2 minuty čtení

Většina milionářů podporuje vyšší zdanění bohatých, ukázala americká studie

Celých 60 % dotázaných z řad Američanů s majetkem přesahujícím milion dolarů souhlasí s tím, aby bohatí odváděli do státní pokladny extra daň z bohatství.

Progresivní zdanění bohatých je velkým tématem blížící se volby amerického prezidenta. Ta proběhne už na podzim příštího roku a tak jsou již dnes v plném proudu ambiciozní proslovy jednotlivých adeptů. Včetně těch, které se dotýkají majetku podnikatelské e­lity.

Nejhlasitějším zastáncem vyššího zdanění bohatých, tzv. wealth tax, je demokratická senátorka Elizabeth Warrenová, která kromě daní mluví ve svých plánech také o rozdělení velkých technologických firem jako Facebook či Google. Možná překvapí, že tyto návrhy mají dnes v jinak tradičně kapitalistické Americe poměrně mnoho zastánců.

V rámci vyššího zdanění bohatých (ročně z celkového majetku, nikoli samotného příjmu) Warrenová navrhuje, aby majetek osob s aktivy přesahujícími 50 milionů dolarů byl zdaněn 2 procenty a majetek osob s aktivy přesahujícími jednu miliardu dolarů dokonce 3 procenty. Podle propočtů jejího týmu by tato opatření přinesla do americké státní pokladny ročně 275 miliard dolarů navíc.

Tyto návrhy mohou znít dobře obyčejnému pracujícímu lidu, ale co na to říkají samotní bohatí, kterých se vyšší daně budou v takovém případě týkat? Server CNBC se to rozhodl zjistit a jeho závěry jsou neméně překvapivé – celých 60 % ze 750 dotázaných dolarových milionářů s tímto návrhem souhlasí.

Jsou samozřejmě určité rozdíly mezi demokraty a republikány, kdy levicová část s těmito návrhy souhlasí z 88 % a ta pravicová z 36 %, přesto se jedná o signál, který může být vodou na mlýn Warrenové a spol. V rámci nižších společenských vrstev najde tato strategie mnoho zastánců a pokud se naopak mezi elitou nenajde dostatek odpůrců, může to být cesta ke změně na prezidentském pos­tu.

Pro progresivní zdanění bohatých se už dříve vyslovily známé osobnosti byznysového světa v čele s Warrenem Buffettem a Billem Gatesem. Zakladatel Microsoftu například tvrdí, že už na daních odvedl za celý svůj život přes deset miliard dolarů, ale že mohl klidně platit víc a neměl by s tím jediný problém, naopak, přišlo by mu to spravedlivé.

Zvolí si Američané budoucnost s vyššími daněmi pro bohaté a úspěšné?

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.