4 minuty čtení

Musk na setkání akcionářů Tesly: Pojištění, dojezd 600 kilometrů i továrna v Evropě

Americká automobilka Tesla neprožívá právě jednoduché období, dalo se proto očekávat, že o slova Elona Muska v rámci úterní schůze akcionářů bude enormní zájem. Musk nakonec zúčastněné nezklamal a jak už bývá jeho dobrým zvykem, představil své ambiciózní vize na nejbližší období.

Ani přes nedávné pozitivní dny se zatím stále nedá říct, že by v Tesle panovala uvolněná nálada. Spíše naopak. Firma sice před pár týdny získala od investorů další dvě miliardy dolarů, ale Elon Musk všechny zaměstnance ihned upozornil, že pokud neproběhnou výrazné změny v práci s náklady a efektivitou, bude firma během pouhých deseti měsíců bez peněz.

A burziáni jsou samozřejmě velmi ostražití, analytici už navíc začali Elona Muska upozorňovat, že jeho vize jsou sice pěkné, ale investoři ztrácejí trpělivost a chtějí vidět okamžité výsledky. Dalo se proto očekávat, že v rámci setkání s akcionáři budou padat nekompromisní otázky na ekonomiku firmy.

Akcie Tesly v roce 2019

„Ziskovost je vždycky velkou výzvou, když jste rychle rostoucí firma. Na této úrovni růstu je však těžké ziskovosti dosahovat,“ řekl Musk přítomným akcionářům, když se ho právě na finanční stránku firmy zeptali.

Zároveň s tím ale americký vizionář řekl, že problémem určitě není nedostatečná poptávka, ta totiž podle jeho slov dokonce výrazně převyšuje dnešní výrobní kapacitu Tesly.

„Prodeje zdaleka překonaly produkci, přičemž samotná produkce je na velmi dobré úrovni. Takže se nám daří dobře a ve všech hlediscích směřujeme k rekordnímu čtvrtletí“ ujistil Musk investory.

Musk v rámci setkání s akcionáři, kterého se zúčastnil například i Larry Ellison, hovořil také o plánech na expanzi, nejbližším technologickém vývoji a dalších zajímavostech. Vybrali jsme pro vás čtyři body, které mohou výrazně promluvit do budoucího vývoje ceny akcií Tesly. Kompletní záznam z akce pak najdete na konci článku.

Pojištění

O poskytování pojištění majitelům Tesly mluví Musk už nějakou dobu, doposud však všechno zůstávalo spíše v rovině vizí a spekulací. A ačkoli ani na setkání s akcionáři nebyl Musk o mnoho sdílnější, naznačil, že k proniknutí na pojišťovací trh bude potřeba akvizice, přičemž firma podniká kroky nutné k tomu, aby se v tomto segmentu skutečně pohybovala. Muska tedy jak vidno neodradila ani slova Warrena Buffetta, který nedávno řekl, že pojišťovací byznys není nic jednoduchého a Musk by si na něm mohl vylámat zuby.

Dojezd 400 mil

Maximální dojezd na jedno nabití je mezi majiteli elektrických vozů logicky diskutovaným tématem. Vzhledem k tomu, že síť nabíjecích stanic zatím není tak hustá, hraje delší dojezd poměrně velkou roli. Tesla proto ani na tento faktor nezapomíná a jak Musk na setkání akcionáře ubezpečil, již brzy bychom se měli dočkat automobilu, pro který nebude problém dojezd 400 mil (640 km) na jedno nabití. V současnosti se dojezdy různých verzí Tesly pohybují mezi 200 až 370 mílemi.

„Je to finanční šílenost, pořizovat si dnes cokoli jiného, než elektrický vůz s možností upgradu na autonomní“

Gigafactory v Evropě

Cílem Tesly je mít svou Gigafactory, obří továrnu, ve které probíhá výroba automobilů i baterií, na každém kontinentu. Jak známo, na evropském kontinentu zatím Gigafactory chybí, Musk proto nyní investory informoval, že by chtěl mít vybrané místo pro evropskou továrnu do konce tohoto roku. K tomu řekl Musk také jednu zajímavost, a to tu, že z Tesly by se mohla stát těžební společnost (přes lithium), čímž by zkompletovala celý výrobní proces, kdy na jedné straně vjede do Gigafactory vytěžený materiál a na druhé vyjíždí hotový vůz. To je však jedna z mnoha vzdálených vizí.

Podívejte se na kompletní záznam ze setkání akcionářů Tesly:

Hodnocení: +9
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.