5 minut čtení

3 typy osob, kterým byste se měli vyhnout, chcete-li se stát úspěšnými a bohatými

Jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, která v životě děláme, spočívají v tom, kým se necháme obklopit. Ne nadarmo se často říká, že jsme průměrem 5 osob, se kterými se stýkáme vůbec nejvíce.

Samozřejmě se lidmi potřebujeme obklopovat – ať už rodinou, přáteli nebo mentory – lidmi, kteří nás budou podporovat, pohánět kupředu nebo nás naopak srazí z hrušky, pokud budeme přehnaně sebevědomí.

Buďte však opatrní, kým se obklopujete, neboť vám to přinese krátkodobé i dlouhodobé důsledky. Možná, že taky znáte podnikatele rozumbradu, který se snaží být neustále nejchytřejší osobou v místnosti… Zamyslete se však nad sebou. Pokud jste vždy nejchytřejší vy, možná máte problém.

Musíte se obklopit lidmi, kteří vás dokážou provést řadou oblastí, lidmi, kteří jsou logicky v některých oblastech znalejší a schopnější než vy sami. Pomohou vám růst na další úroveň.

Zároveň se však také budete muset naučit vyhýbat určitým typům lidí. Můžeme je ukrýt zhruba za 3 fiktivní persony. Vzpomeňte si na ně, až se opět budete vidět s lidmi, se kterými pravidelně pracujete a komunikujete.

Potkali jste už někdy pana Negativního, pana Kritika a paní Oběť?

Vsadím se, že už vás možná za každou z těchto jednoslovných charakteristik napadl někdo konkrétní. Najdete je všude, někteří z nich jsou neustálí pesimisté, jiní útočí na vaše podnikatelské nápady, investiční myšlenky nebo vaše karierní cíle. Jen tak mimochodem, doufám, že nikdy žádnou z těchto tří osob nepotkáte v zrcadle. :-D

Určitě to znáte… pesimisté šíří negativitu jako chřipku a vy byste se měli omezit jejich vystavení. Při poslechu jejich nakažlivých slov hrozí, že se i ve vašich myšlenkách začne odrážet, co říkají, přičemž mají sílu ovlivnit nejenom váš výhled, ale také to, jak vysokých cílů chcete dosáhnout.

Pojďme se tedy na tyto 3 typy lidí podívat blíže, abyste se jim mohli kdykoliv vyhnout.

1. Pan Negativní

Na první pohled pana Negativního poznáte, neboť má problém pro jakékoliv řešení a rád vás zbavuje nadšení z jakéhokoliv nového nápadu. Bude vám říkat věci jako: „To dopadne špatně.“, „To nejde.“, „Investováním do akcií nelze zbohatnout.“, apod. Pan Negativní uvízl ve svém negativním světě a když se otevře okno příležitosti, stáhne raději žaluzie.

Horší však je, že vás naprosto připraví o energii a zbrzdí jakoukoliv vlastní iniciativu. Nemůžete očekávat, že budete vést pozitivní život, pokud se obklopíte negativními lidmi.

2. Pan Kritik

Pan Kritik je známý tím, že si na každém najde nějakou chybu či slabinu a obzvláště rád šíří důvěrné či negativní informace o ostatních lidech. Kritici využívají drbů k navazování kontaktů a kontrole lidí. Ujistěte se, že se vás nikdo nepokouší zapojovat do svých žabomyších válek a chová se k vám fér.

Přemýšlejte o tom… když mluví pan Kritik o jiných lidech před vámi za jejich zády, proč by nedělal totéž i vám, když mu nejste na blízku?

Kritici jsou ohrožovaní talentovanými úspěšnými lidmi. Čím většího úspěchu dosáhnete, tím hlasitější kritiku si vyslechnete, neboť doufají, že jejich kritika odvede pozornost od vlastních nevýrazných výsledků. Nikdy nedovolte, aby vám kdokoliv, kdo nic nedokázal, radil, jak máte cokoliv dělat.

3. Paní Oběť

Určitě znáte ten tip lidí, kteří nikdy nepřijímají osobní zodpovědnost za události, které se jim stávají. Paní Oběť si neustále stěžuje na příkoří. Život je vůči ní chronicky nespravedlivý. Není to její vina, ale chyba šéfa, vlády nebo systému. Život se vždy staví k obětem zády, proto má paní Oběť jenom smůlu.

Paní Oběť také ještě nepřišla na to, že ji může tvrdá práce dovézt na místo, kde najde štěstí a je proslulá tím, že se málokdy o něco skutečně snaží – nemá to smysl, znají pouze výmluvy. Přítomnost v okolí takového člověka je obvykle velmi vysilující a osobně vám nepřináší nic pozitivního.

Slovo závěrem

Pokud máte nablízku někoho s nachlazením, panuje slušná pravděpodobnost, že se také nastydnete. Co chytáte od lidí kolem vás?

Udělejte vše, co je ve vašich silách, abyste se obklopili správnými lidmi, protože jejich povahové vlastnosti a návyky jsou nakažlivé v dobrém i špatném slova smyslu.

Hledejte povzbuzující, energické a optimistické typy, kteří odstranili ze své mluvy slovní spojení: „to nejde“. Obklopte se lidmi, kteří mají ještě větší sny než vy. Je možné, že když tomu věří, budou věřit i ve vás.

Samozřejmě je důležitý také vlastní přístup. Nemůžete vždy změnit lidi nebo okolnosti ve vašich životech, ale vždy jste zodpovědní za vaši reakci na vzniklé okolnosti. Dokonalost není dovednost, ale spíše životní přístup, přičemž pozitivní myšlení plodí ty správné návyky.

Úspěch není nikomu vlastní. Je pronajatý a nájem je splatný každý den. Vytvořte tak kolem sebe správný tým, který vám pomůže platit nájem.

#uspech #bohatstvi #navyky #cile #zivotnicile #osobnirozvoj #rust #inspirace

Hodnocení: +15
Pro přidání komentáře se přihlaste nebo zaregistrujte.