě 4 miliard dolarů. Návrh podporuje většina členských zemí a zasáhne americké letadla, součástky, ovoce, ořechy a další zemědělské produkty či některý tvrdý alkohol.

▶ Buffettova Berkshire v Q3 navýšila svůj zpětný odkup akcií o rekordních 9,3 miliardy dolarů. Od ledna do září to již celkem dělá 16 miliard dolarů. Zatímco řada firem kvůli pandemii zpětné odkupy ruší, Berkshire by tímto krokem mohla investory oslovit.

Bank of England se chystá napumpovat do ekonomiky dalších 150 miliard liber. Mohou za to obavy, že blížící se brexit společně s pandemií uvrhnou zemi zpět do recese. Úrokové sazby zůstávají na rekordně nízkém 0,1 %. 

▶ Letošní společenské napětí ve Spojených státech trhá rekordy na trhu se zbraněmi. Američané si jich letos v obavě o své bezpečí nakoupili již přes 17 milionů. Dle expertů jsou důvodem nejen občanské nepokoje, ale i nejistý vývoj okolo pandemie.
 
 FOTO DNE 

Berlínské letiště Tegel včera po 60 letech fungování odbavilo své úplně poslední letadlo. V roce 1960 provoz zahájil let Air France a letadlo stejné společnosti jej včera ukončilo. Od nynějška již všechny lety budou směřovat na nové letiště Willyho Brandta.

 RYCHLÁ RADA NA ZÁVĚR 

Hledáte aktuálně na trzích vhodné podhodnocené akcie? Tady je naše čtveřice, na kterou se vyplatí podívat blíže:

  1. Teva Pharmaceutical (TEVA)
  2. Altria Group (MO)
  3. AT&T (T)
  4. CVS Health (CVS)

Chcete vědět víc?

Zaregistrovaní uživatelé dostávají tento newsletter s mnoha dalšími zajímavostmi do svého emailu každé všední ráno v 7.00. Díky tomu získávají informační náskok a lepší orientaci v byznysu. Přidejte se

Hodnocení: +8
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.